Nee hoor, tenzij de kamer hermetisch is afgesloten, oftewel, luchtdicht, ofwel vacuum. Indien de kamer dus luchtdicht wordt afgesloten, houdt dit in, dat er geen lucht meer in of uit kan. Uiteindelijk raakt de zuurstof op en stik je.
Voor het veilig betreden van een besloten ruimte moet er minimaal 18 vol. % zuurstof aanwezig zijn. Een te hoog zuurstof gehalte is ook weer niet goed omdat er dan een verhoogde kans op het ontstaan van brand en explosies is.
Onvoldoende zuurstof
Wanneer de concentratie zuurstof minder dan 10 vol. -% is, treedt zonder voorsymptomen (duizeligheid) bewusteloosheid op. Al snel zal ook hersenletsel het gevolg zijn en kan binnen enkele minuten de dood intreden, tenzij er direct reanimatie plaatsvindt.
De hoeveelheid zuurstof (O2) in huis en buiten is altijd ongeveer 21% van de totale lucht. Sommige mensen denken dat het zuurstofniveau in de lucht afneemt als er meer koolstofdioxide (CO2) bij komt.
Wetenschappers van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht hebben ontdekt waarom het brein zo extreem gevoelig is voor zuurstoftekort, in tegenstelling tot andere lichaamsorganen.
Een saturatie van 91, 92 of 93% is lager dan normaal, maar nog geen reden om je zorgen te maken. Is de waarde 90% of lager, dan heb je een tekort. Dit heet desaturatie. Te weinig zuurstof in het bloed kan leiden tot klachten als benauwdheid, moeheid, verwardheid en onrust.
Symptomen van zuurstoftekort
Versnelde ademhaling (niet te verwarren met hyperventilatie) Versnelde hartslag. Bleekheid of grauw gelaat. Blauwe verkleuring van de slijmvliezen (cyanose): gelaat, lippen, tong, vingers, nagels.
Zuurstoftekort in het bloed leidt na enkele minuten tot verlies van het bewustzijn en zeer snel tot het uitvallen van vitale organen, met name de hersenen.
Reacties. Nee hoor, tenzij de kamer hermetisch is afgesloten, oftewel, luchtdicht, ofwel vacuum. Indien de kamer dus luchtdicht wordt afgesloten, houdt dit in, dat er geen lucht meer in of uit kan. Uiteindelijk raakt de zuurstof op en stik je.
Je huis is in principe een afgesloten ruimte. Zeker nieuwe woningen zijn goed geïsoleerd en volledig luchtdicht. Wanneer de lucht onvoldoende ververst wordt, nemen de CO2 en waterdamp uit onze ademhaling toe, en daalt het zuurstofpeil. Maar niet alleen binnenshuis loop je risico op zuurstoftekort.
Het probleem is dat het inademen van pure zuurstof schadelijk is voor de longen. In de buitenlucht zit 21 procent, precies goed, het leven zoals wij dat kennen heeft zich hierop ingesteld, meer is niet wenselijk.
Men voelt aanvankelijk een lichte prikkeling in de keel, gevolgd door hoestbuien. De hoestbuien worden steeds intenser, men krijgt last van koorts en kortademigheid, en de bloedtoevoer naar de neus neemt toe. Uiteindelijk ontwikkelt men longoedeem, wat dodelijk kan aflopen.
De hersenen hebben een noodvoorraad zuurstof van 3 minuten. Als het zuurstoftekort langer duurt worden eerst de meest kwetsbare delen aangetast. Naarmate het zuurstoftekort voortduurt sterven meer hersendelen af. In normale omstandigheden is er na 9 minuten sprake van hersendood.
Gebruik van te veel zuurstof kan wel tot klachten leiden. Een remming van de ademhaling en een ophoping van koolzuur in het bloed kunnen uiteindelijk zorgen voor hoofdpijn, prikkelbaarheid, slaperigheid en bewustzijnsstoornissen.
Een zuurstoftekort kan ontstaan door: chemische reacties zoals roesten, uitharden van kitten of verven; biologische reacties zoals gisten, rottingsprocessen, het kiemen van granen en zaden. het gebruik van inerte gassen binnen een besloten ruimte.
Een diepe sleuf of put (meer dan 1 meter) is een besloten ruimte en de betreffende maatregelen dienen dan ook genomen te worden.
Zet zoveel mogelijk ramen open, ook overdag. Frisse lucht zorgt voor zuurstof waardoor je slaapkamer minder benauwd en bedompt is, ook in de zomermaanden. Tip voor tijdens warme nachten: zet niet alleen de ramen open, maar slaap ook met de gordijnen open zodat koele en frisse lucht ongehinderd binnenstroomt.
Extra luchten in huis is nooit verkeerd voor meer zuurstof. Zeker in ruimtes waar u veel tijd doorbrengt zoals de slaapkamer. En ook in vochtige ruimtes zoals de badkamer is het fijn om het raam af en toe lekker open te gooien. Op die manier kan een overschot vocht ontsnappen en kan de zuurstof terug naar binnen.
Jezelf wurgen met riem
Maak dan een afspraak bij de huisarts, zeker als je blijft nadenken over jezelf wurgen met een riem. De huisarts biedt een luisterend oor en oordeelt niet. Samen kunnen jullie op zoek naar een vorm van professionele begeleiding mocht dit nodig zijn. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen.
Het voedsel komt dan in de luchtpijp terecht en in de meeste gevallen leidt dit tot een hoestbui, door het hoesten schiet het stukje voedsel los. Iedereen maakt dit wel eens mee. In enkele gevallen gaat het niet goed, men krijgt het benauwd, kan niet meer praten of hoesten en kan geen lucht meer krijgen.
Ook al begrijpt de stervende waarschijnlijk niet alles meer wat wordt gezegd, waarschijnlijk hoort hij wel alles en blijft hij tot op het laatst gevoelig voor geluid. Rust rondom de stervende is belangrijk. Aanraking kan rustgevend zijn, maar dit verschilt per persoon en per moment.
Wat doe je bij kortademigheid? Bel of laat 112 bellen bij hevige benauwdheid. Bel of laat 112 bellen wanneer het slachtoffer een snelle ademhaling heeft in combinatie met veranderde huidskleur, zoals blauw-paarse verkleuring van de huid, en suffer worden. Maak knellende kleding bij de hals los.
U wordt bijvoorbeeld snel benauwd als u iets doet. Of u ademt sneller of moeilijker dan voordat u corona had. Bij de meeste mensen gaan de problemen met ademen weer over. Een fysiotherapeut of logopedist kan u helpen om beter te ademen.