Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen. Soms krijgt u een kookadvies zonder dat uw drinkwater vervuild is.
Het drinken van een glas warm water voor, tijdens of na een maaltijd is ook gunstig voor je spijsvertering. Het helpt je lichaam om je eten goed te verteren. Dit in tegenstelling tot koud water, dat de vetten die in je eten zitten doet verharden.
De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten, maar dit gebeurt ook al na één maal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”
Als je water kookt verdampen er watermoleculen, maar de mineralen, zoals kalk, blijven juist achter. Hierdoor is er minder water, waar in verhouding juist meer kalk in zit. Er zal een beetje kalk neerslaan in je pan of waterkoker, dat is de kalkaanslag, maar er zit nog steeds kalk in je water.
In Nederland is het drinkwater hier schoon genoeg voor. De gifstoffen kunnen zich wel verzamelen in het water, maar pas bij een inname van 10.000 liter opnieuw gekookt water is er kans op vergiftiging. Dat water kun je dus gewoon nog een keer opzetten.
Een waterkoker is duurzamer dan een fluitketel. Dit komt vooral omdat er tijdens het koken op een gasfornuis of een elektrisch fornuis veel warmte verloren gaat. Deze warmte komt weliswaar vrij in de woning, dus je zou de kachel een standje lager kunnen zetten, maar heel efficiënt is het niet.
Het is beter om water op te warmen met de waterkoker of op het gasfornuis. Waterleidingen zijn gemaakt van metalen zoals koper, lood of cadmium. Deze stoffen lossen op in warm water en komen dus mee uit de kraan. Dit is niet goed voor de gezondheid.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken.
Schadelijke stoffen
Bij het steeds opnieuw koken van water in een waterkoker komen stoffen vrij die schadelijk zijn als u er teveel van binnenkrijgt. Dit zijn stoffen zoals nitraten en fluoride. “Wanneer je hetzelfde water 2 keer kookt, kan het zijn dat bepaalde concentraties worden versterkt.
Zacht drinkwater heeft net als hard water vrijwel geen effect op de menselijke gezondheid. Er werd een tijd gedacht dat er mogelijk een relatie bestond tussen te zacht water en hartfalen, maar uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat effect verwaarloosbaar.
Kraanwater is altijd via de kraan beschikbaar. U hoeft het dus eigenlijk niet te bewaren. Toch (langer dan één dag) bewaren? Zet dan vers kraanwater in een schone fles of afgesloten karaf in de koelkast.
Je kunt gemakkelijk zien wanneer water kookt aan het borrelen. Als je een pan met water op het vuur zet zul je al vrij snel belletjes zien ontstaan op de bodem. Als die belletjes eenmaal tot helemaal bovenaan het water komen, begint het water te borrelen, zoals we dan zeggen. Precies vanaf dat moment kookt het water.
Warm water om te koken
Maar wist je dat dat eigenlijk helemaal niet gezond is? Wanneer water opgewarmd is door de boiler, verliest het namelijk heel wat zuurstof. Daardoor ontstaat er ruimte voor giftige bestanddelen, bacteriën en metalen. Je mag het dan ook niet meer als drinkwater beschouwen.
Kook 's morgens 1 liter water in een pannetje op een laag vuur gedurende 20 minuten (leg een deksel op de pan zodat niet al je water verdampt). Door het water 20 minuten te koken komt het element YANG (vuur) in het water (volgens de 5 elementen leer). Dit bevorderd het spijsverteringsvuur.
Wist je dat glas eigenlijk helemaal niet tegen heet water kan? Dat komt omdat glas erg goed hitte kan geleiden. Hierdoor zet glas snel uit als je hier warm water in schenkt en daardoor kan het scheuren. Daarnaast kun je ook snel je handen eraan verbranden.
Wist je dat je door warm water te drinken ook een plattere buik krijgt? Ja, er zit absoluut een verband tussen warm water drinken en een platte buik. Dit heeft puur met de vertering in jouw lichaam te maken, waardoor alle voedingsstoffen beter en sneller verteerd en verwerkt worden.
De chemische samenstelling van water verandert als het aan de kook wordt gebracht. Als je het water te lang laat koken of afgekoeld water opnieuw kookt, kan verdamping ervoor zorgen dat de concentraties van schadelijke chemicaliën toenemen, aldus Health Bytes.
Als je kopje thee koud is geworden kun je het dus best in de microgolfoven opwarmen voor 15-20 seconden. Dit beïnvloedt de smaak niet en laat je zonder extra schadelijke stoffen verder genieten van je thee.
Net na het koken heeft het water in de koker een temperatuur van zo'n 90 tot 95 graden Celsius. Voor zwarte thee en kruidenthee is dat prima, maar voor groene en witte thee is dat te heet.
Flessenwater is niet gezonder dan water uit de kraan. Maar veel mensen verkiezen de smaak van flessenwater, omwille van het chloorluchtje van leidingwater. Flessenwater is wel veel duurder en de flessen zorgen voor een gigantische afvalberg.
Gedemineraliseerd water wordt ook wel demiwater of gedeïoniseerd water genoemd. Gedemineraliseerd water wordt doorgaans onderscheiden van gedistilleerd water. Bij distilleren wordt water gezuiverd door koken en opnieuw condenseren, waardoor zoutionen worden verwijderd.
Wat niets uitmaakt is hoe u het opwarmt om tot het kookpunt te komen. Want of u het water in een waterkoker kookt of in een pan, het kookt altijd bij 100 graden. Het is eenvoudig te zien of het kookt of niet, want dat ontstaan er luchtbelletjes (belletjes met stoom). Dus als het borrelt is het gekookt.
Water is hartstikke gezond. Er zitten geen calorieën in en het tast je tanden niet aan. In Nederland kun je het beste water uit de kraan drinken. Verder is er bronwater en mineraalwater te koop, met en zonder koolzuur.
Soms hoor je mensen zeggen dat ze hergekookt water anders vinden smaken. Schriks: 'Bij hoge temperaturen wordt er calcium en magnesium afgezet. Dat is die witachtige aanslag in de waterkoker.
Chloor in kraanwater is nefast voor je darmflora.
Daarnaast heeft Chloor een langdurige werking (ook in je darmen). Daarbij komt dat chloor in leidingwater kan reageren met andere stoffen waardoor er heel schadelijk nevenproducten gevormd kunnen worden in de leidingwater dat je drinkt.