Hoe ziet een resultatenrekening eruit? Op een resultatenrekening wordt aan de linkerkant een overzicht gegeven van alle kosten van de afgelopen periode. Aan de rechterkant worden alle opbrengsten weergegeven. Uiteindelijk kan afgelezen worden wat de winst of verlies is geweest van deze periode.
De resultatenrekening is een verplicht onderdeel van de jaarrekening waarop de opbrengsten en kosten staan vermeld. Het totaal hiervan laat de winst of het verlies van de onderneming zien.
In je resultatenbegroting maak je een voorspelling van de verwachte omzet in een bepaalde periode (bijvoorbeeld het komende kalenderjaar). Daarnaast zet je alle kosten op een rij die je verwacht. Het is eigenlijk je resultatenrekening, maar dan voor een periode in de toekomst.
De resultatenrekening is een onderdeel van de jaarrekening. De jaarrekening is een algemeen overzicht van de financiële situatie van een bedrijf. Verder bestaat de jaarrekening uit de balans en een toelichting van het bestuur op zowel de resultatenrekening als de balans.
De rubrieken 0, 1, 2, 3 en 7 zijn (meestal) balansrekeningen. De overige rubrieken (4, 5, 6, 8 en 9) zijn dan resultatenrekeningen, ook wel winst- verliesrekeningen (W&V) genoemd.
Op de resultatenrekening komen de volgende rekeningen: netto-omzet, geactiveerde productie, overige bedrijfsopbrengsten, kostprijs van de omzet, afschrijvingen, verkoopkosten, algemene beheerskosten, en belastingen.
Er is een duidelijk verschil tussen resultatenrekening en een balans. Een balans wordt op één moment gemaakt, dit is dus een momentopname. Je ziet wat de bezittingen en schulden van je bedrijf zijn, op dat moment. De resultaatrekening is een overzicht van de inkomsten en kosten over een bepaalde periode.
Een ander woord voor winst/verlies is bedrijfsresultaat. Deze begrippen duiden dus hetzelfde onderdeel aan, al klinkt het woord resultaat wat neutraler dan winst of verlies.
Onderaan de streep staat het resultaat. Dit kan winst of verlies zijn. Daarom wordt een winst- en verliesrekening ook wel een resultatenrekening genoemd.
Als je een hoge omzet hebt, maar je hebt bijvoorbeeld heel veel geld uitgegeven aan advertenties en geïnvesteerd in dure apparatuur, dan kunnen omzet en winst ver uit elkaar liggen. Winst en cashflow kunnen soms gelijk zijn, maar op papier kan winst hoger zijn, omdat er nog openstaande facturen zijn.
Een winst- en verliesrekening wordt ook wel een resultatenrekening of exploitatierekening genoemd. De winst- en verliesrekening geeft een overzicht van de opbrengsten en kosten van een rechtspersoon over een bepaalde periode. Meestal is dit een jaar.
De winst- en verliesrekening wordt ook wel de resultatenrekening genoemd. U kunt de jaarrekening van bedrijven met de omzetcijfers opvragen bij de Kamer van Koophandel of bij GraydonCreditsafe, waar deze terug te vinden zijn in onze Kredietrapporten.
Indien er sprake is van winst dan wordt deze aan de activazijde (ook wel debetzijde genoemd) van de winst- en verliesrekening. Indien de onderneming verlies heeft gemaakt, wordt dit weergegeven aan de passivazijde (ook wel creditzijde genoemd).
Een winst- en verliesrekening, ook wel resultatenrekening genoemd, is een (verplicht) onderdeel van de jaarrekening. Het geeft overzicht over de inkomsten en kosten van een onderneming over een bepaalde periode. In de meeste gevallen wordt de winst-en-verliesrekening over een jaar gemaakt.
De resultatenrekening is een vast en belangrijk onderdeel van uw boekhouding. Het geeft u inzicht in de financiële prestaties van uw bedrijf over een bepaalde periode. Op de resultatenrekening ziet u of u winst of verlies maakt en op basis daarvan kunt u beslissingen nemen.
In de winst-en-verliesrekening wordt de btw doorgaans buiten beschouwing gelaten, dus alle opbrengsten en kosten zijn exclusief btw. Een uitzondering is als de btw feitelijk het karakter heeft van winstbelasting.
De winst van je bedrijf staat in principe niet als specifieke post op de balans. Als er wel winst op de balans staat, dan betekent dit dat deze winst nog niet is verdeeld. De aandeelhouders moeten dan nog stemmen en besluiten over de bestemming van de winst.
De winst en verliesrekening laat het resultaat van een bedrijf zien voor een bepaalde periode. Hieruit kan je opmaken of er winst of verlies is gemaakt, zoals de naam ook aangeeft. In dit overzicht neem je de opbrengsten minus de kosten, waarna er vervolgens per saldo een winst of verliessaldo resulteert.
Een balans bestaat altijd uit een linker- en een rechterzijde.Links staan je activa (je bezittingen), rechts de passiva (je schulden). De bedragen aan beide kanten van de balans moeten bij elkaar opgeteld gelijk zijn.
Cashflow is niet hetzelfde als winst of verlies. Het is belangrijk om dat goed te beseffen. Je hebt net kunnen lezen dat winst het bedrag is dat overblijft nadat de kosten zijn verrekend. Daarbij wordt niet gekeken of het geld ook al daadwerkelijk op je eigen rekening staat.
Winst is het bedrag dat je uiteindelijk onderaan de streep overhoudt als je alle kosten van je omzet afgetrokken hebt. Vaak wordt winst dan ook gezien als: omzet min de (operationele) kosten. Je weet met winst dus echt wat er overblijft en hebt een beter inzicht in de financiële situatie van jouw onderneming!
Omzet als zodanig heeft weinig nut natuurlijk, maar veel omzet met relatief weinig winst geeft wel grote kansen en risico's. Als je 1M omzet met 50k winst (5%, komt voor) kun je de winst verdubbelen door maar 5% te besparen op kosten en inkoop... maar als je kosten en inkoop 10% stijgen maak je opeens zwaar verlies.
De hoogte van de voorraad heeft effect op je winst. Hoe minder voorraad er aanwezig is, des te meer kosten je maakt. Hierdoor betaal je dus minder belasting. Indien het tegenovergestelde plaatsvindt, maak je dus minder kosten, waardoor je meer belasting betaald.
De afschrijvingskosten neem je op in de winst- en verliesrekening, zodat die invloed hebben op het resultaat en de belastingen.
Kosten die geen uitgaven zijn: afschrijvingen. Uitgaven die geen kosten zijn: dividendbetalingen, kopen van grond, lening aflossen. Uitgaven die tegelijk ook kosten zijn: directe betalingen van bijvoorbeeld salarissen of inkopen.