Tobiko is Japans voor 'Vliegende Vis eitjes'. Het dankt haar bekendheid aan haar aanwezigheid in Sushi-gerechten. Tobiko is oorspronkelijk oranje-rood van kleur en heeft een milde rook-, ziltige smaak en een knapperige textuur. Het is gebruikelijk dat Tobiko wordt 'gekleurd' met andere natuurlijke ingrediënten.
Deze eitjes komen van de Japanse vliegende vis. Omdat tobiko voordelig is, maken veel restaurants er gebruik van. Dit soort viskuit is verkrijgbaar in de originele licht oranje kleur, maar ook in het rood (gemengd met bieten), zwart (gemengd met octopus inkt) en groen (gemengd met wasabi).
Bij de toko zien we vaak potjes Tobiko: eitjes van de Japanse vliegende vis. Ook wel de 'kaviaar van de armen' genoemd. Deze eitjes worden vaak groen of rood gekleurd en zijn superklein; veel kleiner dan zalmeitjes. Dit zijn dan ook vaak de pareltjes die je op sushi ziet.
Wat is het precies? Masago is het kuit van een vis, die veel voor de sushi wordt gebruikt, voornamelijk als garnering, omdat de kleur het aantrekkelijk maakt, bovendien geeft het ook een lekker knapperige structuur.
Deze imitatie kaviaar is kuit van de snotolf, soms ook lompvis genoemd, ze zijn een betaalbaar alternatief voor kaviaar. Het wordt als surrogaat gebruikt voor de echte kaviaar van de steur. Waarom men nu uitgerekend van lompkuit imitatiekaviaar maakt, ligt aan de grootte van de eitjes.
Een nieuw soort kaviaar uit Oostenrijk wordt genoemd als de duurste ter wereld. Een theelepeltje van de visseneitjes omringd met goud kost ruim 36.000 euro. Dit meldt Daily Mail. De kostbare kaviaar, genaamd Strottarga Bianco, is gemaakt van eitjes van de zeldzame albinosteur.
Zodra je de kaviaar in je parelmoeren lepel hebt opgeschept, strijk je een beetje kaviaar op de rug van je hand, tussen uw duim en wijsvinger. Zo kan de kaviaar afkoelen bij contact met je lichaamstemperatuur, zodat het zijn aroma's verder ontwikkelt.
Een California roll is een sushi rol welke inside-out gerold is. Dat betekent dat de rijst aan de buitenkant zit. Vaak is deze gevuld met bijvoorbeeld surimi krab, komkommer en avocado. De combinatie vis met komkommer en avocado heet in Nederland in de volksmond een California roll.
In sommige gevallen worden er goedkope lompviseitjes gebruikt, waar oranje kleurstof aan toe wordt gevoegd. Met zwarte inktvisinkt lijken deze dan weer op kaviaar. Deze lompviseitjes zijn stukken goedkoper dan het echte werk en daarom worden deze oranje pareltjes vaak gebruikt in sushirestaurants.
Omschrijving. Masago (oranje) wordt internationaal ook wel capelin caviar genoemd. Masago is een Japanse benaming voor de kuit die origineel afkomstig is van de smelt. Smelt is familie van de zandspiering en komt voor in de wateren van de Oostzee en het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan.
Zalmeitjes zijn een visproduct van de zalm of de zalmforel. Zalmeitjes worden vaak gegeten als goedkoper alternatief voor de echte kaviaar (eitjes van de steur). De steur wordt steeds zeldzamer, en echte kaviaar is beslist niet goedkoop. De meeste zalm wordt tegenwoordig gekweekt.
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.
Lompviseitjes is een goedkoop alternatief voor kaviaar. De eitjes zijn lang houdbaar en kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden als garnering. De lompvis, ook wel snotolf genoemd, waar de eitjes uit worden gehaald, worden niet heel groot (volwassen vrouwtjes worden 30 cm).
De smaak van de eitjes is licht zilt en fris. Tobiko is een populaire viskuit en wordt voor de consument kunstmatig op kleur gebracht en is verkrijgbaar in de kleuren rood, zwart, oranje, geel en groen. Er is enig smaakverschil te constateren. De rode tobiko heeft een lichte chileense peper accent.
Viseitjes bestellen | Albert Heijn.
Wat is het? Frozen seasoned masago wasabi zijn viseitjes (Lodde), gekruid met onder andere sojasaus, mirin en wasabi smaak. Het heeft een zoutige en vissige smaak met een knapperige bite. Masago is onmisbaar in de Japanse keuken.
Kaviaar - de onbevruchte eitjes van de steur - is een delicatesse en wordt ook wel het zwarte goud genoemd. Behalve dat het lekker is, is het gezond en bevat het Omega 3, eiwitten en vitaminen. Niet alle soorten steur geven eitjes die geschikt zijn voor consumptie.
Kaviaar wordt ook wel het zwarte goud genoemd. Het zijn namelijk de onbevruchte eitjes van een vis, de steur. Deze eitjes zijn zwart maar brengen geld op als goud. De steur wordt bedreigd en juist daarom worden zijn eitjes, de kaviaar, nog schaarser en dus waardevoller en duurder om te eten.
Om te serveren moet men metaal totaal vergeten, het oxideert en verandert de smaak! Gebruik een lepel in parelmoer, in hout, of zelfs in plastiek. Kaviaar kan men op neutraal toastbrood of op blinis serveren (eventueel met een beetje ongezouten boter. Kaviaar is van zichzelf al zout genoeg).
Hosomaki. Hosomaki lijkt op de maki maar is een stuk kleiner. De hosomaki wordt, in tegenstelling tot de maki, gemaakt van één of twee gerechten. Ook wordt er gebruikt gemaakt van een half norivel, waardoor de hosomaki eigenlijk de mini-maki is.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
Surimi, alias imitatiekrab, bestaat voor het grootste gedeelte uit witvis, en dan met name kabeljauw, koolvis of blauwe wijting. Nadat de vis is gevangen wordt deze ontdaan van alle niet-bruikbare onderdelen zoals de huid, ingewanden en de kop, en schoongespoeld zodat alle smaakjes en geuren verdwijnen.
Varierend van €4500,- voor een Iraanse Sevruga tot een Almas kaviaar van € 45.000,-.
Mocht je je afvragen hoeveel eitjes er uit één vis komen: tientallen duizenden. Sterker nog: een steur van 300 kilo levert soms wel 45 kilo kaviaar op.
De nieuwe kaviaar zou wel eens het duurste eten ter wereld kunnen zijn. Een kilo van het 'witte goud' wordt op een onwaarschijnlijke 271.000 euro geschat. De exclusiviteit zit hem in de albino steur. Een normale steur leeft normaal meer dan honderd jaar.