Voor jezelf betekent het leren van nieuwe vaardigheden, vergaren van kennis zodat je je grenzen kunt verleggen. Door nieuwe uitdagingen aan te gaan, vergroot je je employability. Die employability is ook belangrijk voor je werkgever.
Je medewerkers de kans geven om te leren en zich te ontwikkelen, moet onderdeel worden van je bedrijfsstrategie. Het moet normaal zijn voor je medewerkers om met hun eigen ontwikkeling bezig te zijn, zowel op persoonlijk vlak als professioneel. Beloon de medewerkers die zich in hun eigen tijd bijscholen.
Stimuleer de ontwikkeling door te zorgen voor een uitdagende en betekenisvolle omgeving, het spelen van leuke spelletjes, het doen van leuke activiteiten en uitstapjes en het aanbieden van geschikt speelgoed.
In het schema ontwikkelingsaspecten en om- gevingsinteractie worden de volgende ontwik- kelingsgebieden onderscheiden: lichamelijke ontwikkeling, motorische ontwikkeling, cogni- tieve ontwikkeling, seksuele ontwikkeling, per- soonlijke ontwikkeling en sociaal-emotionele ontwikkeling.
wat zijn doorgroeimogelijkheden? Doorgroeimogelijkheden zijn kansen die gepakt kunnen worden om door te groeien naar een hogere functie of specialisatie.
Zelfontwikkeling betekent dat je jezelf concrete doelen stelt op basis van zelfreflectie en zelfkennis, waarna je proactief aan de slag gaat om nieuwe kennis op te doen, nieuwe vaardigheden te trainen en competenties te ontwikkelen.
In de praktijk komt het weleens voor dat SMART doelen best lastig te behalen zijn. Hoe praktisch ze ook klinken. Het opschrijven lukt wel, maar het doen is een stuk lastiger. Persoonlijke ontwikkelpunten zijn vaak grote doelen, of doelen waar je tegenop ziet.
Je professioneel ontwikkelen betekent dat je bewust je kwaliteiten inzet in situaties in je werk en soms op een andere manier dan je gewend bent. Niet alleen bereiken we meer, het versterkt ook ons zelfvertrouwen.
Waarom is het belangrijk om medewerkers te ontwikkelen?
Door goed opgeleid personeel ben je als organisatie wendbaarder en kun je sneller en makkelijker inspelen op veranderingen. Door ervoor te zorgen dat je medewerkers op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in het vakgebied en de veranderende wet- en regelgeving verbeter je de concurrentiepositie van het bedrijf.
Het opleidingsplan helpt om efficiënter om te gaan met verandering en klaar te zijn voor de uitdagingen van de toekomst. Daarom is het belangrijk om in kaart te brengen welke cruciale competenties en vaardigheden nodig zijn om als individu, team en onderneming verder te groeien.
Een aantal redenen om een cursus te volgen zijn: Scholing maakt je bedrijf beter. Beter opgeleid personeel maakt minder fouten, zorgt voor een beter product en betere dienstverlening. Dit straalt weer af op jouw bedrijf.
Je wordt niet alleen uitgedaagd om nieuwe dingen te proberen en waardevolle kennis op te doen die handig kan zijn voor je werk, je leert ook nieuwe vaardigheden die op persoonlijk vlak voor verandering kunnen zorgen.
Een Senior is iemand met meer dan vijf jaar ervaring en een diepgaande kennis van diens vakgebied. Een Senior is meestal degene die een Junior begeleidt in diens werk. Seniors bekleden binnen een team dan ook vaak een functie als teamleider, strateeg of consultant.
De belangrijkste ontwikkelingsgebieden zijn de lichamelijke-, motorische-, cognitieve-, sociale-, emotionele– en de spraak- en taalontwikkeling. Lees alles over de groei en ontwikkeling kleuter en schoolkind.
Die ontwikkeling is in te delen in 11 fases. Bij elke ontwikkelingsfase van je kind horen veranderingen in gedrag en nieuwe vaardigheden die je kind gaat leren. En voor ouders horen bij elke fase dus nieuwe uitdagingen in de opvoeding. Let op: onderstaande leeftijden zijn gemiddelden.