Na de behandeling kunt u buikpijn krijgen. Dit is vergelijkbaar met hevige menstruatiepijn of een wee. De ergste pijn duurt ongeveer 1 tot 2 uur. Soms kunt u misselijk zijn en/of overgeven door de pijn.
De eerste twee-drie weken kunt u waterige en/of bloederige afscheiding hebben. In deze periode adviseren wij u om geen tampons te gebruiken, niet te baden en niet te vrijen. Zo voorkomt u infecties. De eerste en tweede menstruatie na de Novasure kunnen nog hevig zijn, maakt u zich daarover geen zorgen.
In de meeste gevallen kunnen de dagelijkse activiteiten de volgende dag weer worden hervat en kunt u na 2 dagen weer werken. Gemeenschap mag weer vanaf drie weken na de ingreep of als u geen bloederige afscheiding meer heeft. Het advies is om de eerste twee weken niet te gaan zwemmen of in bad te gaan.
Bloedverlies en afscheiding
De eerste dag na de behandeling kunt u nog wat helderrood bloedverlies hebben als gevolg van de klemmetjes die om de baarmoedermond hebben gezeten. Daarna heeft u waterige, bloederige afscheiding. Dit duurt gemiddeld 4 weken.
Novasure is de modernste behandeling voor het verwijderen van het baarmoederslijmvlies. De operatie vindt plaats onder narcose. Daarna wordt het Novasure instrument ingebracht in de vagina. Deze wordt als een waaiertje uitgeklapt in de baarmoederholte.
Als u binnen een week na de behandeling forse buikpijn met koorts boven de 38,5 °C krijgt, dan moet u contact opnemen met de polikliniek gynaecologie.
In dat geval zal de arts een behandeling adviseren. Allereerst zal de gynaecoloog proberen het bloedverlies te verminderen met medicijnen. Als dit onvoldoende helpt kan de arts adviseren het baarmoederslijmvlies weg te laten halen.
Op langere termijn kan het zijn dat het baarmoederslijmvlies weer aangroeit. Herhaling van de behandeling kan dan nodig zijn. Verwijdering van de baarmoeder (hysterectomie of uterusextirpatie) adviseert de gynaecoloog doorgaans pas als andere behandelingen niet het gewenste resultaat opleveren.
De Novasure is een behandeling bij overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie. Een soort waaier (de Novasure) verbrandt het baarmoederslijmvlies met elektriciteit. Dit verdroogt het baarmoederslijmvlies waardoor het bloedverlies vermindert of helemaal stopt.
Dit is een gevaarlijke situatie, omdat het baarmoederslijmvlies door de ingreep is beschadigd. Daarom is het nodig dat u na de ingreep goede anticonceptie toepast, (b.v. anticonceptiepil, spiraaltje, sterilisatie of sterilisatie bij de man).
Zoals eerder met u besproken, is het van belang dat u na de ingreep nooit meer zwanger wordt. De behandeling zelf is geen anticonceptie. U mag één dag na de NovaSure behandeling uw normale werkzaamheden hervatten.
De behandeling vindt in principe plaats op de polikliniek, met plaatselijke verdoving. U kunt ook met uw gynaecoloog bespreken om de behandeling, onder algehele narcose of met een ruggenprik, op de operatiekamer plaats te laten vinden. het buisje waarna het zich uitvouwt en de afmeting van de baarmoeder aanneemt.
Gevolgen van een baarmoederverwijdering op lange termijn. Na het verwijderen van de baarmoeder kunt u geen kinderen meer krijgen. Ook zult u niet meer menstrueren Echter in geval de baarmoedermond nog is achtergebleven, kan u wel een beetje bloed- of slijmverlies hebben ten tijde van de verwachte menstruatie.
Meestal komen stolsels alleen voor tijdens de heftigste dagen van je menstruatie, dus aan het begin van je menstruatie. Waaruit bestaan stolsels? Eigenlijk zijn stolsels niet anders dan een mix van rode bloedcellen, baarmoederslijmvlies en eiwitten in het bloed die de vloeibaarheid reguleren.
Menstruatie uitstellen
Een andere anticonceptie waarmee je ongesteldheid kunt uitstellen is de hormoonring of de hormoonpleister. Als je net zoals de pil de stopweek overslaat, kun je je ongesteldheid uitstellen. Met een ring of pleister kan dit maximaal 6 weken. Met de anticonceptie pil kan dit wel langer.
Het slijmvlies in de baarmoeder waaruit de menstruatie optreedt (endometrium) kan met elektrische energie worden weggebrand (ablatie) waarna de hoeveelheid bloedverlies tijdens de menstruatie afneemt of de menstruatie helemaal niet meer optreedt.
Tijdens een lisexcisie verwijdert de gynaecoloog een laagje van de baarmoedermond waar de onrustige cellen zijn gevonden. Dit gebeurt met een klein dun metalen lisje dat elektrisch wordt verhit. Nadat de onrustige cellen zijn weggehaald, ontwikkelen zich weer nieuwe, gezonde cellen op die plek.
Indien de echo een verdikt baarmoederslijmvlies laat zien kan er weefsel weggenomen worden uit de baarmoederholte. De gynaecoloog brengt een speculum (spreider) in de vagina in en plaatst een dun slangetje in de baarmoederholte waarin het weefsel wordt opgezogen (Pipelle). Dit kan kortdurend licht pijnlijk zijn.
Voor- en nadelen van sterilisatie bij een vrouw
Sterilisatie beschermt heel goed tegen zwangerschap. De kans dat u toch nog zwanger wordt is heel klein. Van de 1000 vrouwen die voor sterilisatie kiezen, worden er 5 per jaar toch toch zwanger. U hoeft geen voorbehoedmiddel meer te gebruiken om zwangerschap te voorkomen.
Het levonorgestrel spiraaltje maakt de binnenkant van de baarmoeder minder geschikt voor het innestelen van een eventueel bevruchte eicel. Bovendien maakt het de slijmprop in de baarmoederhals moeilijk doordringbaar voor zaadcellen. Hierdoor wordt een zwangerschap voorkomen.
Hiermee kunnen eventuele afwijkingen opgespoord worden. De gynaecoloog zal de dikte van het baarmoederslijmvlies meten en indien dit dikker is dan 4 mm, wordt een hapje weefsel (een biopt) van de baarmoederwand genomen. Het biopt wordt opgestuurd voor nader onderzoek.
Als het baarmoederslijmvlies na de overgang dikker is dan 4 millimeter of als de echo niet duidelijk genoeg is, adviseert de gynaecoloog aanvullend onderzoek. Aanvullend onderzoek bestaat bijvoorbeeld uit een pipelle, contrastecho of hysteroscopie.
Innesteling van het embryo
Het baarmoederslijmvlies reageert sterk op de vrouwelijke geslachtshormonen progesteron en oestrogeen. Deze hormonen worden afgegeven door het gele lichaam dat elke maand ontstaat in één van de eierstokken. Ze bereiden het baarmoederslijmvlies voor op een eventuele zwangerschap.