In principe kunnen alle botjes van de voet en tenen breken. Tenen of middenvoetsbeentjes kunnen breken door hard stoten of door een zwaar voorwerp dat op de voet valt. Een verzwikking kan ook leiden tot een breuk in de middenvoet.
Gebroken voet herkennen
Een gebroken voet is pijnlijk, met name als er gewicht op komt te staan. De symptomen van een gebroken voet zijn onder andere pijn, zwelling, mank lopen, gevoeligheid op de plek van de breuk en mank lopen. In sommige gevallen kan lopen zelfs te pijnlijk zijn, waardoor het niet mogelijk is.
U mag niet op de gebroken voet staan of lopen.
Om zeker te weten dat het geen kneuzing betreft maar een botbreuk zal de diagnose worden gesteld door middel van een röntgenfoto. Verdenkt u een fractuur, zorg dan dat u de voet zo min mogelijk belast en neem contact op met de huisarts.
U voelt pijn op de plaats van de breuk, simpele bewegingen worden opeens moeilijk uitvoerbaar en er ontwikkelt zich een zwelling. Deze zwelling is het gevolg van een bloeduitstorting, die ontstaat bij een breuk. Soms kunt u een fractuur herkennen aan een krakend geluid, net nadat het bot gebroken is.
Hoe herken je een botbreuk? Het doet pijn als je het lichaamsdeel stilhoudt, en vaak nog meer pijn bij bewegen. Het slachtoffer kan het lichaamsdeel niet normaal bewegen of erop steunen. Soms kan het lichaamsdeel op een gekke manier bewogen worden of is er een krakend geluid bij bewegen.
Bij een kneuzing ontstaat ook vaak een zwelling of een blauwe plek. Een kneuzing kan ook erg veel pijn doen, maar vaak zie je dat een kneuzing in een groter gebied pijnlijker is en bij een breuk de pijn met één vinger is aan te wijzen.
Een gekneusde voet kan blauw of paars van kleur worden en heel pijnlijk zijn. Sporters hebben vaak te maken met kneuzingen en dan voornamelijk aan de voet.
Bij een botbreuk is er vaak sprake van verkleuring van de huid. Meestal wordt de huid rondom de breuk rood, maar er kunnen ook blauwe of paarse bloeduitstortingen optreden.
We spreken van een fractuur wanneer een bot gebroken is. Dit kan uiteenlopen van een scheurtje in het bot tot een volledige verbrijzeling ervan. In alle gevallen zult u pijn hebben, er ontstaat een zwelling door de bloeduitstorting bij de breuk en normale bewegingen zijn vaak niet meer mogelijk.
Het is aan te raden om eerst een bezoek aan de huisarts of sportarts te brengen. Deze zal door middel van vragen, onderzoek en eventueel röntgenfoto's vaststellen of sprake is van een stressfractuur. Bij een aantoonbare stressfractuur, stop dan met de activiteiten waarbij de pijn optreedt.
De breuk geneest meestal binnen enkele weken volledig. Het kan tot 8 weken duren voordat de voet weer volledig belastbaar is. Fysiotherapie is meestal niet nodig. Als u na 6 weken ontevreden bent over de functie van uw voet, dan kunt u een fysiotherapeut inschakelen.
Als u pijn heeft in de bal van uw voet, voelt het gebied tussen de boog van uw voet en de tenen pijnlijk aan. We spreken dan van metatarsalgie. Metatarsale betekent middenvoetsbeentje. De pijn komt meestal voor in het midden van de voet in een of meer van de vijf middenvoetsbeentjes.
Het proces van breukgenezing (herstel van een botbreuk) duurt over het algemeen, onder normale omstandigheden ongeveer 6 tot 8 weken. Dit kan langer duren als het om een bot gaat dat een zwaar gewicht moet dragen. Ook bij oudere mensen duurt dit proces langer. Bij kinderen genezen botten juist vaak sneller.
De klachten van een kneuzing of verstuiking lijken soms erg op die van een botbreuk. Bij twijfel kan een röntgenfoto in het ziekenhuis uitsluitsel geven.
Er is aanzienlijke kracht voor nodig om een normaal dijbeen te breken – het is het langste en sterkste bot in het lichaam. De gebruikelijke behandeling voor deze breuk is een operatie. Af en toe wordt tractie gebruikt om de breuk te stabiliseren tot de operatie kan worden uitgevoerd.
Over het algemeen ontwikkelt het slachtoffer na de botbreuk symptomen als pijn en zwelling. Hierbij voelt het slachtoffer pijn op de plaats waar het bot is gebroken. Vooral bij bewegingen is deze pijn voelbaar. Het is ook moeilijker, soms zelfs onmogelijk, om deze bewegingen uit te voeren.
Bij zowel een gekneusde als een gebroken teen doet je teen pijn, is deze gezwollen, kan de teen een blauwe kleur hebben en kun je deze moeilijk bewegen. Bij een breuk kan de teen ook een abnormale stand aannemen of zelfs bloeden. Het komt het vaakst voor dat de kleine teen gebroken wordt.
Het bot dat het vaakst breekt is de radius, het bot in de onderarm dat het dichts bij de duim zit. Er zijn drie soorten botbreuken: Type 1 – een gesloten breuk, waarbij het bot is gebroken, maar nog op de normale plaats zit. Type 2 – een breuk waarbij een botdeel uit de normale positie is verschoven.
Bij een kneuzing ontstaat meestal een zwelling, pijn en een bloeduitstorting. Bloeduitstortingen zijn zichtbaar als 'blauwe plekken' en ontstaan door een beschadiging van de onderhuidse fijne bloedvaatjes. En verstuiking ontstaat meestal als gevolg van een verkeerde beweging.
In principe houd je enkele dagen tot een paar weken last van een kneuzing. Afhankelijk van de ernst van de kneuzing, jouw gezondheid en je leeftijd kan de kneuzing korter of langer duren. Kinderen herstellen bijvoorbeeld een stuk sneller dan volwassenen.
De plaats van de kneuzing en de plek eromheen voelen pijnlijk aan. Deze pijn wordt erger als je erop drukt of gaat bewegen. Rondom de kneuzing kan zich een zwelling voordoen. De plek waar het pijn doet voelt warm aan en de huid eromheen kan roodheid vertonen of enigszins rood zijn.
Wanneer u een breuk oploopt, zal deze uiteindelijk genezen en herstellen tot het punt dat u geen pijn meer ervaart. Dit gebeurt helaas niet bij iedereen. Sommige mensen kunnen pijn blijven ervaren lang nadat de breuk en het zachte weefsel zijn genezen. Dit wordt chronische pijn genoemd.
Een gebroken of gekneusde rib herstelt in principe altijd vanzelf. Een breuk of kneuzing van de ribben geeft meestal pijn die toeneemt bij lachen, niezen, hoesten of veranderen van houding. Deze toename komt door de tussenribspieren die tussen de ribben zitten en aan de ribben trekken.
Bij een bone bruise ervaar je voornamelijk pijn en zwelling op de locatie van de kneuzing. Dat kan zijn aan de binnen of buitenkant van de knie. De duur van deze klachten kunnen variëren van weken tot maanden. Hoewel het breken van een bot een zwaarder trauma is, kan het herstel van een botkneuzing langer duren.