Motmuggen zijn te herkennen aan hun behaarde vleugels die groter zijn dan hun lichaam. Ze variëren in kleur van geelachtig tot grijs en zwart. Motmuggen hebben twee lange behaarde voelsprieten op hun kop. De larven hebben geen poten en ogen, overleven alleen in een vochtige omgeving en zijn 1 tot 9 mm lang.
Hoe zien motmuggen eruit? Motmuggen zijn tweevleugelige insecten en hebben een grijze tot zilverachtige kleur. Ze hebben een driehoekige vorm wanneer ze hun vleugels gespreid hebben. Hun kop, vleugels en pootjes zijn licht behaard.
Zuiveringszout, ook wel baking soda genoemd, is een reinigingsmiddel en doodt bacteriën. Maak een mengsel van zuiveringszout en azijn en giet deze mix door de afvoeren. Het mengsel doodt de aanwezige motmuggen en maakt tegelijkertijd de afvoeren schoon. Herhaal dit meerdere keren.
Motmuggen zoeken in de open natuur naar vochtige, schaduwrijke plaatsen, bijvoorbeeld onder vochtig dierlijk of plantaardig afval. Hier zetten de wijfjes de eitjes af, en vormt het rottend organisch afval de voedselbron voor de larven. De volwassen exemplaren leven voornamelijk van nectar en van vervuild water.
Zij komen vooral op (defecte) leidingen af, bijvoorbeeld bij rioolproblemen. Bij een lekkende gootsteen of een verstopt toilet heb je dus eerder kans dat ze in je huis of in je bedrijf voorkomen. Denk erom: motmuggen zijn erg klein en kunnen zich dus makkelijk door spleten, kieren en zelfs door muggengaas wurmen.
Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de larven zich ontwikkelen: ze kunnen binnen twee weken tot anderhalve maand volwassen worden. Eenmaal volwassen leven motmuggen niet langer dan drie weken.
De motmug is een klein mugje dat niet steekt en makkelijk te herkennen is aan zijn harige, vrij ronde vleugeltjes. Motmuggen leven van vochtige, rottende voedselresten en andere bronnen van nat organisch afval. Ze zijn ongevaarlijk voor de gezondheid, maar kunnen wel voor hinder zorgen.
Enkele tekenen van een besmetting met kledingmotten zijn: Wormachtige larven die zichtbaar zijn op en in stoffen, de larven zijn vaak crème/ witkleurig met een bruine kop en zo'n 7-9 mm groot. Zijden buisjes/ tunnels/ webben die zichtbaar zijn op wol, inclusief kleding, dekens en vloerkleden.
Kook een grote pan met water en voeg hier azijn of bleekmiddel aan toe en giet dit in de afvoer waar de rioolvliegjes zich bevinden. Door het kokende water zullen de rioolvliegjes dood gaan en door het bleekmiddel of azijn zullen je leidingen weer schoon worden en niet meer stinken.
Grote motten komen vaak 'gewoon' binnen door openstaande deuren of ramen. Ze gaan op zoek naar een donker plekje waar ze ongestoord eitjes kunnen leggen. Dat is dan ook de reden dat je motten vaak vindt in (kleding)kasten of op zolder. Ze worden daarom ook wel nachtvlinders genoemd.
Met een hogedrukspuit - gevuld met een mengsel van water en insecticide - behandelt de bestrijder alle broedplaatsen. De eitjes en de larven van de rioolvliegjes sterven vrijwel meteen. De rioolvliegjes zelf zullen binnen twee tot drie dagen ook allemaal dood zijn.
Hoe lang leven meelmotten? De hele levenscyclus van de meelmot beloopt zo'n 4 maanden bij gunstige omstandigheden: een temperatuur van 20 graden of hoger en genoeg voedsel. Het vervelende aan het bestrijden van meelmotten is dat larven en poppen maandenlang kunnen overleven zonder voedsel.
Voor de bestrijding van de bruine huismot kan gebruik worden gemaakt van een voor dat doel toegelaten biocide (=bestrijdingsmiddel). Behandel alle plaatsen waar de larven worden aangetroffen, zoals onder de randen van vloerbedekking, achter plinten en in naden en kieren van (de onderzijde van) houten wandmeubels.
Oma weet raad
Je kunt bestrijden van vliegen doen door wat kruidnagels in een bakje water te doen. Ze hebben namelijk een hekel aan deze geur. Je kunt er ook voor kiezen om doorzichtige plastic zakjes voor de helft te vullen met water.
De motvlinder verwijderen uit huis
Ze kunnen schade veroorzaken aan allerlei materialen. Denk bijvoorbeeld aan de piano. Je kunt de motvlinder het beste vangen met een kop en papier. Je kunt de motvlinder buiten weer loslaten.
Mottenlarven verjagen uit de kast
Bijvoorbeeld door etherische oliën van cederhout te gebruiken. Motten houden niet van deze geur. Datzelfde geldt ook voor de geur van lavendel, kamfer en vlierbloesem. Door zakjes met de gedroogde bloemen tussen je kleding te plaatsen, verdrijf je de motten uit je kast.
De kledingmot is ca. 4 tot 9 mm lang en heeft een vleugelspanwijdte van ca. 12 tot 16 mm. De kleur van de vleugels varieert afhankelijk van de voeding van lichtgeel tot donkerbruin glanzend en vertoont in vergelijking met die van de normale mot geen tekening.
Motten komen af op menselijk zweet en huidschilfers. Doe geen kleren terug in je pas gereinigde kledingkast die nog vuil zijn – vooral wollen kleding. Ook al heb je het maar heel even aangehad, zet het nooit terug de kast in! De larven van motten voeden zich met eiwitten die in natuurlijke vezels voorkomen.
Maak de ruimtes (lades of kasten) regelmatig schoon, ruim al het gemorste voedsel op inclusief bloem en suiker. Larven kunnen overleven op kleine hoeveelheden voedsel die op de bodem van kasten en lades voorkomen. Gebruik een feromoonval waar de mannelijke motten op af komen.
Sommige soorten motvlinders eten vooral van stoffen materialen. Andere soorten gedijen het best op voedselproducten. Weer andere motvlinders eten zowel van stof als voedsel. Daarom een kort overzicht van de soorten motvlinders en waar zij het liefst van leven.
Rouwvliegjes, ook wel rouwmug, dondervlieg, mosvlieg, humusvlieg, varenrouwmug of varenrouwvlieg genoemd, zijn kleine zwarte vliegjes in huis die leven van allerlei plantaardig materiaal en paddenstoelen. In huis zijn rouwvliegjes vaak afkomstig van de aarde van kamerplanten.
Motten staan, net als vlinders, symbool voor transformatie. In tegenstelling tot vlinders, leggen ze meer de focus op de schaduwzijde, omdat motten 's nachts actief zijn. Schaduw staat daarbij niet in verband met slecht of duister.
De wat kleinere soorten nachtvlinders, welke vaak larven hebben die ook voedsel of kleding van mensen eten, worden "motten" genoemd. Er zijn wereldwijd veel soorten motten, waarvan de larven kleding eten. In Nederland gaat het echter hoofdzakelijk om drie soorten: De kleermot, de pelsmot en de bruine huismot.
Motten worden vooral aangetrokken tot rustige en donkere plekjes waar ze rustig hun eitjes kunnen leggen. Textielmotten houden er bijvoorbeeld van om in de kledingkast of op zolder tussen opgeborgen kleding te gaan zitten en de vrucht- en meelmot verkiezen de voorraadkast.