Tequila is technisch gezien een mezcal, het is namelijk een destillaat van agave. Tequila kan echter alleen zijn gemaakt van de Tequilana Weber Blue Variety, ofwel de blauwe agave. De productie moet in overeenstemming zijn met de wet.
Tequila is lid van de mescalfamilie, waaronder distillaten van tientallen verschillende agavesoorten vallen. Tequila mag alleen tequila heten als het van de blauwe weber-agave (ook wel agave tequilana genoemd) wordt gedistilleerd, en in een van de vijf tequilaregio's in Mexico wordt geproduceerd.
Eigenlijk is tequila geen drank, het is een soort mescal. Dit is de verzamelnaam voor alle dranken die worden gedestilleerd uit het sap van de agave. De allereerste tequila werd rond de 16e eeuw voor het eerst geproduceerd door de Conquistadors.
Het is een van de populairste sterke dranken in de wereld en wordt voornamelijk in Mexico en de Verenigde Staten veel gedronken, zowel puur als in mixers. Tequila komt van origine uit het dorpje 'Tequila' in de staat Jalisco.
Tequila is een goed digestief
De agaveplant bevat een hoge hoeveelheid inuline, een oplosbaar voedingsvezel. Inuline bevordert de aanmaak van goede bacteriën in je darmflora. Deze probiotica hebben een positief effect op je darmen, hart en stofwisseling.
Als je pure tequila echt tot zijn recht wil laten komen, dan mag je dit absoluut niet achterover kappen uit een shotglasje. De traditie van dit met zout en citroen te drinken, stamt uit de jaren 30 van vorige eeuw. Toen raadden artsen tijdens een griepepidemie dit als het beste middel aan tegen het virus.
De agave vertaalt zich in de drank naar een pittige smaak. Hoe langer een tequila is gerijpt hoe soepeler en complexer het distillaat wordt. Zo proef je in een plata/blanco tequila de scherpe smaak van de agave beter. Bij een añejo tequila proef je een veel zachter en subtielere smaak.
Mezcal is een gedestilleerde alcoholische drank die net als tequila wordt gemaakt van de agave plant. Maar waar tequila enkel van de blauwe agave wordt gemaakt kan mezcal van wel 30 soorten gemaakt worden.
Tequila wordt gemaakt in het gebied rond Santiago de Tequila, een stad in de Mexicaanse staat Jalisco in het westen van het land. Tequila is de naam van bepaalde soort mescal; dit is een verzamelnaam voor elke alcoholische drank die uit het sap van de agave wordt gedistilleerd.
Vroeger werd de larve toegevoegd aan de fles om het alcoholgehalte te garanderen. Als de larve gruis werd, wist men dat het alcoholgehalte te laag was. Hedendaags zijn de flessen met worm vaak van minderwaardige kwaliteit.
De Filliers Cactusjenever wordt op geheel natuurlijke wijze bereid met het verse sap van cactus. Proef deze Cactusjenever en laat je verleiden door zijn verrassende smaak! Heerlijk als aperitief en je drinkt hem het best koud, puur, in the mix of on the rocks.
Tequila heeft zijn populariteit voor een groot deel te danken aan de Tequila Sunrise – een cocktail op basis van tequila, vers appelsiensap en grenadine.
De juiste volgorde is eerst het zout van je hand likken, shotje Tequila achterover slammen en dan een hapje citroen. Een erg lekkere klassieker op de shotjeskaart.
Voor de productie van tequila wordt de agave gekookt, terwijl mezcal veelal wordt gerookt en hierdoor een rokerige smaak heeft. Daarnaast moet tequila gemaakt zijn van de blauwe Weber agaveplant, terwijl het voor mezcal niet uitmaakt welke agaveplant wordt gebruikt.
Een standaardglas alcohol blijft ongeveer 1,5 uur in je bloed.Ieder extra glas is 1,5 uur extra.Voor vrouwen is dit 2 uur. Dit is de tijd die het lichaam nodig heeft om één glas af te breken.
Tequila / Mezcal
Wie tequila ruikt, ruikt Mexico. Een decadente mix van bloemen, kruidigheid, rijp fruit en Spaanse peper, de geur van Agave.
Tequila plata en blanca zijn het goedkoopst en worden vaak gebruikt in cocktails, zoals tequila sunrise en margarita. De andere tequila's drink je beter on the rocks, net zoals whisky.
Hoe wordt het gemaakt? Tequila is een Mexicaanse gedistilleerde drank en heeft een minimale alcoholpercentage van 35% vol. Tequila dient voor minstens 51% uit agavesap (agave tequila) te bestaan en is gezoet.
Here's what to pour into your glass: keeping in mind you can slightly increase it if you're using a highball glass. The tequila and coke ratio is: 2 ounces tequila to 4 ounces cola OR. 1 part tequila to 2 parts cola.
Een andere optie voor een klein aperitiefje dat laag in calorieën is, is een glaasje tequila. Deze bevat slechts 74 calorieën per 35 ml.
Tequila is net als veel andere sterke dranken met een hoog alcoholpercentage onbeperkt houdbaar geopend of ongeopend. Dit betekent niet dat de smaak van de tequila dezelfde intensiteit heeft naarmate hij ouder wordt. Tequila is het best rond 15-18 graden te bewaren in een plek buiten bereik van de zon.
Borrelglazen of shotglazen
Borrelglazen staan bekend in het gebruik bij tequila's, wodka's en andere shotjes.