Naast de verschillen in blad en kleur zijn er ook nog de verschillen in de hoogtes. De Carex is er in soorten van 20 cm hoog tot 75 cm hoog. De Carex morrowii is een soort met fijn, groen blad en wordt 20-30 cm hoog.
Wanneer Carex snoeien? Zegge hoeft niet te worden gesnoeid. Het onderhoud beperkt zich tot het wegknippen van dode bladeren. Krijgt het gras een keer teveel bruine plekken, dan kun je het gras gewoon afknippen, waarna vanzelf het nieuwe blad weer verschijnt.
Het voordeel van Carex is dat deze een plantvak binnen enkele jaar dicht kan laten groeien. Hierdoor hoef je na enkele jaren nauwelijks onkruid te wieden. Carex is een erg makkelijke plant voor een onderhoudsvriendelijke tuin.
Carex Ice Dance en Carex morrowii variegata worden zo'n 30cm hoog, de aren steken daar in april en mei zo'n 20cm bovenuit. De bladeren zijn smal en groen met een witgele rand. Carex oshimensis 'Evergold' heeft vanillegeel-groen blad en wordt zo'n 25cm hoog. Carex groeit in pollen.
Dit siergras woekert niet of nauwelijks en laat zich goed combineren met andere planten. Houd er wel rekening mee dat er geen boom in de nabijheid staat, want door de wortels in de grond vind de Carex het niet fijn voor zijn eigen groei. Wij raden 5 stuks per m2 aan en voor een strekkende meter 3 stuks.
Zelden zo'n mooie kleur groen gezien bij een siergras. Deze nog zeldzame wintergroene Carex uit Honsu, Japan, kan in de zon en in de schaduw een prachtig intense groen aaneengesloten tapijt vormen. Het is een sterke plant die door middel van korte uitlopers nieuwe zijscheuten maakt.
Wat betreft de standplaats verkiezen siergrassen halfschaduw of zon. Sommige soorten siergrassen kan je echter ook in de schaduw planten. Maak het plantgat breed genoeg en zorg dat de grond goed los is. Plant de siergrassen even diep als ze in hun kweekpot stonden.
Heb je een zonnig plekje om te vullen? Kies dan voor een Helictotrichon of sierhaver: een elegante blauwe grassoort die het goed doet in de volle zon en een droge, goeddoorlatende bodem. Je kan deze zomerbloeiers perfect als accentplant gebruiken, want ze kunnen tot 150 cm hoog worden.
hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 40 cm.
Niet snoeien in het najaar
Dat is echter onnodig, zelfs niet slim om te doen. In de halmen slaat de plant voeding op die zorgt dat ze de winter goed doorkomt. Ook kan siergras beschutting bieden aan vogels en andere dieren wanneer er in de koude wintermaanden weinig groeit.
Hoge soorten siergras
Miscanthus sinensis is het wilde soort dat wel een hoogte van 300cm kan bereiken. Daarnaast kent dit soort zeer veel variëteiten met verschillende kleuren aren en verschillende groeihoogtes. Een ander zeer bekend hoog soort is het Pampasgras of Cortaderia selloana.
Het siergras groeit recht opstaand en wordt ongeveer 50 tot 100 cm hoog. Ze groeien in de breedte tot wel 100 cm. Lampenpoetsersgras is niet wintergroen. Eind maart willen ze gesnoeid worden tot een hoogte van ongeveer 20 cm.
Miscanthus sinensis 'Gewitterwolke'
Volgens ons het mooiste sierriet. Omdat het grote blad een subtiele witte nerf heeft is dit siergras al vroeg in het jaar mooi. En dan die donderwolk van prachtig gekleurde pluimen , waarna het wintersilhouet het jaar besluit. Tot 2 meter hoog.
Kleinere grassen die als bodembegroeiing dienen hebben voldoende aan 25 tot 30 cm afstand. Grote grassen die solitair staan, zoals bv. het imposante pampasgras (Cortaderia) geeft men minstens 1 meter afstand.
Wij adviseren om 5 stuks per strekkende meter aan te planten.
Als je wintergroene grassen hebt staan, zoals zwenkgras, heb je het makkelijk. Deze soorten hoef je eigenlijk niet te snoeien. Als je echter beschadigingen ziet aan de plant, kun je deze wel zonder problemen deels of geheel wegknippen.
Vedergras wordt zo'n 50-60 cm hoog. Dit siergras is ook heel geschikt voor in een grote pot op je dak of balkon.