Verzamelplaatsen. Bij een horizontale ontruiming, breng je mensen in veiligheid door hen naar eerste verzamelplaats direct achter de eerste brandwerende deuren te brengen. De verzamelplaats bij een verticale ontruiming zal naar verwachting op een centrale plaats op de verbindingsgangen zijn.
De volgorde van ontruimen is: 1. de verdieping waarop brand is; 2. de verdieping boven de brand; 3. de verdieping onder de brand. Stap 3 Alles ontruimen vindt plaats in opdracht van de brandweer, de coördinator of de leiding.
Als besloten is tot een ontruiming moet de bhv binnen een paar minuten kunnen beginnen met het alarmeren en evacueren van alle werknemers en andere personen in het bedrijf.
Wanneer het bedrijfspand geheel of gedeeltelijk moet worden ontruimd, is het jouw taak om dit te coördineren en ervoor te zorgen dat het op een veilige manier gebeurt. Ook het evacueren van collega's en andere aanwezigen uit een gevaarlijke omgeving naar een veilige plaats, hoort bij jouw verantwoordelijkheid.
De 5 fasen van BHV zijn: Alarmeren, Verkennen, Inzet, Nabespreken en Nazorg.
De Arbowet bepaalt dat een bhv'er verantwoordelijk is voor de volgende taken: • Eerste hulp verlenen bij ongevallen zoals het aanleggen van een verband of reanimatie; • Het bestrijden en/ of beperken van brand en het beperken van de gevolgen van ongevallen; • Het in noodsituaties alarmeren en evacueren van werknemers ...
Wanneer het ontruimingsalarm afgaat, moeten alle aanwezigen weten hoe zij het gebouw veilig en via een korte weg moeten verlaten en waar zij moeten verzamelen. De BHV-ers zorgen ervoor dat de ontruiming gestructureerd en veilig verloopt volgens de procedures die hiervoor zijn opgesteld.
Als er brand is, zijn de ruimten achter brandwerende en brandvertragende deuren de ruimten waar je naar toe gaat bij het evacueren. Trappenhuizen zijn afgesloten met dergelijke deuren. Daarom is het handig om eerst horizontaal te ontruimen en iedereen naar het trappenhuis te krijgen achter deze deuren.
Het organiseren van en omgaan met ontruiming: het in noodsituaties alarmeren en evacueren van alle werknemers en andere personen die zich in het pand bevinden.
Een ontruimingsprocedure is een gerechtelijke procedure waarin de verhuurder vordert dat de huurder tot ontruiming wordt veroordeeld.
EHBO is natuurlijk één van de belangrijkste taken van een BHV'er. In de meeste gevallen ook de taak die het vaakst wordt uitgevoerd. Een BHV'er is een getrainde EHBO'er. BHV'ers kunnen helpen bij ongevallen, klein en groot, maar hebben ook geleerd om te reanimeren (traditioneel en met behulp van een AED).
Het verschil tussen EHBO en BHV
Een BHV'er kan wel EHBO verlenen, maar alleen levensreddende eerste hulp. Een BHV'er is dus minder goed opgeleid in EHBO, want bij een EHBO-cursus leert u naast levensreddende eerste hulp, ook aanvullende eerste hulp en hoe u een AED moet bedienen.
Verplichtingen en taken BHV'er
Allereerst ben je als BHV'er verplicht om hulp te verlenen in het geval van incidenten en calamiteiten binnen je werkomgeving, maar ook ben je – net als Eerste Hulpverleners – in staat op te treden in noodsituaties buiten je eigen werkomgeving.
De BHV'ers 'verzamelen' de mensen en begeleiden hen naar een veilige plek. Andere BHV'ers gaan op zoek naar de oorzaak van bijvoorbeeld de brand, en proberen hem onder controle te houden tot de brandweer komt.
Wij helpen je graag! Bij een complete ontruiming (fase 1 t/m 4) zijn je medewerkers (en eventuele bezoekers) maximaal 12-15 minuten van hun werkplek af. Gemiddeld neemt de oefening voor je BHV'ers 3 uur in beslag (de totale duur is afhankelijk van de ontruimingsfase waarmee je oefent).
Het redden en verkennen is de belangrijkste taak van BHV'ers. Hierbij moet een BHV'er kijken of ze slachtoffers in veiligheid kunnen brengen en controleren wat er nu daadwerkelijk aan de hand is. Belangrijk is dat dit in dezelfde actie gebeurt, zodat kostbare tijd niet verloren gaat.
De taken van een BHV'er volgens de Arbowet, artikel 15: Het verlenen van eerste hulp bij ongevallen. Het bestrijden en/of beperken van brand en het beperken van de gevolgen van ongevallen.
1) Ga naar de centrale BHV-verzamelplaats «verz.BHV», waar u door de (ontv.melding) geïnformeerd wordt over de melding. 2) Bij afwezigheid van de (leider BHV) neemt de eerst aanwezige BHV-er de taken van de (leider BHV) over.
Sla de blusdeken om het slachtoffer heen waarbij u van boven naar beneden werkt. Zo kan het vuur het gezicht niet bereiken. Met een draagbare brandblusser kunt u open vuur snel en doeltreffend blussen. Blijf echter niet blussen wanneer u daardoor zelf gevaar loopt.
Ga niet buiten in de rook staan.Ga niet kijken bij een brand of ga aan de kant staan waar de rook van u afwaait.Als het niet lukt om uit de rook te blijven, beweeg dan zo min mogelijk. Hoe meer u beweegt, hoe meer rook u inademt.
In een ontruimingsplan staan procedures voor BHV'ers wat zij moeten doen bij een brand, bommelding, ontruiming of stroomuitval. Een ontruimingsplan speelt een grote rol tijdens de voorbereiding op eventuele calamiteiten en is hierdoor van belang bij een echte evacuatie.