Fastfood bevat veel zout, verzadigd vet, geraffineerde koolhydraten en calorieën, en wordt daardoor geassocieerd met hart- en vaatziekten. Het aantal fastfoodrestaurants is in de laatste decennia flink gestegen, en daarmee ook de beschikbaarheid tot dit ongezonde voedsel.
Maar fastfood is vooral heel ongezond. Het bevat veel transvetten, te veel suiker, zetmeel (koolhydraten) en zout. Daarnaast bevat de meeste fastfood nauwelijks nuttige voedingsstoffen (vitamines en mineralen) en weinig vezels, die belangrijk zijn voor een goede darmwerking.
Het consumeren van energierijke en voedingsarme voedingsmiddelen, zoals junkfood, wordt geassocieerd met een verhoogd risico op obesitas, wat is uitgeroepen tot een epidemie, ongeacht leeftijd, geslacht of etniciteit. Obesitas is ook een belangrijke risicofactor voor hartziekten, ademhalingsproblemen, kanker en veel ernstige chronische aandoeningen.
“Wanneer je elke dag zo ongezond eet, is de kans op een ongezond lichaam natuurlijk veel groter. En een ongezond lichaam kan gevolgen hebben, denk aan lever- en darmproblemen. Lange tijd een fastfooddieet volgen kan zelfs zorgen voor ernstige hartproblemen of kanker.
In fastfood ontbreken verschillende voedingsstoffen, wat kan zorgen voor stemmingswisselingen, depressie en agressie. Die stoffen spelen een hele belangrijke rol bij een goede werking van de hersenen en het voorkomen van mentale problemen.
Door het eten van veel fastfood krimpen de hersenen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Portland (Oregon), dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschift Neurology. Mensen die vaak fastfood eten, krijgen veel verzadigde vetten binnen die slecht zijn voor de doorbloeding van het brein.
Net zoals het eten van voedsel waar je allergisch voor bent je mond kan ontsteken, kan junkfood een soortgelijke reactie in de hersenen veroorzaken. Dit wordt neuro-inflammatie genoemd en het veroorzaakt een zichzelf in stand houdende reeks gebeurtenissen die leiden tot meer ontstekingen die hersencellen, neuronen genaamd, kunnen beschadigen .
Wie zin heeft in een vettige snack kan beter een zakje frieten gaan halen dan een pak chips. Frieten, zonder saus, bevatten namelijk maar 350 calorieën ten opzichte van 510 calorieën bij chips. Een frietje bevat bovendien ook drie keer minder vet dan een zak chips.
Hoe vaak mag ik fastfood eten? Er zijn geen specifieke richtlijnen over hoe vaak je fastfood mag eten. Wij adviseren om dit soort voedsel zo min mogelijk te eten.
Er is vastgesteld dat junkfood in verband wordt gebracht met obesitas vanwege het hoge energiegehalte en de hoeveelheid aanwezig vet of vrije suiker, chemische toevoegingen en natrium met een lage hoeveelheid micronutriënten en vezels .
De snack met de minste calorieën is de hamburger: 253 kcal. Bij McDonald's zijn vijf salades te koop. De salade met kip bevat in vergelijking met de andere fastfoodrestaurants het kleinst aantal calorieën per portie: 137.
Als je honger hebt en haast hebt, kan fastfood een handige optie zijn die echt goed werkt. Het is vaak snel, lekker en kan een goedkopere optie zijn als je weinig tijd hebt. Maar hoewel het oké is om af en toe toe te geven aan een hunkering, zijn er gezondere opties beschikbaar .
Fastfood is verslavend
Zo ontdekten de onderzoekers dat het ongezonde eten het geheugen negatief beïnvloedde, en dat wie junkfood eet ondanks een volle maag toch naar meer eten verlangt. Aangezien de hippocampus instaat voor het geheugen én de eetlust, was de link makkelijk gelegd.
McDonalds-eten is niet uitgebalanceerd, het bevat veel meer vet, zout en koolhydraten dan vitaminen of eiwitten. Dus een enkele Big Mac schaadt je lichaam niet, en je kunt een gezond dieet hebben als je naast dat andere dingen eet.
Natrium zorgt ervoor dat fastfood lekkerder smaakt en voorkomt dat het bederft . Maar één bacon cheeseburger kan al uw aanbevolen dagelijkse hoeveelheid natrium bevatten. Dat is de hoeveelheid voedingsdeskundigen die u elke dag aanraden.
De consumptie van ultrabewerkt voedsel wordt geassocieerd met een verhoogd risico op overgewicht, obesitas, hart- en vaatziekten, type 2-diabetes, kanker, depressieve klachten en dementie.
De meeste fastfood bevat veel ongezonde vetten, calorieën, suiker en zout. Te veel fastfood eten kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals overgewicht, hoge bloeddruk en hartziekten. Plan vooruit om fastfood te beperken tot maximaal een paar keer per maand .
Fastfood was decennialang een snelle, goedkope en handige manier voor Amerikanen met weinig budget om betaalbaar te eten. Inmiddels vindt bijna 80% van de Amerikanen dat fastfood een luxeproduct is geworden. Dat blijkt uit een survey onder 2.000 Amerikanen. Inflatie heeft de prijzen van fastfood flink opgedreven.
Fastfood bevat veel zout, verzadigd vet, geraffineerde koolhydraten en calorieën, en wordt daardoor geassocieerd met hart- en vaatziekten. Het aantal fastfoodrestaurants is in de laatste decennia flink gestegen, en daarmee ook de beschikbaarheid tot dit ongezonde voedsel.
Zijn frietjes gezonder dan aardappelchips? Nee! Aardappelchips zijn een gezondere optie dan frietjes . Ze hebben een hogere glycemische index en het frituurproces produceert vaak meer kankerverwekkende stoffen.
Gefrituurd bevat een kroket gemiddeld 21 meer calorieën dan een frikandel. Dit komt omdat de kroket meer vet opneemt tijdens het frituren. Kleine side note: we weten allemaal dat een frikandel met saus – welke dan ook – een stuk lekkerder is, waar de kroket slechts met een laagje mosterd een hemels niveau bereikt.
Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten. Het gaat erom dat je friet niet té veel en té vaak eet.
Uit twee recente grootschalige onderzoeken blijkt dat het eten van sterk bewerkte voedingsmiddelen de leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang kan verergeren en het risico op dementie kan vergroten.
Onderzoek laat zien dat een Mediterraan dieet goed past bij een 'hersenvriendelijk menu', omdat het veel (vette) vis, groenten, fruit, olijfolie, zaden, noten en bonen bevat. Hierin zitten veel gezonde voedingstoffen zoals mineralen, vezels, onverzadigde vetten en vitaminen.
Bovendien, hoe meer fastfood mensen consumeren, hoe groter het risico op depressie. Hoge geraffineerde koolhydraten kunnen leiden tot schommelingen in de bloedsuikerspiegel, wat angst, trillen, verwarring en vermoeidheid kan veroorzaken. Gebrek aan omega 3-vetzuren kan een mentale staat creëren die angst en depressie omvat .