Knutten zijn zeer kleine steekvliegjes van slechts 1 tot 4 millimeter groot. Na een knut- tensteek zwelt de huid ter plaatse sterk op, ge- volgd door een branderig en jeukend gevoel. Bij een overgevoeligheid voor muggenbeten kan een rode verdikte plek overgaan in een met vocht gevulde blaas.
Knijten zijn zeer kleine muggen, amper 1 tot 2 mm groot. Vaak worden ze niet opgemerkt, maar toch kunnen ze – onder specifieke omstandigheden – lokaal voor heel wat overlast zorgen. Een steek kan bij sommige mensen bijzonder veel jeuk veroorzaken.
De paring van knutten vindt plaats in en rondom zwermen. De vrouwtjes zetten, na een bloedmaaltijd te hebben genuttigd, de eitjes af in het water. Dit kan in kleine of grote, stilstaande of stromende wateren zijn, denk ook aan potten met water, holle bomen of zelfs in de modder.
Knijten, knutten of knaasjes zijn heel kleine steekvliegjes die amper 1 tot 4 millimeter groot zijn. Ze worden wereldwijd aangetroffen zowel van de tropen tot de toendra, van zeeniveau tot 4000m hoog. Er zijn ongeveer 1400 soorten gekend waarvan minstens 83 soorten in Europa en een 45tal soorten in België voorkomen.
Wat helpt er niet tegen knutten? Knutten zijn niet gevoelig voor geuren.Je kunt ze dus niet verjagen met citronella, deet of het poten van bepaalde planten. Er zijn ook geen sprays of lotions verkrijgbaar die knutten weren.
Je herkent ze aan donkere vlekjes op de vleugels. Midges zijn in Nederland bekend onder uiteenlopende benamingen als knutten, knaasjes, knijten, mietsen en neefjes – ja, de miezerigheid druipt ervan af. Gevaarlijk zijn ze niet, ze doen ook geen pijn, maar ze zijn wel heel vervelend. De jeuk is erger dan het steken.
Net als steekmuggen zuigen de vrouwtjes bloed van gewervelden, waaronder de mens, voor hun eieren. Hun beet kan een hevige jeuk veroorzaken. Een aantal soorten is door dit steekgedrag verspreider (vector) van een aantal ziekten die veroorzaakt worden door bacteriën, parasitaire wormen en virussen.
Knutten zijn zeer kleine steekvliegjes van slechts 1 tot 4 millimeter groot. Na een knut- tensteek zwelt de huid ter plaatse sterk op, ge- volgd door een branderig en jeukend gevoel. Bij een overgevoeligheid voor muggenbeten kan een rode verdikte plek overgaan in een met vocht gevulde blaas.
Een insectenbeet in de huid is oppervlakkig en kan je krijgen door muggen, vlooien, luizen, dazen, teken of bedwantsen. De insecten voeden zich met je bloed. De huidreactie ontstaat door het speeksel van het insect. Een insectensteek dringt dieper door in je huid en is meestal pijnlijker.
Insectenbeten herken je aan rode of witte, (soms) jeukende bultjes of bulten op het lichaam. Sommige insectenbeten zijn gelijk al pijnlijk, waardoor je meteen opmerkt van welk insect de beet afkomstig is. Andere insectenbeten voel je niet meteen, waardoor je de beet later pas ontdekt.
Hoe ziet een daas beet eruit? Een dazenbeet ziet eruit als een grote, rode, gezwollen bult. De huid rond de beet jeukt vaak en kan zeer pijnlijk zijn.
Knutten zijn zeer kleine (1 tot 2 mm), enigszins gedrongen mugjes, helder doorschijnend, vaak met gevlekte, smalle vleugels en een steeksnuit. Ze komen tussen mei en augustus vooral voor bij bosranden en in allerlei vochtige gebieden. Alleen al in Nederland en België onderscheiden we meer dan 100 soorten.
Zo zijn de Schotse midges het meest actief tussen juni en augustus en zijn de beruchte knutten in Scandinavië tussen juli en augustus het meest actief. De beste manier om insectenbeten te voorkomen is om buiten deze periodes op vakantie te gaan.
Een spinnenbeet kun je meestal herkennen aan een zwelling en rode vlekken rond de plek van de beet waarbij de huid warm aanvoelt. In enkele gevallen kun je een overgevoeligheidsreactie krijgen wat leidt tot ademhalingsproblemen, een verhoogde hartslag en een coma in ernstige gevallen.
Een mug, vlo of mier voelt u meestal niet steken. U merkt pas dat u gestoken bent als er een bultje ontstaat dat jeukt. Een steek van een bij, steekvlieg of wesp is pijnlijk en kan een flinke bult geven. Vooral een bijensteek geeft een grote bult.
Een allergische reactie op een muggenbeet uit zich in een heftige huidreactie.Zo kunnen er rond één beet meerdere rode, jeukende bulten ontstaan.Soms gaat dit ook samen met vochtblaasjes of blaren op de bulten.
De bedwants is een insect dat vooral in bedden van hotelkamers leeft. Na een beet krijg je een bultje dat jeukt. Een bultje is niet erg en gaat vanzelf weer weg.
Een insectenbeet herkennen is redelijk makkelijk. Bijna altijd herken je de steek van stekende insecten aan een rood bultje of vlekje op je huid. Soms zie je in het midden het plekje waar je bent gebeten. Een bijensteek herken je aan de angel die vaak in de huid achterblijft.
Roodheid, zwelling, jeuk, bultjes, een branderig gevoel en huiduitslag.Of blaarvorming, precies waar je een nieuw product hebt aangebracht of in vlekkerige patronen over je hele gezicht. Dit kan allemaal duiden op een allergische reactie van de huid.
Bij laag water staat een stuk van de Schelde niet onder water. Dit is het leefgebied bij uitstek voor knijten, Scheldemuggen. Deze kleine muggensoort kan hier lokaal in grote aantallen voorkomen van ongeveer mei tot oktober.
Knutten komen voor in zoete en zoute moerassen, hoog- en laagveen, modder, uitwerpselen en paddenstoelen. Hoewel ze erg hinderlijk kunnen zijn wordt er in Nederland nauwelijks melding gemaakt van overlast. Er zijn wel veel soorten maar slechts de vrouwtjes van soorten uit het geslacht Culicoides steken mensen.
Knutten zijn kleine bijtende insecten van maximaal 3mm groot, en ook bekend onder de namen 'knijten' of 'neefjes'. Ze zijn berucht bij vakantiegangers in Zweden en Schotland, waar grote zwermen van deze kleine bijtende vliegjes zich tegoed doen aan het bloed van onschuldige wandelaars.
Insectenbeten die sterk jeuken kunnen het beste met een sterk werkende corticosteroïd zalf worden behandeld.
Wat kan je doen tegen knijten? Om te vermijden dat je gebeten wordt, kan je op enkele dingen letten, zegt Berx. “Zoals niet met open kleren wandelen: draag lange mouwen en lange broekspijpen. Daarnaast is muggenmiddel met deet ook effectief tegen knijten.
Wat kan je doen tegen zandvliegen ? Gebruik DEET, bedekkende kleding en een klamboe om zandvliegen op afstand te houden.