Wat men vaak vergeet is dat de kleur van een screendoek niet alleen mooi moet zijn, maar ook effectief! Wil je verkoeling in huis, een zwarte kleur absorbeert in het algemeen warmte en is effectiever in het weren van de zon wanneer we het vergelijken met een wit doek.
Je zou toch zeggen dat een donkere kleur juist meer warmte aantrekt? Antwoord van Pieter Nuiten: Het klopt dat donkere zonwering (screens) meer warmte absorbeert en dus ook warmer zal worden dan lichte zonwering. Een ander effect is dat donkere zonwering minder licht doorlaat dan lichte zonwering.
Tijdens een tropische dag met dertig graden is het niet verstandig om de kleur zwart te dragen. Dit komt omdat donkere kleuren de warmte goed absorberen, waardoor jouw zwarte shirt warm wordt met het gevolg dat ook jij flink begint te zweten. Wit is daarentegen wel een kleur die je met warm weer het beste kunt dragen.
Als het gaat om buitenzonwering raden we vaak een donkere kleuren doek aan. Deze doeken laten vele malen minder licht door dan lichtere doeken, waardoor er minder straling binnenkomt. Een donkerder doek, van bijvoorbeeld screens, zorgt er daarnaast ook voor dat het zicht naar buiten beter blijft.
Zodra stof in aanraking komt met zon en lichaamswarmte, zoekt met name de kleur zwart een manier om de warmte kwijt te raken.
Wit blijft het koelst omdat het alle kleuren terugkaatst.
Kleding heet weer
Kleurenexpert Hilde Francq vertelt dat de kleur die je draagt niet veel verschil maakt. Lichte kleuren weerkaatsen het zonlicht en nemen dus minder warmte op. Toch blijkt uit onderzoek van het wetenschappelijk vakblad Nature dat zwart of wit wat betreft hitte op de huid niets uitmaakt.
Rolluiken zijn de meest effectieve vorm van zonwering tijdens een hittegolf. Rolluiken zijn namelijk volledig afsluitbaar. Zon, warmte en geluiden kunnen veel minder makkelijk uw woning binnendringen.
Wil je verkoeling in huis, een zwarte kleur absorbeert in het algemeen warmte en is effectiever in het weren van de zon wanneer we het vergelijken met een wit doek. Aangenomen dat je de zonwering aan de buitenzijde van je ruit plaatst.
Screens en rolluiken gebruik je het hele jaar door
Al met al bieden zowel screens als rolluiken het hele jaar door veel comfort. In de zomer houdt het de warmte buiten de deur, in de winter zorgt het eveneens voor zonwering, maar dan op een andere manier. Daarnaast bieden rolluiken nog een groot aantal extra's.
Wilt u een zonwering voornamelijk om de zon te weren, maar wilt u wel naar buiten kunnen kijken? Dan is een (rits)screen een prima oplossing. Wilt u echter de zon helemaal buitensluiten of wilt u een zonwering met inbraakwerend karakter, dan past een rolluik wellicht beter bij u.
Een screen monteer je vlak boven het raam en laat je vervolgens vlak voor het raam naar beneden zakken. Op deze manier bedek je het raam deels of helemaal. Het screendoek weert de zon en houdt de stralen buiten.
Wil je een zonwering om de zon te weren, maar wil je nog wel naar buiten kunnen kijken? Dan is een screen een goede oplossing. Wil je de zon helemaal buitensluiten of een zonwering met een inbraak werend karakter? Dan kun je beter voor een rolluik gaan.
Conclusie; wit laat meer straling door. Oké, de warmte-opbrengst wordt dan wel weer gecompenseerd door de licht-reflecterende eigenschappen. Zwart absorbeert meer warmte, maar die dringt niet sneller door tot de huid en zwart laat aantoonbaar minder straling door.
De prijzen van screens zijn voor een groot deel afhankelijk van de montage. De montagekosten liggen gemiddeld tussen de €100,- tot €150,- per screen. Hoe meer screens u laat plaatsen, des te lager de montagekosten per screen! De locatie van het screen heeft invloed op de montagekosten.
Lichte kleuren laten meer uv-straling door dan donkere kleuren. Donkere kleuren weren de uv-stralen zelfs even goed als een zonnebrandcrème! Een enorme plus op het gebied van veiligheid.
Screens zijn weersbestendig en zorgen dat ramen schoner blijven. Screens zijn gemaakt van glasvezeldoek dat zeer sterk is en bestand is tegen weersinvloeden als regen en wind. Bijkomend voordeel van screens is dat zij er, bij consequent gebruik, ook voor kunnen zorgen dat u de ramen minder vaak hoeft te zemen.
Buitenzonwering houdt tot ongeveer 92% van de warmte tegen terwijl dit bij binnenzonwering tot 65% is. Door de warmte te weren, wordt de plaatsing van een dure airconditioning bijna overbodig! Screens kunnen voorzien worden van een zonsensor en geautomatiseerd worden en bediend worden met een afstandsbediening.
In principe zijn jaloezieën, rolgordijnen, Duette®, Plissé en Facette® en Twist shades goed geschikt om de zon buiten te houden. Wil je naast het buitenhouden van de zon ook goed beschermd zijn tegen UV-straling, dan zijn Silhouette® Shades hier het allerbeste voor.
Tot slot is een veelgestelde vraag: “Wat is goedkoper: rolluiken of screens?” In de regel zijn screens duurder dan rolluiken. De kosten kunnen dus een reden zijn om juist voor rolluiken te kiezen. Natuurlijk heeft de uiteindelijke prijs alles te maken met de afmeting en het type.
Doe overdag de zonneschermen omlaag en sluit de gordijnen: zo hou je de warmte buiten. Hou ramen en deuren overdag dicht. Dat voelt misschien raar, maar door open ramen en deuren stroomt de warmte juist naar binnen. Maar blijf wel ventileren voor gezonde lucht in huis.
Als jij dol bent op je zwarte garderobe, hebben we goed nieuws voor je. Het idee is altijd dat je beter geen zwart kunt dragen met warm weer, omdat zwart warmte absorbeert. Wit kaatst het juist af.
Want ook in de zomer kun je gerust zwart aan. Zo draag je deze kleur als de zon op z'n hoogst staat. Kies voor luchtdoorlatende materialen die losjes om je lichaam vallen, zoals katoen, linnen, chiffon en zijde en laat zwaardere, winterse materialen zoals suéde, tweed en leer lekker op de plank.
Hou de zon tegen
Beperk het 'broeikaseffect' door gordijnen dicht te trekken, stores neer te laten en luiken te sluiten, vooral in ruimtes met rechtstreekse bezonning. Kies voor zonwering altijd een lichte kleur, want die weerkaatst warmte en zonlicht in plaats van ze te absorberen. Hou slaapkamers overdag donker.