Het gemiddelde aantal woorden per minuut in Nederland is 130. Dat is dus iets meer dan twee woorden per seconde. Voor 10 minuten presenteren in een gemiddeld tempo heb je 1300 woorden nodig.
U heeft een gemiddelde leessnelheid. De geschreven toespraak bevat 650 woorden. Uw toespraak zal dan 650/130 = 5 minuten duren.
Het enige dat je moet weten: ben je een snelle, gemiddelde of langzame spreker. Bij toespraken spreken we in Nederland zo'n 130 woorden per minuut. Een snelle spreker haalt 160 woorden per minuut bij presentaties. Wil je helemaal op safe spelen kies dan voor de langzame snelheid van 100 woorden per minuut.
Het kan 2 tot 4 uur duren om 1000 woorden te schrijven, afhankelijk van de snelheid van de schrijver, hoe goed hij of zij het onderwerp kent en hoeveel onderzoek er moet worden gedaan. Voor een artikel van 1000 tot 1500 woorden kan dit 2 tot 6 uur duren.
Als je echt snel kunt lezen en met 600 woorden per minuut door de tekst heen gaat ben je anderhalf uur aan het lezen.
Het gemiddelde aantal woorden per minuut in Nederland is 130. Dat is dus iets meer dan twee woorden per seconde. Voor 10 minuten presenteren in een gemiddeld tempo heb je 1300 woorden nodig.
Bij toespraken spreken we in Nederland* zo'n 130 woorden per minuut. Een snelle spreker haalt 160 woorden per minuut bij presentaties. Wil je helemaal op safe spelen kies dan voor de langzame snelheid van 100 woorden per minuut.
Zelf een goede speech schrijven kost tijd en aandacht. Reken maar op twee à drie dagdelen. Je kunt je verhaal het beste op minstens twee verschillende momenten schrijven. Slaap er een nachtje over en neem tijd om hardop te oefenen.
Hoeveel woorden leest men gemiddeld in 3 á 4 minuten? Niet meer dan 400 tot maximaal 500 woorden. Een goede website tekst bestaat dus nooit uit meer dan 500 woorden!
Dat kun je testen door gedurende 1 minuut een tekst voor te lezen. Als je rond de 120 woorden uitkomt, ben je een gemiddelde spreker. Neig je naar de 100 woorden per minuut dan ben je een langzame spreker. Vanaf 130 tot 140 woorden mag je jezelf rekenen tot de snelle sprekers.
'1000 woorden zijn de basis'
Als je die kent, dan kan je de taal grotendeels spreken. En dan zijn er zelfs zo'n duizend woorden die 85 procent van onze gesprekken dekken. Dus als je 1000 woorden kent, kom je al een heel eind."
Leessnelheid wordt meestal aangeduid in 'wpm', woorden per minuut. De gemiddelde leessnelheid bedraagt rond de 240 wpm. De aanduiding 'aanzienlijk sneller dan gemiddeld' is een subjectieve kwalificatie, die hier wordt ingevuld als 'meer dan twee keer sneller dan gemiddeld'.
Vrouwen zouden gemiddeld 20.000 woorden per dag gebruiken en mannen een aantal rond de 7.000.
Correct lezen van 50-70 woorden per minuut voor een goed tekstbegrip betekent dat het zinvol is om aandacht te besteden aan het leestempo. Vanaf de tweede helft van groep 3 verschuift het accent van het decoderen van klankzuivere woorden naar het accuraat en snel lezen van woorden met steeds complexere woordstructuren.
Een gemiddelde van 15 tot 20 woorden per zin is vaak prima. Als de opbouw van de zinnen duidelijk is en de woorden begrijpelijk zijn, zijn ook zinnen tot 25 woorden voor veel mensen nog goed te begrijpen.
Zo is een A4'tje ongeveer 300 tot 400 woorden. Bestaat een gemiddelde roman niet uit 100 A4tjes, maar uit ongeveer 70.000 tot 90.000 woorden en bepalen tekstschrijvers en redacteuren ook vaak een tarief per woord.
Begin bijvoorbeeld met een vraag, stelling, citaat, grapje of anekdote. Houd de inleiding vooral kort, zodat de luisteraars niet meteen al afdwalen. Probeer vervolgens in 15 tot 20 woorden samen te vatten wat er in de toespraak besproken wordt. Een goed verhaal is actueel, eenvoudig en vooral niet te lang.
Het is, gemeten naar het aantal pagina's, het grootste woordenboek ter wereld met tussen 350.000 en 400.000 woorden die verdeeld zijn over 43 banden. Het WNT is samengesteld door het Instituut voor Nederlandse Lexicologie.
Afsluiting: in je afsluiting ga je terug naar de kern van je verhaal.Je herhaalt nog eens kort punt 2 en 3 waarbij je de relevantie met je verhaal laat zien.Eindig sterk met een mooie uitsmijter. En ja, dat is echt heel lastig, maar onthoud: je speech is persoonlijk.
Als je als jarige een speech gaat geven tijdens je 21 diner, dan vertel je daar meestal in dat je blij bent met de vrienden die je hebt en dat je het leuk vindt dat iedereen is gekomen. Maar ook hier zijn geen duidelijke regels, dus maak er zelf wat leuks van. Dit zal bij eenieder anders zijn!
In de Taaldatabank van het Instituut voor de Nederlandse Taal zijn alle woorden en woordvormen (lezen: lees, leest, las, lazen...) van de 12de tot en met de 21ste eeuw opgeslagen. Die bevat al meer dan 60 miljoen woorden.
Een vol A4'tje opgemaakt met standaard marges, 12-punts lettergrootte en een regelafstand van 1,5 telt gemiddeld 400 tot 500 woorden. Als er subkopjes, witregels of afbeeldingen in de tekst zijn opgenomen, kunt u voor een gemiddeld A4-blad uitgaan van ongeveer 350 woorden.
Snelle tikkers komen op 40 woorden per minuut. Gemiddelde schrijvers op 35 per minuut. En de trage schrijvers komen op 23 woorden per minuut. Een professionele typiste komt op 50 tot 80 woorden per minuut, waarvoor hulde.