De bekendste bodembedekking voor vogels is schelpenzand. Deze is uiteraard prima, een bijkomend voordeel is dat er maagkiezel in zit.
Je kunt ook kiezen voor maïskorrels of beukensnippers als bodembedekking. Parkieten lopen vaker over de bodem van de kooi. Zorg in ieder geval altijd voor een goede en frisse bodembedekking, zoals bijvoorbeeld houtsnippers of schelpenzand.
Er kan bijvoorbeeld worden gekozen voor gras, zand, beukensnippers, schelpen of grit. Zand is het meest voorkomende soort bodembedekking voor vogels. Zand is goedkoop, eenvoudig te reinigen en het ziet er verzorgd uit. Het kan regelmatig voorkomen dat vogels in het zand pikken om hun spijsvertering te verbeteren.
Zand is de meest gebruikte bodembedekking voor een volière of kweekkooi. Het is goedkoop, makkelijk te reinigen (zeven) en het ziet er netjes en verzorgd uit.
Geschikt zijn verschillende dikke takken van de els, linde, populier, wilg, esdoorn of van fruitbomen. Voordat je de takken in de kooi van je parkiet bevestigt, moet je ze met water schoonmaken en een paar dagen laten drogen.
Geef nooit avocado, koolsoorten, aardappels, rabarber of groene bonen. Parkieten lusten graag een stuk appel, aardbei of banaan.
De algemene benodigdheden voor de vogelkooi zijn zitstokken, voer- en drinkbak en een badje. Meestal zitten deze producten standaard bij de gekochte kooi, maar ze kunnen altijd kapot gaan of kwijtraken. Deze producten kun je dan dus ook los bestellen in de webshop.
Schelpenzand wordt het meest gebruikt in kleinere vogelkooien. Het ziet er mooi uit, maar creëert stof rondom de kooi en absorbeert niet goed. Krantensnippers, houtsnippers, houtkrullen en vlassnippers zijn alternatieven. In het nachtverblijf wordt vaak zand of vogelgrit gebruikt.
Je moet dan denken aan papegaaien, parkieten, dwergpapegaaien, kanaries, vrucht- en insectenetende vogels, kleine tropische vogels, tropische duifjes en kwartels. Voor eenden en hoenderachtigen kun je beter bij Aviornis terecht.
Alvorens u vogels gaat aanschaffen dient u de beschikbare ruimte te bepalen. Voor vogels ter grootte van grasparkieten kunt u als richtlijn aanhouden: 1 m3 ruimte per paartje. Houd vooral ook rekening met de jongen die u (nog) zult gaan kweken. Ook voor deze vogels zal voldoende ruimte aanwezig dienen te zijn.
Een parkietenkooi moet ten minste eenmaal per week worden schoongemaakt. De lade, alle plastic speeltjes en voer- en drinkbakjes moeten worden gewassen in heet water met zeepsop. Ook de tralies moeten worden gereinigd.
Hoe vaak je de vogelkooi moet verschonen is afhankelijk van de vogelsoort, de leeftijd van de vogel en de mate waarin de vogel rommel maakt. We adviseren de kooi van jouw parkiet, kanarie of andere vogel minimaal één keer per week schoon te maken.
Het doel van schelpenzand is het bedekken van de bodem waardoor deze makkelijker schoon te maken is. Maar ook het bevorderen van de spijsvertering van de vogel(s). Die eten namelijk van de kleine schelpjes. Vaak is er anijs aan toegevoegd, waardoor het een frisse geur heeft.
Speeltjes als hondentouwen, kattenballetjes en houten speeltjes zijn net zo leuk voor je vogel als voor elk ander dier. Parkieten zijn vrij slimme dieren en de meeste zullen dan ook eerst even nadenken en hun nieuwe speeltje uit de kooi' kijken voordat ze de moed verzameld hebben om hun nieuwe speeltje te gebruiken.
Parkieten slapen tussen de 10 en 12 uur per dag.
De meest gebruikte bodembedekking is schelpenzand. Vogelzand is een natuurlijk product en ideaal voor de vogelkooi en volière. Vogels nemen graag een zandbad, waarin de vogels proberen zand tussen hun veren te brengen, en vervolgens het weer uitschudden.
Grasparkieten kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden, zolang de temperatuur niet onder de 5°C komt. Buiten in een volière dienen ze daarom wel een tochtvrij binnenverblijf tot de beschikking te hebben. De hangparkiet en valkparkieten kunnen over het algemeen niet goed tegen winterse kou.
Je moet leren aanvoelen hoe snel je kunt gaan. De meeste siervogels zijn in zekere mate tam te maken. De makkelijkste vogels zijn de kromsnavels, zoals valkparkietjes, agapornissen en forpussen. Maar ook zebravinkjes, die van nature groepsvogels zijn en niet gericht op mensen, maak je met veel geduld tam(mer).
Als je een grasparkiet alleen wilt houden, moet je voor ogen houden, wat dat voor hem betekent. Grasparkieten zijn sociale dieren en leven niet graag alleen. Als zo'n kleine energiebundel elke dag meerdere uren alleen moet zijn, verliest hij snel zijn levensvreugde.
Het vogelzand wordt ook wel schelpenzand genoemd omdat er schelpengrit in verwerkt zit. In het schelpenzand zitten mineralen, wat de vogels tijdens het pikken opnemen. Dit kan zorgen voor een betere vertering van voedsel, het kan de botgroei stimuleren en de opbouw van de veren verbeteren.
Je kan alles gebruiken wat niet giftig is. Behalve takken van fruitbomen, gebruik ik regelmatig hazelaar. die je gemakkelijk zo kan ophangen zoals je het graag wil. Als je stevig hout zoekt, kan je bv eik of beuk nemen.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Re: 3 parkietjes samen.
Maar stel je hebt een koppeltje, en één los parkietje, dan is het niet zo leuk voor dat ene zieltje. Of als je ziet dat er steeds twee met elkaar optrekken, en die andere zit steeds alleen.. Als de drie parkietjes veel met elkaar spelen als een gezellig groepje, dat zou het wel kunnen.
Ruwe takken zijn goed voor vogelpootjes omdat ze zowel grip als een manicure bieden. Maak het hout van tevoren goed schoon, zoals alles wat u in een vogelkooi introduceert. Wat water en een borstel van natuurlijke materialen volstaat.