De groene gaasvlieg of goudoogje (Chrysoperla carnea) is een 1 tot 17 millimeter lang, vliegend insect uit de familie gaasvliegen (Chrysopidae). Deze familie behoort ondanks de naam niet tot de vliegen (orde tweevleugeligen) maar tot de orde netvleugeligen (Neuroptera).
De vliegjes houden niet van de geur van basilicum, dille of salie. Of leg wat kruidnagels, knoflook of takjes lavendel tussen het fruit: ook die geur vinden ze vies. Zet ramen of deuren tegen elkaar open, fruitvliegjes houden niet van tocht. Je kunt zelf een val maken om fruitvliegjes te vangen.
Kleine groene vliegjes
Meestal zien de mensen de groene gaasvlieg. Dit is een slank, groen insect met ronde geaderde vleugels. Het zijn rare vliegjes in huis die op licht afkomen!
Maar waar komen ze zo snel vandaan? Er zijn twee antwoorden: de vliegjes ruiken fruit, sappen en keukenafval op enkele meters afstand. Ze hebben alleen maar een open raam nodig om er te komen. Een tweede mogelijkheid is dat de eitjes van de fruitvlieg via fruit, gekocht of uit eigen tuin de keuken in komen.
Omdat Groene Gaasvliegen nuttige insecten zijn, is een goede wering een pré. Een bestrijdingsactie met chemische bestrijdingsmiddelen tegen deze insecten is dan ook in eerste instantie af te raden. Wilt u de gaasvliegen bestrijden, dan is de stofzuiger in dit geval uw beste vriend!
De adulten bijten niet, deze voeden zich met stuifmeel, nectar en honingdauw. Dikwijls zwelt als gevolg van deze beet het lichaamsdeel op, vaak gaat dit ook gepaard met jeuk. Deze beet is wat te vergelijken met een muggenbeet.
Als er kleine zwarte beestjes rondom je planten vliegen, dan is de kans groot dat het rouwvliegjes zijn. Het vrouwtje van de rouwvlieg legt haar eitjes in vochtige aarde. De larven die uit die uitjes komen, smullen van (rottende) wortels van planten.
Ze zijn dol op de geur van alcohol en azijn, en ze komen af op rottende en gistende producten zoals overrijp fruit. Hier legt het wijfje dan zo'n 300 tot 900 eitjes in om ervoor te zorgen dat de larven genoeg voedsel hebben. Deze eitjes komen na een dag uit.
Rouwvliegjes zijn kleine zwarte vliegjes van enkele millimeters groot, die leven in potgrond. Vooral in warme en vochtige omgevingen kunnen deze rouwvliegjes tot een ware plaag uitgroeien. De rouwvliegjes doen geen kwaad behalve eitjes leggen en rond vliegen. Hun larven vreten echter de wortels van planten kapot.
Bij kleine vliegjes in huis is de kans redelijk groot dat het om rouwvliegjes gaat. Het gaat hier eigenlijk niet om vliegen maar om muggen uit de familie van de zwarte vliegen. Rouwvliegjes komen op je kamerplanten af. Ze leggen hun eitjes op grassen maar ook op andere soorten planten.
Denk bij ontwikkelingsbronnen aan kadavers, vleesafval, rottend materiaal of dierlijke uitwerpselen. Bestrijding met biociden is niet noodzakelijk. Gebruik bij overlast eventueel een vliegenval of elektrische vliegenvanger, of ga de vliegen te lijf met een vliegenmepper.
Vliegen in huis bestrijden
Voor de zekerheid mep je de vlieg dood (vliegenmepper). Heb je meerdere groene vliegen in huis? Dan kan het dat er ergens een rottend kadaver ligt. Maar ook huisdieren of aanwezige mest trekt deze groene vliegen aan.
