Gasvormende voedingsmiddelen zijn: • ui, prei, koolsoorten (behalve bloemkool), paprika, knoflook, spruitjes. peulvruchten zoals groene erwten, bruine bonen, kapucijners.
Denk maar aan perziken, peren, appels, champignons, spruitjes, broccoli en kool. Andere groenten en fruitsoorten kunnen winderigheid stoppen. Bijvoorbeeld cantaloupe (meloen), bessen, druiven, sla, aubergine, okra, paprika, tomaten en olijven.
Een aantal producten kan extra gasvorming veroorzaken. Dit zijn onder andere: Koolsoorten, zoals rode kool, witte kool, savooiekool, spruitjes, koolraap. Prei, paprika, uien, knoflook.
Deze ketens van fructose (vruchtensuiker) kunnen maar moeilijk worden afgebroken door het menselijk lichaam. Dat betekent dat de boel lekker gaat gisten, met windjes tot gevolg. Niet alleen in prei en ui vind je fructanen die je winderig maken. De vruchtensuiker zit ook in artisjokken, knoflook en alle koolsoorten.
Te veel is nooit goed, het is beter om kleine hoeveelheden te eten van voedsel dat aangenaam is voor onze darmflora. En rode wijn, kaas, chocola, noten en zaden zorgen ervoor dat het voor de microben goed toeven is in onze darmen.
Gefermenteerde producten bevatten goede bacteriën die een gezonde darmflora stimuleren. Dit zijn onder andere zuurkool, augurken, (soja)yoghurt/-kwark en tempeh.
Probeer regelmatig en gezond te eten. Dat betekent: wees matig met koffie en alcohol, eet veel vezels (volkoren brood, groente en fruit) en drink minimaal twee liter per dag. Probeer rustig te eten en goed te kauwen. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
Gasvormende voedingsmiddelen zijn: • ui, prei, koolsoorten (behalve bloemkool), paprika, knoflook, spruitjes. peulvruchten zoals groene erwten, bruine bonen, kapucijners. Noten. koolzuurhoudende dranken zoals sinas, 7-up, cola en bier.
Jezelf hydrateren is enorm belangrijk en helpt ook om een opgezette buik tegen te gaan. Te weinig drinken zorgt voor meer risico op constipatie, dat op zijn beurt zorgt voor een verminderde passage van gassen. Wanneer je een opgeblazen gevoel hebt, drink dan 1 of 2 glazen water om de klachten te verminderen.
Die ingrediënten worden niet of niet volledig verteerd, wat ervoor zorgt dat darmbacteriën meer gaan fermenteren en er meer gas wordt geproduceerd. Bekende FODMAPs zijn broccoli, ui, bonen en linzen, graanproducten, knoflook en sommige fruitsappen.
7 Wat men eet, bepaalt in sterke mate de geur van winden. Ruikt een wind zurig, dan is er sprake van gisting in de darm door een overmaat aan koolhydraten (suikers, zetmeel). Stinken winden naar rotte eieren, dan komt dat door de vertering van vooral dierlijke eiwitten afkomstig uit vlees, kip of vis.
Wil je minder scheten laten? Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Het eten van vezelrijke voeding, ervoor zorgen dat je veel water drinkt en regelmatig aan lichaamsbeweging doet, kan je helpen en ervoor zorgen dat je minder snel last van winderigheid krijgt.
Voedingsmiddelen die extra winderigheid veroorzaken zijn: peulvruchten, uien, koolsoorten, fruit, lightproducten, bier, frisdrank, zuivelproducten en dierlijke eiwitten zoals vlees en kip. Let op hoe je eet. Eet rustig en kauw je eten goed, zodat er zo min mogelijk lucht mee naar binnen gaat. Voorkom stress.
Broccoli en ook andere kruisbloemige groenten zoals, bloemkool, witte kool en spruitjes: deze groenten zijn heel gezond en ze bevatten veel voedingsstoffen. Maar ze kunnen ook zorgen voor een opgeblazen gevoel en buikpijn na het eten. Het kan helpen om deze groenten eerst te koken.
Maar bijna alle fruitsoorten bevatten fructose (vruchtensuiker), wat ook kan zorgen voor gassen. Vooral peren, dadels, druiven, rozijnen, ananas, appels en bananen, maar ook kersen en kiwi's. Fructose in gedroogd fruit, zoals gedroogde perziken en abrikozen, tellen ook mee.
Pepermuntolie
Pepermuntolie is een extract van de pepermuntplant (Mentha piperita) en heeft een kalmerende werking op de darmen waardoor krampen (en pijn) verminderen en de spijsvertering verbetert.
Stinkbonen. Erwten, linzen, pinda's en bonen, alle peulvruchten hebben hetzelfde effect: gedonder in het vooronder. Want zij bevatten ook koolhydraten die in de dunne darm niet helemaal worden afgebroken en opgenomen. In de dikke darm gaan ze dus gisten, en dat zorgt voor gas.
Vezels van rauwe groenten en spijsverteringsklachten
Rauwe groenten die rijk zijn aan cellulose (rode bieten, wortels, kolen, spinazie, het vel van tomaten …) zijn bijzonder moeilijk verteerbaar. Wij hebben immers geen enzymen om deze onoplosbare vezel af te breken.
Heb je de indruk dat er rotte eieren uit je achterste komen? Dan heb je waarschijnlijk vrij veel dierlijke eiwitten binnengekregen, vooral in de vorm van vlees of vis. Bij de afbraak daarvan komen zwavelverbindingen vrij. Vegetariërs laten vaak meer scheten omdat plantaardig voedsel lastiger te verteren is.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Maar wist je dat de komkommer 'huid' uit vezels bestaat? Zowel water als vezels zijn onmisbare ingrediënten voor een goed werkend spijsverteringskanaal en daarmee een goede stoelgang. Daarom kan komkommer eten verstopping voorkomen en draagt het bij aan een gezonde darmflora.
Volkoren graanproducten, noten, zaden, peulvruchten, groente en fruit bevatten flink wat goede vezels. Zij voeden je darmflora en zorgen voor een diverse hoeveelheid darmbacteriën. Geef ze dus maar een prominente plaats op je bord.