Het aantal autochtone inwoners in de Zuid Molukse Buurt is met 15 personen afgenomen van 190 in 2013 tot 175 in 2022 (dat is 7,9%).
Relatief grootste populatie Molukkers in Leerdam
In totaal hebben de top tien gemeenten met het hoogste aandeel Molukse inwoners allemaal een Molukse wijk (gehad). noot1 Behalve Leerdam gaat het verder om: Vught, Assen, Culemborg, Doesburg, Krimpen aan de IJssel, Appingedam, Tiel, Zuidplas en Middelburg.
Met 171 woningen is de Molukse wijk in Assen de grootste van Nederland. Officieel bestaat de wijk uit drie wijken naast elkaar, aangezien de bewoners in fasen naar de wijk verhuisden. 'Wijk 1' is de grootste, waar gezinnen afkomstig waren uit kamp Schattenberg (voormalig kamp Westerbork).
De Molukse gemeenschap in Nederland bestond op 1 januari 2018 uit circa 95.000 mensen.
Molukkers komen van een eilandengroep in de richting van Nieuw-Guinea en Oost-Timor. Sinds de komst van Molukkers in Nederland zijn ook Molukkers steeds vaker vermengd. Ze voelen zich nog wel verbonden met een dorp op de Molukken en hebben ook vaker een Molukse achternaam.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bezet Japan de Molukken. Wanneer Japan zich overgeeft, willen zowel Nederland als Indonesië de macht over de Molukken, waardoor er weer een oorlog volgt. In deze strijd vechten Molukkers voor Nederland in het Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger.
Onderzoeker dr. Peter Post van het NIOD schat dat er tussen de 1,5 tot 2 miljoen mensen met een Indo-Europese achtergrond in Nederland wonen. Op 1 januari 2022 bedroeg het aantal in Indonesië geboren mensen ongeveer 92.000, de tweede generatie telde 258.000 mensen wat samen ongeveer 350.000 maakt.
Onder Molukkers worden degenen verstaan die van 1951 tot en met 1962 naar Nederland kwamen, hun kinderen en hun kleinkinderen. De geschiedenis van Molukkers in Nederland begon in 1951, toen circa 12 500 Molukse KNIL-militairen en hun gezinsleden op dienstbevel naar Nederland werden overgebracht.
Sateh ayam, bami, lumpia, gado-gado en semur daging hebben allemaal hun oorsprong buiten Maluku. Typisch Molukse gerechten als papeda, koho-koho, ikan bakar en colo-colo eten we hier heus wel speciale dagen, maar op een doordeweekse dag is het toch snel even bamisoep klaarmaken.
De originele inwoners van de Molukse archipel zijn afstammelingen van het Austropolynesische ras, een mix van de Austronesiërs en Polynesiërs.
Nagenoeg alle eerste generatie Molukkers zijn geboren in Nederlands-Indië, Nederlands-Nieuw-Guinea of Indonesië. Op basis van deze afbakening blijkt dat op 1 januari 2018 ruim 71 duizend Molukkers van verschillende generaties in Nederland woonden.
Het Ambonees of het Ambonees Maleis is een op Maleis gebaseerde Creoolse taal die gesproken wordt op de Molukse eilanden Ambon en Ceram en enkele andere Molukse eilanden. Het is een lingua franca in het centrale deel van de Molukken en wordt door veel mensen daarom ook als een tweede taal gesproken.
Met de Wet betreffende de positie van Molukkers van 9 september 1976 worden Molukkers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben volgens de Nederlandse wet behandeld als Nederlander.
Religie. De Molukkers in de noordelijke Molukken (huidige provincie Noord-Molukken) zijn vooral moslim en de Molukkers in de centrale en zuidelijke Molukken (huidige provincie Maluku) zijn vooral christelijk. De meeste katholieken van de Molukken leven op de Tanimbar-eilanden en de Kei-eilanden.
De tegenwoordig meest gebruikte is "Molukker", de term voor de oorspronkelijke inwoners van de eilandengroep de Molukken. Een van de eilanden in deze eilandengroep is Ambon. Voor 1970 werden de Molukkers dan ook vaak met "Ambonezen" aangeduid.
De gemeenten met het hoogste aandeel Molukse inwoners zijn: Vught, Assen, Culemborg, Doesburg, Krimpen aan de IJssel, Eemsdelta, Tiel, Zuidplas en Middelburg. In deze gemeenten ligt het aandeel Molukse inwoners tussen de 2 en 3 procent.
"In een Molukse familie heb je geen ooms en tantes, maar is iedereen je papa of mama." Op de gemiddelde middelbare school in Nederland wordt opvallend weinig over het roerige verhaal van Molukse Nederlanders verteld.
De Molukken, ook wel bekend als de duizend eilanden, is al eeuwen beroemd vanwege de export van specerijen. Op de Molukse eilanden vindt u parelwitte stranden, een rijke flora en fauna en een bijzonder koloniaal verleden.
Molukkers spreken Ambonees-Maleis.
Dit leger is op den duur Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) gaan heten. Het Indische leger speelde een grote rol in de acceptatie van het Nederlandse gezag in de regio. Al in de zeventiende eeuw werden Molukkers voor het leger gerekruteerd omdat zij bekend stonden als trouwe en moedige krijgers.
De Nederlanders gingen terug naar hun vaderland, maar de grote groep Molukse KNIL-soldaten konden nergens naar toe. Ze konden niet terug naar de Molukken, omdat de RMS, de onafhankelijke Zuid-Molukse staat, in oorlog was met Soekarno.
De Molukken bestaan uit ruim duizend eilanden, met een totaal oppervlakte van 74.505 km², Meer dan de helft is onbewoond. Het aantal inwoners bedraagt ruim 2,1 miljoen. Op de bewoonde eilanden zijn verschillende volken met zeer uiteenlopende tradities en gewoonten te vinden.
Niet alleen aan het uiterlijk, maar ook aan de achternamen zijn ze te herkennen, die zijn doorgaans Europees of gewoon lekker Hollands. Indische Nederlanders worden kortweg Indisch of zelfs Indo genoemd. Door het gemengde bloed is hun huid lichter, hebben ze soms lichte ogen en wat scherpere Westerse trekjes.
Vervolgens hebben we de term “Indisch” of “Indische Nederlanders“. Dit zijn de Nederlanders die uit Nederlands-Indië komen. Hieronder vallen alle Indo-Europeanen (Indo) en Totok's (Nederlanders die geboren of opgegroeid zijn in Nederlands-Indië, maar geen Indonesische voorouders hebben.
Een groot aantal Indonesische migranten kwamen tussen 1945 en 1965 naar Nederland omdat er geen plaats meer was in het postkoloniale Indonesië. De meeste Indonesiërs in Nederland wonen in de Randstad, voornamelijk in Den Haag.