Lavendel op stam kwekenkan kant-en-klaar gekocht worden of zelf gekweekt worden. Om lavendel op stam te krijgen moet de plant de mogelijkheid krijgen om te verhouten. Dit gebeurt door de snoei achterwege te laten. Door niet te snoeien zal de plant verwilderen en alleen nog aan de toppen groeien.
Bij het vermeerderen van lavendel is het belangrijk dat de grond vochtig maar niet nat is. Schimmelinfectie en verrotting zijn zeer schadelijk voor de van droogte houdende wintergroene planten. Ervaren tuinders vermeerderen oude en verhoute lavendelstokken zo, dat ze de bosjes uitgraven en dieper weer planten.
Ze je potjes in een onderstel en geef daar water in, zo stimuleer je de wortels. Geef je stekken elke week gedurende 2 à 4 weken 1/4 van de dosis van een vloeibare mest in het water. Plaats ze daarna in volle grond of in een grotere pot (2 tot 5 liter) om verder te laten groeien.
Lavendel stekken wanneer
Je kunt het beste lavendel stekken tussen juni en augustus. De stek heeft dan nog genoeg tijd om voor de winterrust te wortelen. Daarvoor heeft hij ongeveer twee maanden nodig.
Lavendel zaden worden vanaf half februari tot april onder glas gezaaid. Het kiemen duurt 4 weken. Na 15 mei mogen de planten in de volle grond gezet worden, waarbij een onderlinge afstand van 45 – 60 centimeter aangehouden dient te worden.
Bij de vormsnoei na de bloei snoei je alleen de uitgebloeide bloemen weg en het bovenste deel van de bloemen weg. Op deze manier breng je je uitgebloeide lavendel weer mooi in vorm.
Na de bloei moeten in ieder geval de uitgebloeide bloemen uit de plant worden geknipt. Als er takjes bij zijn die wel veel uit de vorm zijn gegroeid, kun je die ook op dit moment wat verder terug knippen. Deze snoei kun je zien als een soort vormsnoei van de plant: niet te rigoureus maar een heel lichte snoei.
Wij adviseren om de lavendel tweemaal per jaar te snoeien. De eerste keer na de bloei, waarbij je alleen de uitgebloeide bloemtakken wegsnoeit. De tweede keer na de winter (begin maart), waarbij de 1-jarige scheuten van vorig jaar tot bijna op het oude hout teruggesnoeid mogen worden.
* Lavendel: de geur van lavendel houden motten en bladluizen op een afstand. * Munt: dit zorgt dat de koolvlieg bij de kool weg blijft. * Oost-Indische kers: Deze eetbare bloem doet het prima tegen de bladluis en de witte vlieg.
Lavendel is prima te combineren met rozen of met andere planten uit het Middellandse Zeegebied, zoals Santolina. Vanwege het wintergroene blad ook goed in de border toe te passen of als opvulling van (buxus)vakken. Op de juiste plek is een haagje van lavendel te maken, bijvoorbeeld in de kruidentuin.
Een lavendelplant is een sterke plant die wel 15 tot 30 jaar oud kan worden. Ook in barre omstandigheden zoals bij droogte, kalkachtige of stenige grond en in de felle zon.
Niet gesnoeide lavendel zal snel verwilderen en de groei zal zich verplaatsen van de binnenzijde van de plant naar de buitenzijde. De plant groeit dan enkel nog aan de toppen terwijl de rest van de twijgen sterk gaat verhouten en kaal wordt.
- De makkelijkste variant om je eigen stekgrond te maken is door zand door je turfvrije potgrond te mengen. Neem 3 delen potgrond en 1 deel zand. Let erop dat je zand geen zout bevat, dat kan je stekjes veel schade aandoen. Kies bijvoorbeeld voor brekerszand of speelzand.
De hoofdsnoei valt eind maart/begin april nog voordat lavendel gaat groeien. Knip terug tot boven jonge scheutjes. Snoei de plant niet helemaal kaal, of te ver in het oude hout, u loopt dan het risico dat de takken niet meer uitlopen.
Wel kan elke vorm van lavendel je kat ziek maken. Daarom kun je beter geen lavendelplant in huis nemen of je kat aaien als je zojuist lavendel hebt aangeraakt. Wanneer katten in de buurt komen van lavendel kunnen ze gaan braken, diarree krijgen of weigeren te eten.
Met een correcte snoeibeurt in de zomer kan je je lavendel niet alleen energie besparen, maar kan je ook een tweede bloei stimuleren.
Het voorkomen dat lavendel verhout is vrij simpel. Zorg dat je zowel in het voorjaar als het najaar de lavendel snoeit. Doe je dit niet dan zullen er van het hart van de plant geen jonge scheuten groeien waardoor deze van onder gaat verhouten en uit elkaar zal vallen.
Lavendel snoeien doe je twee keer per jaar: Hoofdsnoei: in het voorjaar (maart/april) Zomersnoei: in de zomer (augustus, uiterlijk eind september)
Lavendel is winterhard en kan tegen extreme winters.
Strooi wat kaneel op en rondom de planten om fruitvliegjes op afstand te houden. Extra voordeel: muizen, mieren en ander ongedierte houden er ook niet van.
Kies je voor een stek op water, neem dan een glazen vaasje met lauwwarm water, waarbij je de stengel en luchtwortel onder water zet (nooit het blad). Het kan een paar weken duren, maar als je grondwortels ziet verschijnen en deze zijn minimaal 5 cm lang, dan is het tijd om hem in de aarde te zetten.
De onderkant van de stek knip je af tussen twee bladknopen, dus de nieuwe wortels groeien uit de 'normale' stengel. Het voordeel van tussenstekken is dat je meer stekjes kunt nemen uit één langere stengel, maar ze wortelen vaak wat minder snel dan veel andere stekken, dus ze zijn niet geschikt voor alle planten.