Een berg wetenschappelijk onderzoek laat zien dat hardlopers een betere conditie hebben, minder kans hebben op diabetes, kanker, depressie, hart- en vaatziekten en overgewicht. En hardlopen is heerlijk, als je er eenmaal aardigheid in hebt gekregen.
Uit een groot aantal onderzoeken is gebleken dat hardlopen de fitheid verbetert, de gezondheid bevordert en de kans op hart- en vaatziekten, kanker, obesitas, invaliditeit, diabetes, depressie en angst verkleint. Daarnaast zorgt hardlopen ook voor een betere hersenfunctie.
Meer spieren, minder vet
Door hardlopen krijgt je lichaam een andere samenstelling. Je lichaam bestaat uit spieren, organen, water, botten en vet. Veel mensen die sporten, willen meer spieren kweken en vet kwijtraken. Hardlopen helpt daar goed bij.
Je risico op blessures - zeker als er sprake is van (matig) overgewicht - is hoog en het rendement voor je lichaam relatief laag. Wist je dat krachttraining veel effectiever is dan hardlopen als je wilt afvallen? Daarnaast is het ook nog eens veel beter voor je gewrichten.
Hardlopen kan helpen om een calorietekort te creëren, waardoor het laagje op je buik kan verminderen (maar onthoud wel dat een beetje vet noodzakelijk is om belangrijke organen te beschermen). Vooral bij sprinten moeten je buikspieren sterker samentrekken, waardoor de spieren groter kunnen worden, zegt Buckingham.
Driemaal per week hardlopen is een mooi begin. Het geeft je veel voordelen op het gebied van gezondheid en de opbouw van je conditie. Tussen die trainingen heb je voldoende herstelruimte om het risico op blessures of overtraindheid laag te houden.
Door bijvoorbeeld een uur te gaan hardlopen verbrand je al zo'n 700 calorieën. Het nadeel van afvallen door hardlopen is dat de kans groot is dat je een deel van je vetvrije massa kwijtraakt. Uit onderzoek blijkt dat duurtraining zeker effectief is voor afvallen, maar de kans bestaat wel dat je spiermassa verliest.
Je kunt spiermassa opbouwen met hardlopen, maar slechts in beperkte mate. Massale spieropbouw door hardlopen alleen is niet mogelijk. Een van de redenen hiervoor is het soort belasting. Wanneer je loopt, worden de spiervezels in je benen in de lengterichting uitgerekt en niet belast zoals bij een squat.
Daarop is het antwoord eigenlijk heel simpel… hardlopen is zeker niet slecht voor gezonde gewrichten. Van hardlopen krijg je in principe geen artrose. Bewegen en op een verstandige manier hardlopen, is juist heel goed voor je botten en gewrichten.
Een full-body workout is over het algemeen de ideale krachttraining om naast het hardlopen te doen. Omdat er tegelijk verschillende spiergroepen worden aangesproken kan erin relatief korte tijd een krachttraining worden afgerond.
Van een zware tien kilometer wedstrijd moet je vaak minimaal vijf dagen herstellen om boven het oude niveau uit te stijgen. Van een kort rustig duurloopje is een halve dag herstel al vaak voldoende om daarna weer te gaan trainen. Beginners gaan met een keer trainen per week vooruit.
Je verbrandt calorieën en vet. Bij hardlopen gaat het vooral om snellere verbranding van meer calorieën dan bij fietsen. Bij fietsen blijft je hartslag relatief lager waardoor de vetverbranding eerder wordt aangesproken. Er zijn ook onderzoekers die beweren dat juist bij hardlopen meer vet wordt verbrand.
Kortom: hoe lang loop je over 5 km? Als beginnend hardloper loop je ongeveer 10 km per uur, wat betekent dat je een half uur doet over 5 km. Een geoefend hardloper zal tussen de 20 en 25 minuten lopen over 5 km, met een training van 3 keer in de week. Sneller kan ook, maar dit is wel een flinke uitdaging.
Voor beginners is elke dag hardlopen niet aan te bevelen, want dat doet je meer kwaad dan goed. De bovengenoemde studie uit 2017 geeft aan dat de voordelen van hardlopen maximaal zijn bij 4,5 uur training per week. Als je meer doet, vergroot je de kans op overtraining en blessures door overbelasting.
Let op voor overbelasting, zeker in combinatie met een hogere leeftijd, overgewicht en eerdere knieblessures. Het goede nieuws is dus dat hardlopen (in ieder geval op recreatief niveau) op de lange termijn niet schadelijk is voor de knieën. Het kan de kwaliteit van het kraakbeen zelfs bevorderen.
Het is logisch dat het hardlopen aanvankelijk zwaar aanvoelt… Dit heeft er mee te maken dat je lichaam (nog) niet gewend is aan het sporten. Het heeft tijd nodig om een cardiovasculaire conditie op te bouwen. Door regelmatig te gaan hardlopen verbeter je jouw conditie, maar er is meer.
Wandelen is minder belastend voor je lichaam, waardoor je minder risico loopt op blessures. Vooral je knieën, heupen en IT-band worden minder zwaar belast. Bij hardlopen moet je lichaam de schok van elke pas opvangen, wat belastend is voor je botten en gewrichten. Bij wandelen is dat een stuk minder.
Wanneer je een mijl (1,6 km) hardloopt, verbrand je zo'n 135 kcal. Zoals je kunt zien verbrand je 26% meer calorieën wanneer je hardloopt dan wanneer je wandelt. Met één minuut hardlopen (of 30 minuten, of een uur, etc), verbrand je grofweg 2,3 keer zoveel calorieën als in dezelfde tijd wandelen.
Hardlopen is beter als je je conditie wilt verbeteren. Je vraagt meer van je spieren, hart en longen dan wanneer je loopt. Toch kun je door te wandelen een prima conditie opbouwen. Ook kun je je training opleuken door elementen toe te voegen.
Twee trainingsdagen per week zijn het minimum, als je je uithoudingsvermogen en het immuunsysteem wilt versterken. Drie keer trainen is nodig voor mensen die willen afvallen, of aan wedstrijden gaan meedoen. Professionele langeafstandslopers trainen tweemaal per dag.
Iedere dag hardlopen is zeker voor beginnende hardlopers niet gezond, want voor je het weet ben je geblesseerd. Probeer een goede balans te vinden tussen wél en niet trainen. Als je getrainder bent kun je eventueel wel elke dag hardlopen, maar wissel rustige en zware trainingen goed af.
Een halfuurtje hardlopen zorgt voor een groter metabolisch effect dan wandelen. En dat maakt hardlopen een populaire vorm van lichamelijke activiteit. Het spreekt veel mensen aan omdat je het kan doen wanneer het jou uitkomt. Dat maakt het voor jong en oud geschikt om te proberen.
Wie snel buikvet wil verbranden, combineert stressmanagement en een aangepast dieet best ook met voldoende beweging. Door extra te bewegen, verbruik je immers meer calorieën, waardoor je lichaam sneller vet zal verbranden.
Na een looptraining moet je ongeveer 40 tot 50 gram koolhydraten innemen om die voorraden weer aan te vullen. Dat kan in de vorm van twee tot vier porties fruit, of een kopje havermout of bruine rijst. De koolhydraten die je na de training consumeert worden opgenomen door de spieren en niet opgeslagen als vet.