Een lavalamp is een lamp die vooral gebruikt wordt als decoratie in plaats van verlichting. De klodders wax die langzaam opkomen en weer verdwijnen lijken wel op lava.De lavalamp dankt daar ook zijn naam aan. De lavalamp werd in 1963 uitgevonden door Edward Craven Walker, een Engelse ingenieur.
Weet dat een lavalamp steeds een hitte-bron bevat (lamp) om de was in de vloeistof te doen smelten. Er is dus altijd een gevaar voor verbranding bij aanraking van de lavalamp.
Zo werkt een lavalamp
Dit zou een mengsel zijn van paraffine en perchloorethyleen, oftewel PERC, ook bekend als stomerijvloeistof of remreiniger. Het vloeibare deel is een mengsel van gedestilleerd water, zuiver zout, antivries (ethyleenglycol) en een kleurstof.
Hoelang is de levensduur van een lavalamp? A. Mathmos lavalampen gaan ongeveer 2000 uur mee.
Hoe dien ik de lavalamp weg te gooien als hij niet meer werkt? Maak een gat in de metalen kap met een scherpe punt. Daarna kunt u de vloeistof eruit gieten. De fles kan dan op de normale manier worden gerecycled.
Sinds de jaren 70 is deze tijdloze sfeermaker nog altijd uiterst populair. Een lavalamp is uiterst geschikt om een oase van rust te brengen op het kantoor, in de slaapkamer of in een andere omgeving.
Maar het verder afkoelen van een dikke lavastroom kan heel lang duren. Bedenk dat lava een temperatuur heeft van ongeveer 1000°C, soms wat minder soms wat meer. Berekeningen hebben aangetoond na een uur de korst van de lavastroom al afgekoeld is tot ongeveer 400°C; dat is met een tempo van ongeveer 15°C per minuut.
De tegenwoordige lavalamp bevat echter een polair mengsel van polyethyleenglycol met water en een apolair mengsel van paraffine (kaarsvet) en gechloreerde paraffine. Het Amerikaanse patent van Edward Craven Walker noemt toevoegingen zoals kleurstof, minerale olie, carbon tetrachloride en polyethyleenglycol (PEG).
Een bruistablet laat kleine gasbelletjes (kooldioxide) vrij. Deze belletjes stijgen op in de fles. Het kooldioxide bindt met water en neemt het water mee naar boven. Zo onstaat het effect van een lavalamp.
Het concept achter deze unieke lampen is vrij eenvoudig: Neem twee materialen die zich niet met elkaar vermengen en voeg ze bij elkaar. In dit geval is het in principe wax en water. Als de wax wordt verwarmd door de gloeilamp in de bodem van de lamp, neemt de wax een andere dichtheid aan en zakt hij naar de bodem.
Vaak zijn de gloeilampjes in kleine lavalampen tussen de 30 en 40 watt. Maar hoe groter de lavalamp, hoe krachtiger de lamp moet zijn, wat een hoger verbruik tot gevolg heeft. Een lavalamp met een lampje van 35 watt zou ongeveer 15 euro per jaar kosten als je hem vier uur per dag aanzette.
Doe ongeveer 3 eetlepels baking soda in de fles. Vul de fles daarna voor tweederde met zonnebloemolie. Daarna meng je wat azijn met een paar druppels voedingskleurstof. Gooi nu steeds wat gekleurd azijn in de fles en kijk hoe de lamp begint te borrelen!
Om zelf een lavalamp te maken, heb je een doorzichtig en hoog glas nodig. Het kan ook met een plastic of glazen fles. Vul dit voor tweederde deel met water. Giet er een laagje zonnebloem- of olijfolie bij van ongeveer twee centimeter.
Het zinkende zout neemt een bubbel olie mee naar beneden. In het water lost het zout op waardoor de bubbel olie weer naar boven gaat. Het bruistablet reageert met het water en maakt piepkleine belletjes koolzuurgas. De belletjes blijven aan de bubbels gekleurd water hangen en drijven naar de oppervlakte.
Het is een soort kringloop, op de ene plaats komt er materiaal uit de aarde, op de andere plaats gaat er materiaal de aarde in. Het gaat dus nooit 'op' en er ontstaan geen holle plekken in de aarde.
Dit zijn bijvoorbeeld sommige metalen, zoals staal en titanium en kristallen van kwarts of zirkoon.
De lavaplant: een kleine kamerplant in lavagesteente
De lavaplant is een verzamelnaam voor verschillende plantensoorten die groeien in lava. Lava (scoria) is een vulkanisch gesteente dat wordt gewonnen vanuit de aardbodem. Het bevat van zichzelf veel mineralen en is dus een ideale bodem voor de plant.
De vorming van vulkanisch glas is in hoge mate afhankelijk van de mate van stroperigheid van de vloeibare lava, die op zijn beurt weer sterk bepaald wordt door het gehalte aan kiezelzuur. Hoe hoger dit gehalte in de lava, des te groter diens viscositeit, en hoe meer polymerisatie er in de lava optreedt.
Een vulkaan is een berg die in verbinding staat met het binnenste van de aarde. Daarbinnen is het bloedheet, zó heet dat in de mantel steen smelt. Dat vloeibare gesteente heet magma en ligt niet gewoon stil. Het klotst, borrelt en stroomt naar boven.
Het woord vulkaan komt van Vulcano, een Italiaans eilandje ten noorden van Sicilië. Dit eilandje is al heel erg lang vulkanisch actief. De oude Romeinen vernoemden hun God van het vuur "Vulcanus"naar dit eiland.