Rouwvliegjes zijn eigenlijk geen vliegjes, maar muggen, vandaar de naam: varenrouwmug. Deze muggen zijn te herkennen aan hun zwarte kop en donkere vleugels. Op het uiteinde van de vleugels staat een V-teken, op deze manier kun je de varenrouwmug ook onderscheiden.
Larven van rouwvliegjes bestrijden met kaneel
Het tweede bestrijdingsmiddel dat hoogstwaarschijnlijk ergens in je keuken ligt is kaneel. Geen zorgen; kaneel is niet schadelijk voor de plant. Door twee eetlepels kaneel te mengen met één liter gekookt water creëer je een mengsel dat de larven in de grond aanpakt.
Geef niet teveel water
Het aller-allerbelangrijkste is: niet te veel water geven. Rouwvliegjes komen af op vochtige, rottige grond en als je die niet hebt komen ze niet. Zo simpel is het. Of toch niet simpel, want water geven gaat nog vaak mis.
De vrouwtjes van de rouwvliegen leggen hun eitjes bij voorkeur in humusrijke grond, compost, mesthopen en rottende bladeren. Ongeveer drie weken later komen hieruit de grauwbruine larven met een donkerbruine/zwarte glanzende kop. De larven leven in groepjes en voeden zich aanvankelijk met dode plantenresten.
Wanneer u kaneel licht over grond verspreidt, gaat het schimmels en paddenstoelen in de bovenlaag tegen. Ook tegen schimmels op potgrond en planten zelf kan kaneelpoeder gebruikt worden. Gebruik er in de tuin echter niet teveel van, want als kaneel te diep in de bodem komt, kan het ook nuttige bodemschimmels doden.
Eenmaal volwassen rouwvliegen hebben maar een levensduur van enkele dagen, maar de vrouwtjes kunnen tot wel 200 eitjes per keer leggen. Hun aantal groeit dus al snel uit tot een plaag.
Rouwvliegjes komen op natte grond af. Wanneer planten minder water krijgen heeft de grond tijd om tussendoor op te drogen. Zo maakt u de plant minder aantrekkelijk voor de vlieg. De geur van verwelkende planten en bloemen werkt als honing voor de rouwvlieg.
Fruitvliegjes vangen met azijn
Appelazijn werkt nóg beter. De fruitvliegjes proberen te landen op het water. Door de chemicaliën van het afwasmiddel zullen de vliegjes vervolgens zinken en sterven.
Op zich zijn fruitvliegjes niet schadelijk voor onze gezondheid, ze zijn niet giftig. Maar hoe meer er zitten, hoe meer bacteriën ze kunnen verspreiden. Ze versnellen ook het rottingsproces van voedsel. Je wil ze dus allicht liever niet in je huis.
Een effectief huismiddeltje is dan ook een kommetje met water, azijn en afwasmiddel. De geur van azijn is onweerstaanbaar voor de fruitvliegjes en lokt ze naar het water toe. Zodra ze in contact komen met het mengsel gaan ze vervolgens ten onder. Het wasmiddel verandert namelijk de oppervlaktespanning van het water.
De vliegjes zelf zijn eigenlijk onschuldig, ze leven maar een paar dagen en vinden graag een plekje om te sterven. Maar waar deze mugjes het meest van houden, is de vochtige potgrond waar je planten in staan. Daarin leggen ze eitjes, zo'n 200 per keer, en uit die eitjes komen larve die wel schade aanrichten.
Een mug, vlo of mier voelt u meestal niet steken. U merkt pas dat u gestoken bent als er een bultje ontstaat dat jeukt. Een steek van een bij, steekvlieg of wesp is pijnlijk en kan een flinke bult geven. Vooral een bijensteek geeft een grote bult.
De volwassen gaasvliegen leven van nectar, honingdauw en pollen. Gaasvliegen overwinteren in het volwassen stadium. In de herfst komen ze vaak op licht af en vinden we ze op verlichte ramen of rond buitenlampen. Van de ruim 50 inheemse soorten is vooral de Groene Gaasvlieg Chrysopa carnea (synoniem C.