Een zelfstandige collega pakt zelf werkzaamheden op, durft beslissingen te nemen en kan goed alleen werken. Mensen met een hoge mate van zelfstandigheid voelen zich bovendien verantwoordelijk om hun afspraken na te komen en goed werk te leveren.
Waarom zelfstandigheid zo belangrijk is
Zijn zelfstandigheid groeit hierdoor en dit helpt je kind zelf een individu te worden dat zijn eigen leven leidt en organiseert. Zelfstandigheid geeft je kind een gevoel van eigenwaarde, zelfvertrouwen en weerbaarheid. Je kunt het ook omgekeerd bekijken.
Zelfstandig zijn houdt zoveel meer in dan je eigen weg gaan. Een jongere die zelfstandig is kan zelf de verantwoordelijkheid dragen voor zichzelf en zijn daden, maar is ook instaat zich sociaal en verantwoord op te stellen, rekening te houden met anderen en is zelfredzaam.
Een zelfstandige oefent een winstgevende beroepsactiviteit uit zonder daarbij aan een werkgever te zijn verbonden met een arbeidsovereenkomst. De zelfstandige is dus in zekere mate zijn eigen 'baas'. De zelfstandige wordt ook op het vlak van sociale zekerheid als zelfstandig beschouwd.
Zelfstandigheid - zelfstandig werken
Zelfstandigheid is het onafhankelijk zijn van een ander. Dat gaat niet alleen om praktische dingen, maar ook om het zelfstandig keuzes maken. Dat wil niet zeggen dat je geen advies meer nodig hebt, maar wel dat je komt tot een zelfstandige keuze op basis van toegereikte informatie.
Het uiteindelijke doel is het ontwikkelen van een zo groot mogelijke autonomie. Autonomie is het hoogste en meest abstracte niveau van zelfstandigheid. Op dit niveau bepaalt de leerling uiteindelijk hoe hij zijn leven richting wil geven, wat hij daar voor nodig heeft en welke beslissingen hij daarbij neemt.
Voorbeelden van waarden zijn gelijkheid, trouw, vrijheid, vriendschap, zelfstandigheid, saamhorigheid, rechtvaardigheid, tolerantie, solidariteit.
Je omzet verminderd met je kosten, sociale bijdragen en belastingen, is wat je netto overhoudt. Hoe de verhouding bruto-netto er nu écht uitziet en hoeveel van je omzet er dus overblijft, hangt vooral af van je ondernemingsvorm. In een eenmanszaak 'ben' jij de zaak en is alle winst voor jou.
Je bent in staat je eigen werk goed uit te voeren zonder hulp van anderen. Je hebt geen supervisie of begeleiding nodig en je kunt goed alleen werken. Je bent in staat zelf nieuwe taken op te pakken en je kunt problemen zelf oplossen.
Als zelfstandige moet je zelf instaan voor je sociale zekerheid. Door je aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en elke drie maanden correct sociale bijdragen te betalen, ben je in orde. Je hebt dan recht op pensioen, kinderbijslagen, terugbetaling van gezondheidszorgen en een vervangingsinkomen bij ziekte.
Zelfstandig en onafhankelijk
Bovendien kun je het dan zoveel mogelijk op jouw eigen manier doen en heb je geen gezeur of discussie met anderen. Alles zelf willen doen is een valkuil van mensen die over het algemeen zelfstandig en zelfredzaam zijn. Het is de doorgeslagen variant van zelfredzaamheid.
Onafhankelijk is een kwaliteit. Onafhankelijk noem ik een kernwaarde of een kernkwaliteit. In diepe zin betekent dit dat je autonoom bent, zelfstandig, zelfredzaam, opzichzelfstaand.
Een vaardigheid zoals zelfstandig werken is bijvoorbeeld slim om te benoemen als je solliciteert op een functie waarbij je veel taken zelfstandig moet uitvoeren.
Autonomie, ook zelfbestuur (politiek) of zedelijke zelfstandigheid (individueel), is de vrijheid en het vermogen van een entiteit, bijvoorbeeld een individu, organisatie of natie, om zelfstandig beslissingen te nemen.
Om een eigen zaak op te starten moet je de vereiste leeftijd en burgerrechten bezitten. De persoon die een zelfstandige beroepsactiviteit wil beginnen of een onderneming wil opstarten moet in principe meerderjarig zijn, dus minstens 18 jaar oud. Om te starten moet je jouw burgerrechten bezitten.
Een minimumloon om jezelf uit te keren als zelfstandige is er niet. Je kunt in principe zelfs gratis voor je vennootschap werken, op voorwaarde dat je aan de fiscus kunt uitleggen waar je dan wel van leeft. Dit komt bijvoorbeeld voor bij zelfstandigen in bijberoep of als je al een aardig centje hebt gespaard.
De 10 meestvoorkomende waarden wereldwijd zijn: vrijheid, eerlijkheid, respect, verdraagzaamheid, rechtvaardigheid, gelijkheid, vrede, vriendelijkheid, liefde, en veiligheid.
Voorbeelden van kernwaarden zijn respect, vrijheid, groei, duurzaamheid. Het zijn woorden die beschrijven wat voor jou belangrijk is in het leven. Sommige kernwaarden zijn gericht op anderen – hoe jij vindt dat je je hoort te gedragen naar anderen toe.
Over zelfredzaamheid
Zelfredzaamheid behoort tot de adaptieve vaardigheden. Dit zijn cognitieve, sociale en praktische competenties die iemand nodig heeft om onafhankelijk in de samenleving te kunnen functioneren.