Bij een operatie aan de knie bestaat de kans dat het kapsel van de knie en het litteken bij het genezen gaan kleven aan elkaar. Er ontstaan dan verklevingen die de knie stijf maken. Door gebrek aan het bewegen van de knie. Dit kan ontstaan na een lange tijd een verband, een spalk of gips om de knie te hebben gehad.
Zittend werk kunt u soms al na enkele weken hervatten, staand werk meestal pas na drie tot vier maanden. De eerste zes maanden blijft de knie wat stijf, dik en warm aanvoelen. In die periode kan het prettig zijn om de knie af en toe even te koelen met "cold packs".
Dit komt door het natuurlijke genezingsproces, uw lichaam is zich dus aan het herstellen. Omdat de knieprothese vlak onder de huid zit, voelt u dit duidelijk. Advies is goed uw pijnstilling te gebruiken en deze zeker niet te vroeg te stoppen, daar u anders niet goed de buiging en strekken van de knie goed kan oefenen.
Na het scheuren van een meniscus komt er vaak vocht in de knie, waardoor deze dikker wordt en pijn kan geven vanwege de zwelling. Soms komt een stukje van de meniscusscheur klem te zitten in het gewricht, waardoor de knie 'op slot' gaat. Je kunt de knie dan opeens niet meer strekken of juist niet meer buigen.
De gemiddelde buiging is 110 graden. Er is echter niets mis met de knie als u dit niet haalt. U moet wel 90 graden kunnen halen. De maximale buiging is ongeveer 125/130 graden.
Er zijn geen beperkingen wat betreft de slaaphouding. Het liggen op de rug wordt over het algemeen als de meest prettige (slaap)houding ervaren. Indien u ervoor kiest op de zij te liggen kunt u een kussen tussen de knieën plaatsen.
Deze pijn gaat over, het kan alleen wel soms een paar weken of maanden duren voordat dit pijnlijke gevoel weg is. Vooral als u lange tijd met een gebogen been heeft gelopen. Dus het is belangrijk het been te blijven strekken en rekken om te zorgen dat deze pijn weg gaat.
De klachten zijn pijn en stijfheid. Het is belangrijk om te blijven bewegen: wandelen, fietsen, zwemmen en oefeningen zijn goed voor de knie. Bent u te zwaar, dan is afvallen belangrijk. Dat maakt de pijn in de knie vaak minder.
Als de knie altijd instabiel aanvoelt is dit meestal het gevolg van een aandoening ter hoogte van de structuren die de knie moeten stabiliseren: de gewrichtsbanden, de kruisbanden maar ook pezen en spieren. Als de knie stabiel aanvoelt, maar je er soms toch doorzakt duidt dit eerder op een meniscus- of kraakbeenletsel.
Om de knie uit het slot te halen, is het verwijderen en herstellen van de blokkade van belang. Dit wordt meestal gedaan door middel van een (kijk)operatie. Aangezien de behandeling meer gericht is op het herstel zodra de knie weer 'vrij' is, kom je pas na de operatie in aanmerking om met fysiotherapie te revalideren.
In het begin oefent u het lopen met een walker of looprek, op de dag na uw operatie oefent u met elleboogkrukken en zo nodig oefent u ook traplopen. Het is van belang dat u uw knie volledig kan strekken en 90 graden kan buigen voordat u met ontslag gaat.
Dit kan 3 tot 6 maanden duren. De fysiotherapeut helpt u om uw knie te buigen en te strekken. U krijgt oefeningen waardoor: de pijn in uw knie minder wordt.
De pijn na het plaatsen van een knieprothese vermindert na ongeveer 2 weken. In de weken daarna neemt de pijn langzaam verder af. Drie tot vier maanden na de operatie treedt een aanzienlijke verbetering op.
Hulp van de fysiotherapeut
De Basisverzekering vergoedt noodzakelijke fysiotherapie in het geval van een knieprothese vanaf de 21ste behandeling. Heeft u een aanvullende verzekering, dan kan het ook zo zijn dat u eerdere behandelingen vergoed krijgt.
Het is mogelijk dat na de knieoperatie een bloeduitstorting met een zwelling van het hele been ontstaat. Dit is een normaal verschijnsel na het plaatsen van een knieprothese. U kunt de zwelling tegengaan door gedurende de dag regelmatig te lopen, kuitspieren te bewegen en het geopereerde been hoger te leggen.
Oefen minimaal twee, maximaal vijf keer per dag. Doe alleen die oefeningen die u met uw fysiotherapeut heeft doorgenomen. Blijf goed doorademen tijdens de oefeningen (sommige mensen zijn geneigd hun adem in te houden tijdens het oefenen).
Als er veel vocht in je knie zit, door bijvoorbeeld overbelasting, kan het zijn dat dat vocht ervoor zorgt dat je knie niet helemaal meer kan buigen of strekken. Als je kraakbeen minder mooi glad is (door bijvoorbeeld slijtage, artrose of na een ongeluk) zal je hierbij nog sneller een slotgevoel kunnen krijgen.
Door te wandelen maakt u uw beenspieren sterker. Sterke spieren kunnen de gewrichten beter ondersteunen. Als uw aangetaste gewrichten beter ondersteund kunnen worden, ervaart u minder pijn. Extra gewicht kan voor meer belasting zorgen op de dragende gewrichten, zoals knieën, heupen en voeten.
Geen last meer van de knieën bij het trappenlopen
Artrose, jicht, slijtage van de knie en reumatoïde artritis kunnen lang aanhouden en erg vervelend zijn. U kunt zelf de pijn verminderen: ga op een andere manier de trap op en onderhoud uw spieren door oefeningen te doen en te wandelen.
Bewegingsbeperking van de knie: Als gevolg van de artrose ontstaat er vaak een strekbeperking van de knie met als gevolg een mankend looppatroon. Ook kan de knie vaak minder goed buigen, waardoor het hurken of knielen wordt beperkt.
Ga zitten en hou je knie licht gebogen. Rol de stok of deegroller over je been. Zoek punten op in de been die gevoelig zijn en blijf daar 10-20 seconden rollen. Probeer zo alle gevoelige punten in je been mee te nemen.
Om vet rondom de knieën te verliezen, dien je cardiotraining af te wisselen met krachttraining. Dit zorgt voor een sterker lichaam, haalt je vetpercentage naar beneden en de spiermassa juist omhoog.
U kunt pijn hebben. Na de operatie krijgt u van ons een recept voor pijnstillers. U kunt ook last hebben van een zwelling. Het is daarom belangrijk dat u zo snel mogelijk met de prothese gaat bewegen, zonder dat u hierbij uw knie te veel te belast.
Gemakkelijke kleding
Bedenk ook dat u bijvoorbeeld bij een heup- of knieoperatie na een paar uur alweer uit bed bent. Bij dit soort ingrepen is een joggingbroek handig. Of wanneer u aan het bovenlichaam geholpen wordt, kunt u het beste kleding met voorsluiting meenemen. Vermijd het liefst strak zittende kleding.
De prothese kan los gaan zitten daarom wordt afgeraden de knie in werk en sport zwaar te belasten. Hardlopen en skiën worden dus in principe afgeraden. Tennis, Fietsen, Golf en Zwemmen vallen binnen de mogelijkheden (mits recreatief).