Wilt Emmentaler kaas vervangen? Dan is het beste om een andere Zwitserse kaas te nemen met hetzelfde smaakprofiel. Le Gruyère is een goed alternatief. Deze kaas is ook zoet, met een zoute bijsmaak.
Emmentaler is stevig en soepel en heeft een relatief milde smaak, terwijl Gruyère een meer smeltende en minder brokkelige textuur heeft, met een meer uitgesproken smaak. Hoewel geraspte kaas in de volksmond gewoonlijk Gruyère wordt genoemd, is het vaak eigenlijk Emmentaler, die zachter en veelzijdiger is.
Natuurlijk is een laagje kaas op je ovenschotel dé manier om een heerlijk goudgeel korstje te krijgen. Het beste resultaat krijg je met een goede smeltkaas zoals Emmentaler, Gruyère of Parmezaan, of een mix van de drie. Gebruik mozzarella voor een zacht resultaat of een pittige cheddar voor wat meer smaak.
Een aantal kazen – zoals verse geitenkaas, paneer, queso blanco, en ricotta – zullen nooit smelten. In tegenstelling tot de meeste kazen, die gestremd worden met stremsel, worden deze gestremd met zuur.
Het is eigenlijk vrij simpel. Werk je ovenschotel of puree af met wat paneermeel, al dan niet in combinatie met wat gemalen kaas. Bij het gratineren in de oven wordt de bovenkant krokant omdat er zich een korstje begint te vormen.
Wilt Emmentaler kaas vervangen? Dan is het beste om een andere Zwitserse kaas te nemen met hetzelfde smaakprofiel. Le Gruyère is een goed alternatief. Deze kaas is ook zoet, met een zoute bijsmaak.
Emmentaler is een harde Zwitserse kaas met een karakteristieke smaak. De kaas is lichtzoet en nootachtig. De kaas is heerlijk om zo eten voor op brood of zo uit het vuistje. Door zijn goede smeltkwaliteit wordt deze kaas veel gebruikt voor de bereiding van kaasfondue.
De Emmentaler AOP is een rauwmelkse kaas. De melk is afkomstig van koeien die uitsluitend 's zomers gras grazen en 's winters met hooi worden gevoerd, omdat kuilvoer ten strengste verboden is. Voor één kilo kaas is ongeveer 12 liter melk nodig.
Emmentaler kaas heeft een nootachtige zoete smaak. De kaas is heerlijk om zo eten voor op brood of zo uit het vuistje. Maar Emmentaler kaas is samen met Gruyère kaas ook een ideale combinatie voor een lekker kaasfondue!
Gruyere, emmentaler bestellen | Albert Heijn.
Emmentaler is een kaas met grote onregelmatige gaten. Een emmentalerkaas weegt tussen 80 en 100 kilo. De kaas is stevig en soepel en heeft een zachtere smaak dan gruyère. De Franse gruyère heeft kleine gaatjes die gaan van de grootte van een erwt tot die van een kers.
De smaak is aan het begin het best te omschrijven als vol met fruitige nuances. Maar naarmate u de kaas in de mond hebt, verandert de smaak naar noot achtig. Aan het einde wordt de kaas weer zacht en romig. In de wereld van de kaaskenner staat gruyère zeker in de top 5 van kwaliteitskazen.
Emmentaler, Maasdammer, Leerdammers en Tynjetaler hebben veel zuursel en dus veel gaten, Goudse kaas heeft minder zuursel en is dus minder luchtig. Het propionzuur zorgt daarnaast voor een iets scherpe, zoete smaak. Dat maakt dat de kazen met grotere gaten dus ook pittiger zijn dan die met kleine gaten.
Gruyère de Comté
Bij Gruyère denk je al gauw aan Zwitserse kaas maar ook Frankrijk heeft een Gruyère namelijk de Comté. De Zwitserse versie is Gruyère Beaufort. Dit zijn in principe dezelfde kazen.
De kaas bestaat reeds enkele eeuwen en is een grote, platte kaas met een doorsnee van zo'n 50 tot 65 cm. Het gewicht is dan ook tussen de 30 en de 45 kilo per wiel.
Gruyère is een wereldberoemde Zwitserse harde kaas. De kaas geeft een volromig mondgevoel en heeft een heerlijke aromatische pikante smaak. Speciaal voor u geraspt zodat u hem met het grootste gemak kunt verwerken in verschillende gerechten.
Gaten in de kaas ontstaan volgens de productspecialisten van Uniekaas door het zuursel, ook wel propionzuur genoemd. Dat is een natuurlijke melkzuurbacterie die aan de kaas wordt toegevoegd voor de smaak en de houdbaarheid. Hij geeft de kaas een iets scherpe en zoetige smaak. Hoe meer zuursel, hoe smaakvoller de kaas.
Maar ook hardere soorten zoals een appenzeller of emmentaler kan van rauwe melk gemaakt zijn. Verder zijn Nederlandse boerenkazen altijd van rauwe melk gemaakt. Voor al deze rauwmelkse kazen geldt: als je ze verhit kun je ze met een gerust hart eten.
Bij een temperatuur van 180 tot 200 graden zijn de meeste gratineerlaagjes dan in 15 tot 25 minuten perfect. Zet eventueel tegen het einde even de grill erbij aan, als het gerecht al gaar is maar de gratineerlaag nog niet. Of bedek de schotel met wat aluminiumfolie als de gratineerlaag juist te snel gaat.
Tegen het eind van het bakfase wordt de wasemschuif gebruikt om vocht uit de oven te laten ontsnappen waardoor de relatieve luchtvochtigheid daalt. De thuisbakker heeft niet zo'n stoomfunctie en wasemschuif in zijn oven maar met een beetje inventiviteit komt deze heel ver.
Paneren is het bedekken van vlees met een laagje paneermeel of broodkruim (eventueel gemengd met kruiden). Hoe paneer je? Je haalt je vlees eerst door de bloem, dan door losgeklopt ei en dan door de paneermeel. Druk dat laatste laagje goed aan zodat het mooi heel blijft tijdens het vlees bakken.
Zachte kazen op basis van koemelk (brie, camembert, epoisses, Chaumes, reblochon, mozzarella…) zijn van zichzelf al wat romiger. Ze zijn daardoor uitstekend geschikt om te smelten.
Jonge, zachte, vette, vochtige kazen met een pH-waarde tussen 5,0 en 5,5, zoals jonge Goudse of cheddar, smelten dus het beste.