Sinds 1998 wordt stof van hardhout zelfs al aangemerkt als kankerverwekkend. Recente onderzoeken, onder andere van TNO, wijzen uit dat het inademen van kleine hoeveelheden hardhoutstof al zeer schadelijk kan zijn. Het is zelfs net zo schadelijk voor de gezondheid als asbest.
MDF en de gezondheid
De giftige chemicaliën die in MDF aanwezig zijn vormen het grootste gevaar voor de gezondheid. Hiervan behoort vooral de stof formaldehyde die astma en andere longaandoeningen kan verergeren tot de boosdoeners. De stof werkt bovendien irriterend voor de slijmvliezen en kan eczeem veroorzaken.
Om het vrijkomen van formaldehyde te beperken, houdt u best de kamertemperatuur tussen 18 en 24°C en de relatieve vochtigheidsgraad tussen 40 en 70%.
Spaanplaat bestaat uit samengeperste houtsplinters en lijm. In dat laatste zit formaldehyde dat als gas in huis vrijkomt. Dit kan voor klachten zorgen zoals hoofdpijn, benauwdheid en geïrriteerde slijmvliezen. Maar ook ernstigere gezondheidsproblemen.
De toepassingen van MDF
Beide platen worden gemaakt door middel van het samenpersen van houtvezels. Het grote verschil tussen de platen is de druk die gebruikt wordt tijdens het samenpersen. Bij hardboard worden de houtvezels onder hoge druk samengeperst en bij zachtboard onder een gemiddelde druk.
Waar is hardboard van gemaakt? Hardboard is in feite een harde vezelplaat, gemaakt van houtvezels. Dit materiaal wordt onder een hogere druk samengeperst waardoor een stevige plaat ontstaat. Bij hardboard wordt geen gebruik gemaakt van lijm of andere chemische bindmiddelen.
Deze plaat wordt vaak gebruikt voor het bekleden van daken, maar ook voor wandbekleding en de bekleding van deuren wordt regelmatig voor hardboard gekozen. Hardboard kan ook als achterwand van een kast of als ondervloer dienen.
Formaldehyde zit onder andere in dakplaten, spaanplaat of MDF, triplex en multiplex, vloerbedekking, gordijnen, meubelbekleding, UF-schuim in spouwmuurisolatie, conserveermiddel en in rook van tabaksproducten. Het kan jaren duren voordat formaldehyde is 'uitgedampt'.
Van nature vind je formaldehyde in groente en fruit, en het komt ook in ons eigen lichaam voor, al is dit in hele kleine hoeveelheden. Maar formaldehyde is een giftige stof, het is bewezen kankerverwekkend voor mensen.Deze stof irriteert je ogen, neus en keel maar kan ook hoofdpijn en huidirritaties veroorzaken.
Uit plaatmateriaal dat is verlijmd met kunsthars (spaanplaat, OSB en MDF) kan formaldehyde vrijkomen. Formaldehyde is een giftig, kleurloos gas met een prikkelende geur, dat gezondheidsklachten kan veroorzaken. Tri- en multiplex bevatten meestal minder formaldehyde.
Formaldehyde is een kleurloos gas met een prikkelende geur. Formaldehyde wordt ook wel spaanplaatgas genoemd en wordt in vele materialen toegepast zoals lijm en als bacteriedodend middel. Het kan soms jaren duren voordat formaldehyde uit bijvoorbeeld spaanplaat "uitgedampt" is.
Formaldehyde is te herkennen aan een prikkelende en sterke geur. De geur kan worden vergeleken met lijm of de geur van viltstiften. U kunt een hoge concentratie zwaveldioxide ook herkennen wanneer u zich niet lekker gaat voelen in een ruimte.
Formaldehyde kan in de woning vrijkomen wanneer materiaal in spaanplaat aanwezig is en kan gezondheidsklachten veroorzaken zoals irritaties van de oogslijmvliezen en van de bovenste luchtwegen.Bovendien kan formaldehyde neuskanker veroorzaken. Voldoende ventileren en verluchten is dus de boodschap.
Houtstof is opgenomen in de lijst van kankerverwekkende stoffen. Vooral hardhout kan long- en neuskanker veroorzaken bij langdurige blootstelling. Voor zachthout is de kankerverwekkendheid minder duidelijk aangetoond.
MDF bestaat uit dunne platen gemaakt van houtvezel, hars en was. Als het gaat om samengesteld hout, wordt MDF vaak beschouwd als een niveau boven multiplex.Het is dichter, sterker en duurzamer. Om deze redenen heeft het bijna evenveel toepassingen als massief hout.
De lever zorgt ervoor dat we nuttige voedingsstoffen uit het bloed kunnen opnemen en gebruiken voor allerlei processen. Daarnaast maakt de lever giftige stoffen onschadelijk en ruimt hij afvalstoffen op.
Bij een zeer lage concentratie formaline (tot 1.6 ppm) kan men de formaldehyde ruiken en ontstaat irritatie van het slijmvlies in de ogen, neus en keel. Bij concentraties tot 3 ppm ontstaat stekende pijn in de ogen.
Formaldehyde wordt voornamelijk gebruikt bij het behandelen van zeer lastig onhandelbaar haar. Door het chemisch kapot maken van de verbindingen krijg je uiteindelijk heel stijl en strak haar, echter doet dit de gezondheid van het haar minder goed.
Formaline is een 37% oplossing van formaldehyde in water, waaraan een hoeveelheid methanol wordt toegevoegd. Het is een sterk ruikende oplossing die kleurloos is. In formaline zijn de werkzame stoffen methanol en formaldehyde.
Formaldehyde is een organische verbinding, die van nature onder andere in hout voorkomt. Daarnaast wordt formaldehyde soms ook aan plaatmaterialen toegevoegd. Formaldehyde vormt dan het oplosmiddel in de lijm die voor de binding van MDF, spaanplaat en andere houtachtige materialen wordt gebruikt.
Eigenschappen van spaanplaat
Een spaanplaat is een goedkoop plaatmateriaal geschikt voor vloeren, wanden en daken. Het materiaal is licht van gewicht en eenvoudig te verwerken. Daarnaast zal een spaanplaat niet gauw kromtrekken, makkelijk op maat te zagen en direct gebruiksklaar.
Hardboard herken je aan de donkerbruine kleur en de gladde zijde. Het laat zich gemakkelijk zagen en te frezen. Door de gladde zijden kun je het ook heel gemakkelijk behandelen en verwerken. Gebruik hardboard platen enkel in droge ruimtes, aangezien het hout niet bestand is tegen water.
Board is niet bestand tegen vocht
Of je nu kiest voor hardboard of zachtboard, board is in geen geval bestand tegen vocht. Het is niet zo dat de hardboard platen, die onder hogere druk zijn samengeperst, wel in staat zijn om de kwaliteit te behouden wanneer zij worden toegepast in een vochtige of natte ruimte.
Hardboard kan gemakkelijk op maat gezaagd en bewerkt worden. Doordat het een dun materiaal is, moet dit plaatmateriaal wel altijd gefixeerd worden. Het materiaal golft namelijk erg snel.