Sinds kort is het niet meer nodig om een medisch attest (het zogenaamde 'doktersbriefje') binnen te brengen als je één dag ziek bent. Dit geldt voor maximaal drie keer per jaar. Deze vrijstelling geldt voor 1,9 miljoen werknemers.
Met het wetsvoorstel wil Groen de afschaffing van het ziektebriefje ook uitbreiden naar drie dagen. Anders gesteld: voortaan moet je drie dagen na elkaar afwezig kunnen zijn zonder ziektebriefje, en dit maximum drie keer per jaar. Al blijft controle door een controlearts wel mogelijk.
Sinds 28 november 2022 moeten je werknemers geen medisch attest meer voorleggen als ze één dag ziek zijn, en dat tot driemaal per jaar. Als kmo met minder dan 50 werknemers mag je daarvan afwijken, maar die afwijking moet je dan uitdrukkelijk opnemen in een collectieve arbeidsovereenkomst of het arbeidsreglement.
Moet ik altijd een ziektebriefje indienen? Sinds eind 2022 kan je als werknemer voor je eerste ziektedag zonder ziektebriefje afwezig blijven van het werk en dit tot 3 keer per jaar. Je hoeft die dag niet thuis te blijven en kan bijvoorbeeld naar je arts gaan.
Volgens de nieuwe paragraaf 2/1 van artikel 31 Arbeidsovereenkomstenwet zijn werknemer tot maximaal driemaal per kalenderjaar niet verplicht om een attest voor te leggen voor de eerste dag van een arbeidsongeschiktheid.
Als werkgever kan je nu aan je werknemers vragen om voor elke dag arbeidsongeschiktheid een medisch attest voor te leggen. Vanaf 28 november 2022 zal dat niet meer voor elke ziektedag kunnen. Zodra de wet in werking treedt, moeten je werknemers je voor één dag ziekte geen medisch attest meer bezorgen.
Het gemiddelde ziekteverzuim per werknemer ligt in Nederland namelijk op één ziekmelding van 2 dagen. Een Nederlandse werknemer is gemiddeld 1x per jaar ziek. Met een beetje pech kan dit 2x keer per jaar zijn, maar als een medewerker zich 3x per jaar ziek meldt, dan is er vaak meer aan de hand.
Wat houdt de nieuwe regel in? Wanneer je medewerker een dag afwezig is door ziekte of een ongeval, is het niet meer verplicht om een medisch attest voor te leggen voor die ene dag. En dit kan tot drie keer per kalenderjaar.
mag je werkgever je elke dag bellen als je ziek bent. er zijn geen vaste regels. over hoe vaak je werkgever contact met je mag opnemen. mag ik dan iedere dag gebeld worden.
Hoeveel dagen mag een werknemer per jaar ziek zijn? In Nederland is er binnen de eerste twee jaar van ziekte of arbeidsongeschiktheid geen wettelijk maximum aantal ziektedagen per jaar bepaald. Wel is het onder voorwaarden toegestaan dat de werkgever één of twee onbetaalde wachtdagen instelt per ziekmelding.
Bij arbeiders zijn enkel de eerste zeven dagen volledig ten laste van jou als werkgever. Bij bedienden met een contract voor onbepaalde duur komt het gewaarborgd loon de volledige 30 dagen ten laste van de werkgever.
Een langdurige of chronische ziekte;Psychische problemen, zoals een burn-out of depressie;Een letsel door een ongeval;Medische behandeling of operatie.
Spreek dan bijvoorbeeld een boodschap in op de voicemail van de werknemer.Je stuurt een ingebrekestelling naar de werknemer per aangetekende brief. Je kan een kopie van de brief per mail verzenden. In deze brief maan je de werknemer aan onmiddellijk het werk te hervatten of zijn afwezigheid alsnog te rechtvaardigen.
Scholen en instellingen moeten verplicht het ongeoorloofde verzuim melden bij de leerplichtambtenaar, via het verzuimloket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was.
Die afwezigheid is gewettigd op voorwaarde dat het gaat om een onvoorzienbare gebeurtenis en dat je je werkgever zo snel mogelijk verwittigt. Werk je voltijds, dan mag je jaarlijks maximaal tien dagen afwezig zijn om dwingende reden.
Veelvuldig ziekteverzuim is op zich geen reden voor ontslag. Maar als de gevolgen voor uw bedrijf te ernstig zijn, kunt u de kantonrechter vragen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Bijvoorbeeld als de voortgang van het productieproces in gevaar komt. Of als de werkdruk voor de andere werknemers te hoog wordt.
Kan mijn leidinggevende mij verplichten om naar het werk te komen als ik mij heb ziek gemeld? Nee.Jij bepaalt of je in staat bent naar het werk te komen, niet je leidinggevende. Als je vindt dat je je huis uit kan, dan moet je wel naar bijvoorbeeld een gesprek gaan.
Mag mijn werkgever controleren of ik echt ziek ben? Dat mag uw werkgever niet zelf doen.
Heeft u zich beter gemeld, maar wordt u binnen 4 weken weer ziek? Dan worden de beide ziekteperiodes bij elkaar opgeteld. De totale termijn van verplichte loondoorbetaling van uw werkgever blijft dan maximaal 6 weken.
Contract. Veel bedrijven hebben in hun contract opgenomen wat geoorloofd is qua ziekteverzuim. Bedrijfsarts Jerry Mahadewsing zegt dat de regels verschillen per organisatie. "De meeste organisaties vinden drie keer verzuim per jaar geoorloofd." Als dat hoger is, volgt vaak een gesprek.
Vraag: Is het mogelijk om een halve dag ziekteverlof te nemen (een voormiddag of een namiddag gecombineerd met een halve werkdag of een halve verlofdag)? Antwoord: Ja, in uitzonderlijke gevallen.
Wanneer is er sprake van frequent verzuim? Iedereen is wel eens niet in staat om zijn werkzaamheden te verrichten, maar wanneer dit vaker dan twee keer per jaar is, is er sprake van frequent ziekteverzuim. Dat lijkt misschien niet veel. Toch ligt dit aantal ruim boven het landelijk gemiddelde van één keer per jaar.
Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent. Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of u hier recht op heeft.