Kijk maar eens naar het gewicht op de verpakking van de letter. Je zal zien dat ze allemaal even zwaar wegen. De letter I is veel dikker dan de W, ondanks dat die wat kleiner is. Zo heeft iedere letter dezelfde hoeveelheid chocolade.
Alle letters bevatten evenveel chocolade
Veel mensen denken dat sommige letters meer chocolade bevatten dan andere letters. Dat is vaak niet het geval. De letter Y wordt bijvoorbeeld dikker gemaakt, zodat deze even zwaar is als de letter M. Zo wordt elke letter van het alfabet gemaakt met hetzelfde gewicht.
De grote winnaar! Volgens de jury is de pure chocoladeletter van Jamin 'de spannendste van het stel' en een 'waar dooretertje'. De chocoladeletter heeft 'een duidelijke cacaosmaak en een mooie balans tussen zoet, bitter en zuur'. De finishing touch bestaat uit een 'frisse echo van tropisch fruit'.
De populairste chocoladeletter is de letter M. Waarschijnlijk omdat deze vaak aan “mam” of “moeder” wordt gegeven. Een andere reden van de populariteit is hebzucht: veel mensen denken (onterecht) dat de letter M het grootste is. Ook de letter S van Sint en de letter P van Piet zijn populair.
Er zitten 137 kilocalorieën in 1 stukje (25 gram) chocoladeletter.
De letter M is veruit de meest verkochte chocoladeletter, omdat hij niet alleen geschikt is voor Maaikes, Maxen, enzovoort, maar ook voor alle moeders. Alleen al bij Verkade zorgt de M voor 14% van de miljoenenproductie. Ook de S ('Sinterklaas') en de P ('Piet', 'papa') doen het goed.
De S is van Sinterklaas, daarover zijn de meeste mensen het wel eens. De M is vermoedelijk afkomstig van Moeder ; een veel gebruikte en toepasselijke 'beginletter' van een vrij algemene groep ontvangers van dit gebak.
Een chocoladeletter is chocolade in de vorm van een letter. Het is een typisch Nederlandse lekkernij die rond Sinterklaas wordt gegeven. Men krijgt meestal de eerste letter van de voornaam.
Jaarlijks kopen de Nederlanders zo'n 22 miljoen chocoladeletters. Zo'n 80 procent van de letters is van melkchocolade, 12 procent is puur en 8 procent is witte chocolade. Sinds een aantal jaren hebben ook kinderen als Quirine en Zoë hun eigen letter.
De letter M is de dertiende letter in het moderne Latijnse alfabet. De M geeft de klank /m/ weer, zowel in de klassieke als in de moderne talen. De vorm is afkomstig van de Griekse letter Mu (Grieks) (Μ, μ) die zelf is gebaseerd op de Semitische letter Mem.
Lisa laat zien hoe dit heerlijk snoepgoed wordt gemaakt. Verrassend: ze begint in de haven van Amsterdam, daar liggen enorme bergen cacaobonen. Ze eindigt uiteraard in de chocofabriek waar voor elke letter een mal te vinden is waar vloeibare chocolade in gegoten wordt.
Chocoladeletters bestellen | Albert Heijn.
Chocolade letter, chocoladen letter en chocoladeletter zijn alle drie correct.
Een boterletter, ook wel banketletter genoemd, is een letter, meestal een O-, S-, M- of (op de kop) W, van bladerdeeg, gevuld met spijs. Dit product wordt in Nederland doorgaans rond het sinterklaasfeest en kerst gegeten. Banketletters worden reeds vermeld in het boek Max Havelaar uit 1859.
Waar komt de banketletter vandaan? De banketletter komt van origine van de Nederlandse Antillen, dit was vroeger een Nederlandse kolonie. De vorm van de banketletter hing altijd af van de initialen van familie leden. Tegenwoordig worden de O, S en M het meest gemaakt en de M het meest verkocht.
Volgens de Europese unie, moet witte chocolade minimaal 20% cacaoboter bevatten; alsmede minimaal 14% droge melkbestanddelen en minimaal 3,5% melkvet.
De ontdekking van chocolade
Chocola is bij wijze van toeval ontdekt door een Tolteek. Deze Tolteken waren een stam welke in Midden- en Zuid-Amerika leefden. Historici zijn het oneens hoe lang geleden deze ontdekking gedaan is door de Tolteken, maar het is minstens 2000 jaar geleden.
Droste chocoladeletter - diverse varianten | Xenos.
De chocoladeletters van Verkade zijn glutenvrij.
Massieve chocolade is ongeveer 1 jaar houdbaar. Onder massieve chocolade verstaan we naast chocoladerepen en chocoladeletterrepen ook holle figuren zoals paashazen en paaseieren. Bij chocolade met vullingen ligt dit anders. Bonbons met een pralinévulling bijvoorbeeld zijn circa gedurende 6 maanden lekker.
De oeroude traditie van de chocoladeletter begon in de middeleeuwen. Kinderen in kloosterscholen leerden namelijk met brooddeeg letters te maken, die ze mochten oppeuzelen zodra het ze was gelukt om een goede letter te kneden. Wat brooddeeg te maken heeft met chocoladeletters wordt duidelijk rond 1890.
De cacaobonen worden vermalen in een machine. Tijdens het malen komen de vetten in de bonen vrij, waardoor de cacaobonen veranderen in een vloeibare massa. Dit wordt de cacaomassa genoemd. Deze massa wordt gebruikt om chocolade te maken, maar het kan ook verder verwerkt worden tot cacaopoeder of cacaoboter.
Op een steen van ongeveer negen centimeter breed is het oudste alfabet ter wereld aangetroffen, afkomstig uit de 15e eeuw voor christus. Het halaham - wat de Arabische variant is van ons ABC - lag aan de basis van het oud-Arabische alfabet. Niet alleen een bijzonder wetenschappelijke vondst, maar ook Nederlands succes.