Grand cru is een in de wijnbouw gebruikte term die letterlijk "grote oogst" betekent. De term "groot" slaat daarbij op de kwaliteit. De term is in de Franse wetgeving vastgelegd en dan ook wettelijk beschermd.
De term Grand Cru wordt gebruikt voor wijnen uit kwaliteits wijngaarden en betekent in de wijnbouw 'grote oogst'. Het woord 'groot' heeft hier niets te maken met de kwantiteit, maar juist met de kwaliteit van de oogst. Grand Cru verwijst naar wijnen uit betere en superieure wijngaarden.
Grand Cru Champagne heeft met 100% de beste score. Premier Cru en Cru zitten daaronder, maar altijd met een minimum van 80%. Deze score is o.a. gebaseerd op de geografische eigenschappen van de gemeenten en de toenmalige verkoopprijzen van de druiven. Hoe hoger de score, hoe hoger de kwaliteit van de druiven.
Premier Grand Cru is de hoogste kwaliteitsaanduiding voor een wijnhuis (château) volgens een classificatie die in 1855 in Bordeaux is opgesteld. Hij telt 61 wijnen en is in 5 klassen onderverdeeld. Premier Cru is de top en bestaat uit 5 chateaus.
Grand cru is een in de wijnbouw gebruikte term die letterlijk "grote oogst" betekent. De term "groot" slaat daarbij op de kwaliteit. De term is in de Franse wetgeving vastgelegd en dan ook wettelijk beschermd.
Vrij vertaald betekent cuvée 'tank'. Aan het gebruik van de benaming cuvée zijn geen regels verbonden. De benaming cuvée verwijst naar het mengen van verschillende druivenrassen. In de Champagne wordt de 2050 liter most, die bij de eerste persing uit een marc (4000 kilo) druiven wordt geperst, de cuvée genoemd.
Volgens de Appellation d'Origine Contrôlée mogen de volgende druivenrassen worden gebruikt voor het maken van rode wijn in de Saint-Émilion: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Carménère en Malbec.
Crus Bourgeois AOC aus dem Médoc
De algemeen gebruikte term “cru bourgeois" dateert uit de middeleeuwen toen de burgers van de stad Bordeaux, de “bourg", de beste percelen van de streek opkochten, die vervolgens met de benaming “cru bourgeois" werden aangeduid.
De afkorting AOC staat voor, Appellation d'origine controlée, 'Benaming van gecontroleerde herkomst'. Een AOC is een garantie dat een voedingsmiddel uit een bepaalde streek of gemeente komt en dat het product gemaakt is volgens nauwkeurig omschreven productiemethoden.
Klassement Grand cru classé van 1855.
Chateau Haut-Brion.
In 1977 was deze oppervlak- te opnieuw aangegroeid tot circa 2.000 ha en verder tot 2.225 ha in 1990, 3.500 ha in 1992, 4.500 ha in 2007 en op huidig ogenblik bedraagt deze ± 5.400 ha. Met zijn 40 miljoen flessen/jaar maakt Chablis 20% van de productie in Bour- gogne uit.
De champagne is geheel gemaakt van de druiven afkomstig van een Grand Cru gemeente. Grand Cru gemeentes hebben de ideale omstandigheden voor het verbouwen van champagnedruiven en staan daarmee voor de hoogste kwaliteit champagne.
Hoeveel Grand Cru dorpen zijn er? Als resultaat van het classificatiesysteem zijn er: 17 Grand Cru dorpen.
Pomerol is een AOC voor rode wijnen uit een relatief klein gebied grenzend aan Saint-Émilion op de rechteroever van de Dordogne, bij Libourne. De beste wijnen uit de Pomerol kunnen zich gerust meten met die uit de Haut-Médoc. Een van die wijnen is Pétrus.
Cabernet sauvignon: de Franse blauwe druif uit de wijnstreek Bordeaux. De cabernet sauvignon is een druif die is ontstaan als kruising van de cabernet franc en de sauvignon blanc. Een blauwe en een witte druif dus die garant staan voor volle en krachtige rode wijnen. Het is de meest aangeplante blauwe druif ter wereld.
De bekendere witte wijnen van de druivenrassen chardonnay en sauvignon blanc gaan de riesling voor qua omvang, maar qua kwaliteit behoort de riesling zeker tot de top. Ook daarom wordt de Riesling gewaardeerd door veel sommeliers en wijnliefhebbers.
Een cuvée de prestige is de meest prestigieuze, en daarom ook duurste, wijn van een champagnehuis. De flessen champagne die als cuvée de prestige worden verkocht zijn met meer zorg dan de andere producten geassembleerd. Vaak zijn alleen de druivenrassen chardonnay en pinot noir gebruikt.
Brut is een droge mousserende wijn waar bij de botteling, 6 tot maximaal 12 gram aan suiker per liter mag toegevoegd worden. Het toevoegen van de suiker gebeurd in het productieproces bij de tweede stap. Je spreekt hier van dégorgement. Na de tweede gisting, wordt namelijk de dode gist weggehaald.
Grand Cru verwijst eigenlijk naar een betere of superieure wijngaard; naar het terroir. De ligging, de bodem, het microklimaat, druivenras, snoei-methode, hoogte, afwatering, etc. Dit zijn allemaal aspecten die te maken hebben met het terroir en dus ook met de mogelijke kwaliteit van de wijngaard.
Allereerst de letterlijke vertaling. Grand staat voor groot, Premier voor eerste. En Cru betekent oogst. Letterlijk vertaald dus grote of eerste oogst.
Chablis in het kort
Exclusief omdat: Deze wijn mag alleen maar in de Chablis regio worden geproduceerd. Dit gebied kan niet verder groeien en er mag ook maar een vastgesteld aantal van 50hl wijn per jaar geproduceerd worden per hectare. Schaarste dus!
De vroege uitlopers hebben ook kans op bevriezing, maar door nevelinstallaties en kacheltjes in de wijngaard probeert de boer de vorst tegen te gaan. Dat is best een kostbare bestrijding. Daarom is dat ook een van de reden waarom chablis wijnen duur zijn. De Chabiswijnen worden gemaakt van de Chardonnay druif.