De snotolf (Cyclopterus lumpus), ook wel lompvis genoemd, is een straalvinnige vis uit de familie van snotolven (Cyclopteridae), orde van schorpioenvisachtigen (Scorpaeniformes).
Deze eitjes komen van de Japanse vliegende vis. Omdat tobiko voordelig is, maken veel restaurants er gebruik van. Dit soort viskuit is verkrijgbaar in de originele licht oranje kleur, maar ook in het rood (gemengd met bieten), zwart (gemengd met octopus inkt) en groen (gemengd met wasabi).
Bij de toko zien we vaak potjes Tobiko: eitjes van de Japanse vliegende vis. Ook wel de 'kaviaar van de armen' genoemd. Deze eitjes worden vaak groen of rood gekleurd en zijn superklein; veel kleiner dan zalmeitjes.
Viseitjes bestellen | Albert Heijn.
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.
De meeste vissen paren door “kuit te schieten”. Een vrouwtjesvis laat op een gegeven moment haar eicellen in het water. De eitjes dwarrelen nu door het water en hechten zich uiteindelijk aan waterplanten. De mannetjesvis laat nu zijn zaadjes achter op de eicellen van de vrouwtjesvis.
Kaviaar wordt ook wel het zwarte goud genoemd. Het zijn namelijk de onbevruchte eitjes van een vis, de steur. Deze eitjes zijn zwart maar brengen geld op als goud. De steur wordt bedreigd en juist daarom worden zijn eitjes, de kaviaar, nog schaarser en dus waardevoller en duurder om te eten.
Zodra je de kaviaar in je parelmoeren lepel hebt opgeschept, strijk je een beetje kaviaar op de rug van je hand, tussen uw duim en wijsvinger. Zo kan de kaviaar afkoelen bij contact met je lichaamstemperatuur, zodat het zijn aroma's verder ontwikkelt.
Het seizoen van de tongkuit is weer aangebroken.
De tong bevat maar een aantal maanden per jaar kuit. Dit is, zoals je dat mooi zegt, een echt seizoensproduct. Afgelopen weken was de tongkuit al mondjesmaat te verkrijgen bij ons in de winkel. Op dit moment is er vol op aanvoer van deze lekkernij.
Deze imitatie kaviaar is kuit van de snotolf, soms ook lompvis genoemd, ze zijn een betaalbaar alternatief voor kaviaar. Het wordt als surrogaat gebruikt voor de echte kaviaar van de steur. Waarom men nu uitgerekend van lompkuit imitatiekaviaar maakt, ligt aan de grootte van de eitjes.
Naast echte kaviaar bestaat er ook imitatiekaviaar. Dat zijn oranje of rode eitjes van bijvoorbeeld de zalm, forel, kabeljauw of de haring. Je vindt met name die van de zalm weleens in of op je sushi. Hoewel dat ook gewoon goedkope grijze lompviseitjes kunnen zijn, die oranje zijn gespoten.
Ebi: betekent garnaal. Ebiko: is garnaalkuit (kuit bestaat uit vis- of garnaaleitjes)
Wat is het precies? Masago is het kuit van een vis, die veel voor de sushi wordt gebruikt, voornamelijk als garnering, omdat de kleur het aantrekkelijk maakt, bovendien geeft het ook een lekker knapperige structuur.
Snotolven kunnen tot 61 cm lang en 9,5 kg zwaar worden. Ze eten kwallen, ribkwallen en andere zeedieren. Hij komt voor in het noorden van de Atlantische Oceaan, de Noordzee en de Oostzee.
De haringkeitjes hebben een mooi donkere zwarte kleur met een zoute en licht gerookte smaak. Deze delicatesse is een goedkoper en een lokaler alternatief voor de kaviaar van de steur en smaakt iets minder zoutig.
Een nieuw soort kaviaar uit Oostenrijk wordt genoemd als de duurste ter wereld. Een theelepeltje van de visseneitjes omringd met goud kost ruim 36.000 euro. Dit meldt Daily Mail. De kostbare kaviaar, genaamd Strottarga Bianco, is gemaakt van eitjes van de zeldzame albinosteur.
Kaviaar - de onbevruchte eitjes van de steur - is een delicatesse en wordt ook wel het zwarte goud genoemd. Behalve dat het lekker is, is het gezond en bevat het Omega 3, eiwitten en vitaminen. Niet alle soorten steur geven eitjes die geschikt zijn voor consumptie.
Varierend van €4500,- voor een Iraanse Sevruga tot een Almas kaviaar van € 45.000,-.
Kaviaar is een delicatesse op basis van geoogste kuit of viseieren. Kaviaar is meestal gemaakt van steurkuit en zeer gewild vanwege de zoete, boterachtige en nootachtige smaak. Hoewel van kaviaar vaak gedacht wordt dat het zeer duur is, zijn sommige soorten kaviaar veel betaalbaarder dan je zou denken.
De prijs ligt dan echter heel anders uiteenlopend van een Kaspische Sevruga voor €4500,- tot een Almas Kaviaar voor € 45.000 per 1000 gram.
De kaviaar, Vivace Caviar gedoopt, wordt geoogst nadat met een echo is gecheckt of de eitjes volgroeid zijn. Vervolgens wordt bij de steur een proteïne ingespoten die de 'bevalling' op gang brengt. Wat bij vissen inhoudt dat de eitjes loskomen van een membraan in de buikholte.
Het mooiste zou zijn als je de babyvisjes weer snel terug kan plaatsen. Omdat in je aquarium de waterwaardes optimaal zijn en dit een gunstige werking heeft op de doorgroei. Dus wanneer je babyvisjes iets groter zijn dan de bek van de andere vissen, dan plaats je ze meteen terug in aquarium.
Dit wordt paaien genoemd. Er zijn echter ook soorten als de guppy en zwaarddragers waarbij de eitjes inwendig worden bevrucht en volledig ontwikkelde jongen ter wereld komen. Visseneitjes zijn over het algemeen klein en doorzichtig, evenals de larve.
3) Broedzorg
Eénmaal zij gelegd heeft, bevrucht hij de eitjes en bewaakt het nest tot de jongen uitkomen. Zelfs nadien zal hij bij gevaar de jongen in zijn muil laten vluchten tot dit geweken is. Na enkele weken zijn de jongen zelfstandig en verjaagt het mannetje ze.