Mediteren, yoga en mindfulness zijn allemaal bewezen manieren om stress te verminderen. Dit hoeft helemaal niet 'zweverig' te zijn. Het zijn manieren die u overal en op elk moment kunt toepassen. In 2 minuten kunt u uw hoofd al tot rust brengen.
Bekende oorzaken zijn een hoge werkdruk en ziekte of overlijden van een naaste. Stress kan zich uiten in lichamelijke en psychische klachten. Het is merkbaar in gevoelens, gedrag en/of gedachten. Voldoende beweging en ontspanning zijn belangrijk.
Concentreer je op de ademhaling en je buik en doe dit gedurende een aantal minuten als je het even niet meer overziet. Met onder andere deze manieren kun je leren zelf stress en spanning te reguleren. Hierdoor kunnen je hersenen ook weer tot rust komen en vermindert de overactiviteit. Je hebt er dus zelf invloed op.
Te lang te veel stress, of spanning, zorgt ervoor dat je hersenen minder goed functioneren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld vaker dingen gaan vergeten, snel afgeleid zijn en gevoeliger zijn voor negatieve emoties. Dit is te voorkomen door je hersenen voldoende rustmomenten te geven.
Chronische stress vergroot de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en depressie en heeft een ongunstig effect op leefstijl. Daarnaast beïnvloedt chronische stress de cognitieve vermogens en vaardigheden om met problemen om te gaan.
Chronische stress heeft een negatieve invloed op hoe jij je voelt. Je spieren spannen zich constant aan, je bent vermoeid, kan je moeilijk concentreren of hebt last van veel (spannings)hoofdpijn.
Ook ongezonde leef- en werkgewoonten kunnen je draagkracht verminderen: verkeerde eetgewoonten, te veel koffie of alcohol, te weinig lichaamsbeweging, te weinig slaap en ontspanning, het werk niet goed organiseren, te veel werken en te weinig pauzes nemen.
We spreken van chronische stress wanneer er voor een langere tijd sprake is van een gevoel van druk of spanning. Deze spanning zorgt ervoor dat het lichaam continu klaar is om te vechten of vluchten. Wanneer er nooit een vecht- of vluchtreactie volgt, raakt het lichaam uit balans.
Die verschillen zitten voornamelijk in het moment van aanvang van de klachten en de duur van de klachten. De symptomen van een acute stressstoornis treden meteen of korte tijd na de traumatische gebeurtenis op (enkele weken). De klachten zijn van korte(re) duur; van enkele uren tot een paar dagen, maximaal 4 weken.
Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam. Na verloop van tijd werken kalmeringsmiddelen niet meer. Gebruik kalmeringsmiddelen daarom niet langer dan 2-4 weken.
Heb je bijvoorbeeld veel last van stress, dan kun je krampen, rommelden darmen of diarree krijgen. Dit komt omdat je darmen en hersenen zijn met elkaar verbonden door de langste zenuw van je lichaam.
Problemen als stress worden vaak geïntroduceerd bij de huisarts aan de hand van een lichamelijke klacht. Door het vroegtijdig vaststellen van stress als oorzaak of belangrijke bijdragende factor en het inzetten van interventies om te ontspannen, kan een meer adequate behandeling worden ingezet.
0-25: Rust. 26-50: Lage stress. 51-75: Medium stress. 76-100: Hoge stress.
Mensen met veel stress op het werk, zowel mannen als vrouwen, hebben bovendien 58 procent meer kans op een herseninfarct dan mensen die weinig stress op het werk hebben.
De meest bekende en voorgeschreven kalmeringsmiddelen vallen in de categorie benzodiazepinen, zoals bijvoorbeeld valium (diazepam), alprazolam (xanax), lorazepam en oxazepam. Deze medicatie wordt ook regelmatig gebruikt om angst, paniekaanvallen en slaapproblemen aan te pakken.
Valeriaan (Valeriana Officinalis)
Valeriaan is misschien wel de bekendste en meest gebruikte natuurlijke rustgever ter wereld. Het biedt rust bij o.a. examens, als je wat prikkelbaar bent en bijvoorbeeld voor een sollicitatiegesprek. Dit kalmerende kruid is niet voor niets enorm populair.