Men spreekt dan ook wel van noorderlicht (aurora borealis) en zuiderlicht (aurora australis). Aangezien het verschijnsel alleen bij duisternis kan worden gezien en het op hoge breedtes in de zomer zeer lang licht is, is het verschijnsel vooral 's winters zichtbaar.
Het Zuiderlicht of ook wel Aurora Australis is de zuidelijke tegenhanger van het befaamde Noorderlicht. Vandaar dat het ook een stuk minder bekend is maar zeker niet minder prachtig. De beste plekken om dit geweldige natuurfenomeen te spotten zijn Antarctica, Nieuw-Zeeland en Patagonië.
De aurora borealis, oftewel het noorderlicht, intrigeert ons al eeuwenlang. Door de geschiedenis heen hebben mensen in de ongerepte natuur van de wereld in het donker van de nacht vol verwondering omhoog gestaard naar de wervelende stroken groen, rood, geel, roze, paars en wit licht aan de hemel.
Met poollicht, ook wel Aurora genaamd, wordt het zwakke lichtende schijnsel bedoeld dat soms 's nachts te zien is in gebieden niet al te ver van de noord- of zuidpool. Afhankelijk van de pool waar het verschijnsel zich afspeelt spreekt men ook van noorderlicht (Aurora Borealis) of zuiderlicht (Aurora Australis).
Noorderlicht bestaat uit meerkleurig, wazig en langzaam bewegend licht dat op ongeveer 100 tot 1000 kilometer hoogte boven het land zweeft. Vaak is het licht groenig-geel, maar violet tot rood komen ook voor. De vorm van het lichtschijnsel kan ook verschillend zijn: boog-, gordijn- en sluiervormig.
#2 Het Noorderlicht is altijd anders
Dat maakt het ook zo bijzonder. Afhankelijk van de aardse gassen waarmee deeltjes botsen, verschillen de kleuren van felgroen naar rood, maar zelfs oranje, wit en blauw zijn mogelijk. Groen licht bevindt zich op de onderste laag, waardoor je deze kleur het vaakst kunt zien.
Poollicht of noorderlicht is een lichtverschijnsel dat vooral rond de polen van de aarde is waar te nemen. Het ontstaat doordat elektrisch geladen deeltjes met hoge snelheid tegen de atmosfeer botsten.
Zuurstofatomen zijn de bron van het meest voorkomende noorderlicht. Afhankelijk van het energieniveau van de aangeslagen toestand zal het licht na een botsing met zuurstofatomen een rode of groene kleur hebben.
Het noorderlicht spot je op een plek rond de poolcirkel waar het in de winter goed donker is, bijvoorbeeld in Lapland. Maar er is ook zonneactiviteit nodig. Het noorderlicht ontstaat doordat er elektrisch geladen deeltjes van de zon de ruimte in worden geslingerd.
Het poollicht is een bijzonder natuurverschijnsel, wat je rond de noord- en zuidpool wel eens kunt zien. Op de Noordpool heet het noorderlicht en op de Zuidpool het zuiderlicht.
Borealis komt van het woord Borea, de Griekse term voor de noorderwind. De god Borea was niet gemakkelijk te temmen. Hij wordt vaak vergeleken met wilde paarden, ongetemd en met een stormachtig humeur.
Aurora is een meisjesnaam met als betekenis 'zonsopgang'. De naam is afkomstig uit het Latijn, waar Aurora de godin van de ochtend was. Ook de wetenschappelijke naam voor het Noorderlicht verwijst hiernaar: aurora borealis. Daarnaast is het de naam van de Schone Slaapster uit het sprookje van Grimm.
Zodra in het Pure Noorden de duisternis invalt, kan het noorderlicht zich laten zien. In Lapland kan dat dus in de wintermaanden al om 14.00 uur zijn. In Lapland maakt het niet uit hoe noordelijk je bent. In Noord-Zweden en -Finland is de kans op het noorderlicht net zo groot als in Zuid-Lapland.
“Behalve de locatie, is er geen verschil tussen het Noorderlicht en het Zuiderlicht”, vertelt dr. Ian Griffin van het de University of Otago in Nieuw-Zeeland. "Beide fenomenen vinden plaats in poolregio's en zijn in de basis hetzelfde.
Noorderlicht is niet vaak te zien in Nederland. Ben je een grote fan van noorderlicht, dan kun je het beste naar de polen reizen. Daar is poollicht (aurora borealis / aurora australis) vaker zichtbaar én ziet het er spectaculair uit. Dit heeft te maken met het magnetisch veld van de aarde.
Het noorderlicht wordt veroorzaakt door deeltjes die afkomstig zijn van de zon. Die komen de dampkring binnen en laten de atomen lichtgeven. De continue zonnewind die de zon uitzendt, zorgt voor een voortdurende stroom geladen zonnedeeltjes naar de aarde.
Daar heb je gemiddeld 300 dagen per jaar goed zicht op het Noorderlicht, of ga met een hondenslee-expeditie mee waarbij je genoeg kans hebt op de Aurora. Wanneer je de meeste kans hebt om de aurora in Groenland te aanschouwen hangt af van je locatie.
Er ligt wel een groot verschil in het noorderlicht kunnen zien of het noorderlicht kunnen bewonderen. Het noorderlicht is in Nederland (als het er al is) niet of nauwelijks met het blote oog te zien. Alleen een hele gevoelige fotocamera kan het noorderlicht vanuit Nederland vastleggen.
Waar kun je het Noorderlicht het best zien? Eigenlijk maakt het weinig uit, als je maar ten noorden van de Poolcirkel zit. De populairste plekken zijn het noorden van Noorwegen, (Fins) Lapland en IJsland. Maar ook in (noord) Rusland, Groenland, Canada, Alaska en een stukje van Zweden is het Noorderlicht te aanschouwen.
Het poollicht is vaak ook prima met het blote oog te zien. Soms denk je naar een wolk te kijken terwijl dit op een camera groen kleurt. Dit is poollicht wat voor het oog niet goed zichtbaar is.
Hoe lang ze te bewonderen zijn kan ook variëren, soms is het maar een kwartiertje of half uurtje, andere keren duurt het dan weer enkele uren. Het noorderlicht blijft met andere woorden een sporadisch fenomeen. Net dat maakt het ook zo bijzonder.
De beste periode om het noorderlicht te zien? De maanden december tot en met februari heb je de beste kansen om het noorderlicht te zien. Vanaf eind augustus is het trouwens al mogelijk om het poollicht te zien in het noorden van Scandinavië.
Is de KP-index 1, dan is het Noorderlicht alleen zichtbaar in het allerhoogste puntje van Noorwegen. Is de KP-index 9, dan kun je het Noorderlicht zelfs in het noorden van Nederland zien. De kans op Noorderlicht in Nederland is echter heel klein, gemiddeld wordt het zeven keer per jaar gezien.
Ook wel aurora borealis genoemd: een lichtverschijnsel boven het noordelijk halfrond dat wordt veroorzaakt door interacties van deeltjes uit de zonnewind met de aardatmosfeer. Deze deeltjes worden normaliter vastgehouden in de zogenaamde Van Allen Gordels.
Ideale omstandigheden. Het noorderlicht is niet zichtbaar wanneer andere lichtbronnen in de buurt zijn. Daarom moet het volledig donker zijn en wordt het over het algemeen alleen tussen september en april waargenomen. Een volle maan kan verstorend zijn en ook lichtvervuiling is een spelbreker.