In de noordelijke delen van Canada gaat dit over in het toendraklimaat (het ET-klimaat binnen het klimaatsysteem van Köppen). Boven de poolcirkel zijn er gebieden waar het zo koud is, dat daar sprake is van een ijsklimaat of sneeuwklimaat (EF-klimaat). Canada is het op één na grootste land ter wereld.
In sommige delen van Canada vinden extreme winters plaats. In het noorden en in het midden van Canada kan de temperatuur dalen tot maar liefst – 40 graden Celsius. In het zuiden van Canada is het vaak minder koud. In het zuidoosten van Canada is het winterweer erg onvoorspelbaar.
Seizoenen. De seizoenen in Canada zijn zeer scherp afgebakend. Over het algemeen zijn de zomers in het hele land aangenaam warm. De warmste streken zijn zuidelijk Ontario, waar je veel wijngaarden ziet, en de regio Vancouver in BC, onder invloed van de Pacifische luchtstroom.
NORTHWEST TERRITORIES
In het noorden is het uiteraard het koudst. In Melville op 76 graden noorderbreedte, vlakbij de magnetische noordpool, is de jaartemperatuur gemiddeld -17,7°C. 's Winters vriest het daar gemiddeld 38 graden en in de zomer is het rond de 6°C.
Winters in Noord-Amerika zijn veel kouder dan bij ons. En dat terwijl Nederland noordelijker ligt dan bijvoorbeeld New York. De reden: de overheersende windrichting op deze breedtegraden is westelijk. In Nederland is dit milde zeelucht, maar in het midden en oosten van Amerika is het juist koude continentale lucht.
Is Canada duur of goedkoop? Canada is vrij duur in levensonderhoud en transport. Maar er zijn goedkope vormen van accommodatie, zoals campings en hostels, die de kosten drukken. Ook is reizen met de bus goedkoper dan vliegen.
Minstens drie maanden per jaar is het in Jakoetsk, in het oosten van Siberië, rond de veertig graden onder nul. Daarmee is dit de koudste stad op aarde. Zeker, er zijn plekken waar het nóg kouder wordt, zoals ruim negenhonderd kilometer verder naar het oosten in het dorpje Ojmjakon (met 500 inwoners).
Wanneer je aan willekeurige natuurreizigers vraagt wat de mooiste natuurgebieden en plekken in Canada zijn zal je ongetwijfeld vaak Banff National Park en Jasper National Park als antwoord krijgen. Deze bijzonder mooie gebieden met hun azuurblauwe meren en spectaculaire rotsen en bossen bevinden zich in Alberta.
De beste reistijd voor een rondreis Canada zijn over het algemeen de maanden mei tot en met oktober. Dit geldt voor alle regio's van Canada. Ben je van plan om erg noordelijk te reizen? Dan raden we aan om in juli en augustus te gaan.
De laagste temperaturen die in Canada voorkomen liggen rond de min zestig graden Celsius. Inderdaad: ruim veertig graden koeler dan de temperatuur in een gemiddelde diepvries. Behalve met zeer lage temperaturen krijgt Canada in de winter ook regelmatig te maken met extreme sneeuwval en sneeuwstormen.
De grens met de VS in de westelijke gebieden werd vastgesteld langs de 49e breedtegraad, in 1858 werd de kroonkolonie Brits-Columbia opgericht en in 1866 werd deze verenigd met Vancouvereiland.
Het klimaat in Canada
Het grootste gedeelte van Canada heeft een landklimaat. Dit houdt in dat de winters erg streng zijn, maar het lekker warm kan worden in de zomer. Het gematigde zeeklimaat met milde winters en warme zomers komt voor aan de westkust van het land. Het noorden van Canada heeft een toendraklimaat.
Van juni tot half oktober is het weer in Canada prettig, juli en augustus zijn de ideale reismaanden… Eigenlijk is het weer een beetje te vergelijken met dat van Scandinavië. De temperatuur ligt overdag tussen de 15 en 25 graden; bossen zijn weelderig groen, rivieren en meren fris en helder.
De temperaturen in Canada in mei liggen aan de wat koudere kant met temperaturen tussen de 9°C en 16°C graden. Breng zeker een warme jas mee in mei! Je kunt in mei ongeveer 3 tot 8 dagen regen verwachten in Canada. Het is een goed idee om je paraplu mee te nemen, zo is slecht weer geen spelbreker.
Canada staat bekend om zijn uitgestrekte bossen en meren, esdoornsiroop, bevers, mounties en poutine. Het symbool van het land is het esdoornblad, dat ook op de vlag staat. Canada staat bekend als een van de meest democratische en welvarende landen ter wereld.
Het op één na grootste land ter wereld is gelijk een van de mooiste. Canada strekt uit over piekerige delen van de Rocky Mountains, weerspiegelende ijsvlaktes en de machtige Niagara Falls. Het natuurschoon van Canada is eindeloos. Ook voor cultuursnuivers is Canada een juweeltje.
Onbetwist de heetste plek op onze aardbol is de Dasht-e Lut woestijn in Iran. Hier werd ooit een record temperatuur gemeten van 70,7°C. Leven is er niet, zelfs bacteriën houden het hier voor gezien op deze een na droogste plek op aarde (alleen delen van de Atacama-woestijn in Chili zijn droger).
Hoogste temperaturen ooit gemeten
Noord-Amerika: 56,7°C op 10 juli 1913 in Furnace Creek, Death Valley, Verenigde Staten. Afrika: 55,0°C op 7 juli 1931 in Kébili, Tunesië Azië: 55°C, in Al Majmaah, Saoedi-Arabië, op 8 juni 2019.
Als je El Azizia niet meerekent, dan is Death Valley in Californië de warmste plek ter wereld. Daar werd op 10 juli 1913 een temperatuur gemeten van 56,7 graden Celsius. Om precies te zijn gebeurde dat in een plaatsje met de toepasselijke naam Furnace Creek.
De gemiddelde Canadees drinkt graag bier en dan vooral de twee nationale merken Molson Canadian en Labatt Blue. Daarnaast wordt er op verschillende locaties in het land rye (graan) whiskey gestookt, waarvan Canadian Club het bekendste merk is.
Gewoonlijk eten de Canadezen 3 keer per dag. Een ontbijt dat voornamelijk bestaat uit wat broodjes, cornflakes, vruchtensap en thee of koffie. Tijdens de lunch nemen ze vaak eenvoudige broodjes en pretzels al of niet vergezeld van een kop soep.
Beavertail. Het is een soort koffiekoek gemaakt van gefrituurd volkorendeeg dat belegd wordt met alles wat ongezond is zoals koekjes, M&M's, Nutella of pindakaas. De beavertail komt oorspronkelijk uit Ottawa en is ondertussen een succesvol merk. Het heeft de vorm van een staart van een bever, vandaar de naam.