Wat is de beste tijd om sint-jakobsschelpen te eten? Het seizoen duurt van 1 oktober tot 15 mei. De visserij, en ook de periode waarin gevist mag worden, is aan strenge regels gebonden. Het is verboden om schelpen van minder dan 11 cm op te vissen.
De sint-jakobsschelp komt veel voor in de Atlantische Oceaan, maar ook in de Middellandse zee. De Sint-jakobsschelp is het beste als deze is opgedoken. Het vlees de coquilles zitten in een pot van 1 kg verpakt .
De meeste coquilles komen uit Spanje, Frankrijk, Portugal, Noorwegen en Schotland. In Europa is het meeste dat wordt aangevoerd wild. Wereldwijd gezien is zo'n 70% gekweekt. De experts op dit gebied zijn de Chinezen en Japanners.
Sint-jakobsschelpen, sint-jakobsvruchten, sint-jakobsnoten of coquilles (sint-jacques), het slaat allemaal op hetzelfde product. Als je een van deze benamingen in de winkel, bij je vishandel of op de menukaart ziet staan, moet je niet twijfelen.
Coquilles zijn niet alleen lekker, maar ook heel erg voedzaam. Ze zijn namelijk een goede bron van eiwitten en omega-3 vetzuren die belangrijk zijn voor een gezond hart en hersenfunctie. Bovendien bevatten coquilles veel vitamine B12 en ijzer wat bijdraagt aan een goed functioneren van het lichaam.
Coquilles kun je op vele manieren bereiden. Je kunt ze rauw bereiden als ze vers zijn. Je kunt ze bakken, grillen of garen in de oven. Coquilles worden vaak in een voorgerecht verwerkt.
Eenmaal uit de schaal laat de sint-jakobsschelp een ronde parelmoerachtige spier zien: de noot. Dit is het lekkerste gedeelte dat bij de fijnproevers zo geliefd is. Het koraal daarentegen is die heldere oranje komma: de geslachtsklier van deze hermafrodiete schelp.
Verse vis, schaal- en schelpdieren mag je maximum 1 à 2 dagen in de koelkast bewaren. Koop je voorverpakte vis, let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Gerookte en gebakken vis zijn 2 dagen houdbaar.
Coquilles is door zijn aparte smaak en structuur heel goed te combineren met wijn. Eigenlijk drink je coquilles altijd met een witte wijn, zoals een chardonnay of een sauvignon blanc. Rode wijn, Rosé wijn en mousserende wijn passen minder goed bij deze scheldieren.
Invriezen is geen goed idee, want coquilles uit een pot zijn al ingevroren en weer ontdooid, en nogmaals invriezen is dan niet verstandig.
De coquille is de bereiden d.m.v. koken of bakken. Aanbevolen hoeveelheid: 2 ons per persoon.
De coquilles van Dilvis zijn echt top qua smaak en hebben weinig nodig. Even kort grillen of bakken is genoeg. Er zitten ongeveer 7/8 stuks in 250 gram en ongeveer 30 stuks in een kilo.
Snijd het coquillevlees voorzichtig los. Haal de coquille uit de schelp en verwijder het membraan. In het oranje zakje, ook wel het koraal genoemd, zit de kuit van de coquille. Spoel de coquille schoon onder koud water.
Het beste kun je naar de visboer gaan of naar de viskraam op de markt. Ook (horeca)groothandels hebben vaak goede coquilles. Die in de supermarkt zijn vaak minder vers. Zorg dat de verse coquilles die je koopt stevig zijn.
Verse Sint-Jakobsschelpen kan je twee tot drie dagen in de koelkast bewaren.Bewaar ze tussen twee vellen keukenpapier. Zo blijven ze droog en kan je ze makkelijk bakken of in fijne plakjes snijden. Sint-Jakobsschelpen bakken of grillen doe je heel kort, binnenin mogen ze nog een beetje rauw zijn.
Coquilles komen in alle oceanen over de hele wereld voor. Ze kunnen echter alleen overleven in zout water. De voor ons bekendste Europese sint-jakobsschelpen Pecten maximus zijn voornamelijk afkomstig van schelpenbanken uit Britse wateren, maar zitten verspreid van Noorwegen tot de Middellandse Zee.
Bewaar ze dus niet eerst nog drie dagen in de koelkast voordat je ze gaat bakken, da's zonde. Heb je geen visboer? Kies dan de ingevroren variant en ontdooi ze een dag van tevoren in de koelkast. Dep je coquilles altijd droog voordat je ze gaat bakken.
Sint-jacobsvruchten bakken of grillen doe je heel kort, binnenin mogen ze nog een beetje rauw zijn. Bak je ze te lang, dan worden ze taai en rubberachtig. Het oranje koraal mag je gerust bakken en opeten, maar is bovenal een heerlijke smaakmaker in vissauzen.
De Sint Jacobsschelp is het symbool geworden van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. De schelpen werden gedragen om de toewijding aan Jacobus de Meerdere te laten blijken.
Coquilles of St. Jakobsschelpen worden gevangen met een boomkor in het Noordwestelijke gedeelte van de Pacifische oceaan (Japan).
De coquille, ook bekend als Sint Jacobsschelp, is met zijn fraai gevormde roze-achtige waaierschelp van 10 centimeter doorsnee een opvallende verschijning. Het zachte ronde visvlees dat de schelp bevat is al eeuwenlang een delicatesse.
Coquilles zijn het vlees van de Sint-Jakobsschelp. “Coquille” betekent schelp in het Frans en is dus een schelpdier. In restaurants hebben ze de Franse benaming Coquille St. Jacques gekregen.
Coquilles - Boodschappen | Jumbo.