Pini Kay briketten zijn geperste houtsnippers die in tegenstelling tot RUF briketten niet massief zijn maar een holte in het midden hebben. Daardoor is de zuurstoftoevoer optimaal, het kan immers door de brandstof heen trekken.
De Pini-kay briketten kunt u als beste gebruiken wanneer u lang gaat stoken. De Pini-kay briketten geven veel warmte af en branden lang. Als u geeft om de sfeer van de open haard, is het stoken van Pini-kay briketten de juiste keuze.
Eigenschappen houtbriketten
Door de zeer hoge druk (300 bar) waarmee briketten geperst worden hebben ze een veel hogere dichtheid dan normaal brandhout. Dit is tevens de reden dat ze veel langer branden (1 uur) en nagloeien (1 uur). 1 ton briketten = 4 m³ droog brandhout (4x compacter dan brandhout).
DMARC Forensic Reporting, of RUF, is een functie vergelijkbaar met Aggregate reporting (RUA). Met RUF kunt u rapporten ontvangen over de status van e-mailberichten die via uw domein zijn verzonden en die DMARC-, SPF- of DKIM-validatie niet doorstaan.
Zijn houtbriketten duurder of goedkoper dan haardhout? De aanschafprijs van briketten ligt over het algemeen iets hoger dan bij haardhout.
Eerst buigt hij een beetje, dan breekt hij. Dan vat ie vlam, brandt een tijdje en gloeit vervolgens na. Een proces van zo`n veertig minuten.
Ja, houtbriketten zijn geschikte brandstof voor in je houtkachel. Het is echter wel aan te raden om deze pas te gebruiken wanneer de haard goed brandt. Dus niet om direct het vuur aan te steken. Gebruik hiervoor liever gewoon brandhout.
Op eigen verantwoording is het technisch wel mogelijk de kachel de nacht door te laten branden. Voorwaarde is dat u een voldoende geïsoleerde schoorsteen heeft. U vult de kachel met voldoende hout en stookt hier goed vuur in door de zuurstofregelaar uit te trekken.
Briketten, bruinkool of kolen kunnen niet gestookt worden in een houtkachel of allesbrander. Deze brandstoffen zijn alleen geschikt voor een kachel die ervoor gemaakt is om briketten of kolen mee te kunnen stoken.
Je kunt kolen en briketten hergebruiken
Nu kan je de onverbrande of gedeeltelijk verbrande kolen of briketten uit de barbecue halen. Deze kan je weer prima gebruiken voor de volgende keer. Nu zou je de onderste schuif mogen gebruiken om de as in de gaatjes te schuiven.
Relatief gezien branden onze haardhout soorten als volgt van kortst tot langst: Elzenhout - circa 1 tot 1,5 uur per blok. Berkenhout - circa 1 tot 1,5 uur per blok. Essenhout - circa 1,5 tot 2 uur per blok.
Het opslaan van de houtbriketten dient u te doen op een plek waar vocht geen kans krijgt. Als de houtbriketten vochtig worden, dan ontstaat er de mogelijkheid dat ze uit elkaar vallen. Dit komt doordat er geen chemische bindmiddelen gebruikt zijn tijdens het productieproces.
Briketten en houtskool bewaren
U dient uw houtskool of briketten droog te bewaren. Bewaar ze op een droge plek op de grond. Een garage of schuur is hier 's zomers zeer geschikt voor. In de winter kunt u ze het beste droog op uw zolder bewaren.
Toch is er een verschil tussen zogenaamd hardhout en harshoudend (zacht) hout. Die laatste categorie (den, spar, berk, pallethout, ...) is niet geschikt voor de meeste kachels en haarden. Bij de verbranding komen harsen vrij die verdampen.
Stook je de houthaard of houtkachel alleen als bijverwarming? Dan is één keer per jaar laten vegen meestal voldoende. Wanneer je houthaard of de houtkachel je hoofdverwarming is, dan kan het nodig zijn om het rookkanaal vaker te laten schoonmaken.
Hoeveel brandhout nodig is voor de houtkachel wordt bepaald door het rendement en de omvang van de kachel. Het rendement van een moderne houtkachel ligt boven de 70 %. De meeste fabrikanten van houtkachels hebben gewerkt aan een zo goed mogelijk rendement en zitten daarom boven de 75 % (Din + eis).
Het vochtpercentage van het hout moet rond de 15% zijn. Als u met te nat hout stookt, branden de blokken niet goed en heeft de haard een onvolledige verbranding. Droog hout kunt u herkennen aan barsten, scheuren en het loslaten van de schors, maar meet het altijd voordat u begint aan het houtkachel stoken.
Uit bruinkoolbriketten komen stikstofoxiden (NOx), fijnstof, zwaveldioxide (SO2) en koolmonoxide (CO) vrij. Verder komen bij het stoken giftig arseen en zink in de lucht.
Haardblokken zijn ongeschikt. Ze zijn gemaakt van geperst papier of houtpulp. Papier en karton zijn vaak bedrukt, waardoor er bij verbranden schadelijke stoffen vrijkomen. Deze stoffen kunnen de haardkachel of de schoorsteen aantasten.
Houtskool brandt sneller dan briketten. Bereikt snel hoge temperaturen. Geschikt voor dunne stukken vlees. Geschikt voor direct grillen.
Briketten heb je in verschillende uitvoeringen en formaten, maar wij gebruiken over het algemeen kokosbriketten. Kokosbriketten zijn in onze ogen de beste briketten voor algemeen gebruik. Ze branden lang, constant, schoon en ze zijn ook nog eens duurzaam.
Bruinkool is goedkoper dan andere soorten van steenkool maar ook de warmteopbrengst is lager. Klassieke steenkool is van een betere kwaliteit dan bruinkool en levert meer warmte tijdens de verbranding.
Bruinkoolbriket 25 kg kopen bij HORNBACH.