De beste manier om zalm snel te ontdooien is deze afgesloten zak in koud water zo' n 20 minuten te laten ontdooien. Heb je meer tijd? Haal de zalm dan 24 uur voor bereiding uit de vriezer en leg in de koelkast. Dep het eventueel overtollige water van de vis en deze is klaar voor bereiding!
Om zalm snel te ontdooien, vult u een grote kom met koud water, doet u de vis in een hersluitbare plastic zak en dompelt u deze onder.Vervang het water na 30 minuten met vers koud water . Het duurt ongeveer een uur voordat de zalm ontdooid is, afhankelijk van de grootte en dikte.
Leg de bevroren vis op een bord of in een schaal en zet dit in de koelkast. Na 12 tot 24 uur (afhankelijk van hoe dik de vis is) is de vis helemaal ontdooid en klaar om te bereiden.
Als je voor zalm uit de diepvriezer kiest, zorg er dan voor dat hij volledig ontdooid is. Leg de vis 24 uur op voorhand op een bord in de koelkast en laat 'm zo geleidelijk ontdooien. Zorg er wel voor dat je vis afgeschermd blijft van de lucht: laat 'm dus in de verpakking zitten of doe aluminiumfolie over het bord.
Ontdooi diepgevroren vlees, kip of vis altijd in de koelkast of de microgolfoven. Buiten de koelkast bij kamertemperatuur vindt een razendsnelle ontwikkeling van micro-organismen plaats en dat verhoogt het risico op een voedselvergiftiging. Bij het ontdooien van vlees of vis komt er vocht vrij.
De beste manier om zalm snel te ontdooien is deze afgesloten zak in koud water zo' n 20 minuten te laten ontdooien. Heb je meer tijd? Haal de zalm dan 24 uur voor bereiding uit de vriezer en leg in de koelkast. Dep het eventueel overtollige water van de vis en deze is klaar voor bereiding!
Zalm is een vette vissoort en daarom minder lang houdbaar dan magere vissoorten als kabeljauw of mosselen. Je kunt zalm zo'n drie maanden goed houden in de vriezer en maximaal drie dagen in de koelkast nadat je 'm hebt ontdooid.
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
Enkel door vis te bevriezen (liefst tot onder de -20 graden Celsius), of te verhitten (liefst tot boven de 65 graden) kunnen de parasieten of bacteriën gedood worden. Bij rauwe vis is dit echter niet het geval, waardoor de kans op besmetting groter is dan wanneer je je stukje zalm lekker bakt of op de grill gooit.
Door niet eerst te ontdooien geef je schadelijke bacteriën minder kans om te groeien. Ook blijven vitamines op deze manier beter in het product. De magnetron maakt gebruik van zogenaamde microgolven.
De standaardmanier om uw zeevruchten te ontdooien
Vis een nacht in de koelkast laten ontdooien is de beste manier om de integriteit van de vis te behouden. Dit is ook de veiligste manier om bevroren vis te ontdooien, omdat het geleidelijk ontdooit bij gecontroleerde, koele temperaturen die de groei van schadelijke bacteriën remmen.
Haal de vis de avond voordat je het gaat bereiden uit de vriezer en plaats het in de koelkast bij maximaal 4°C. Laat de vis tijdens het ontdooien in de verpakking waarin deze is ingevroren. Plaats de vis op een schaal en onderin de koelkast, om enig risico op kruisbesmetting te voorkomen.
Risico op voedselinfectie
Eten ontdooien, opwarmen, op tafel of het aanrecht laten staan, terug laten koelen en weer invriezen: dat zorgt voor flinke temperatuurschommelingen in je eten. Bacteriën reageren op deze schommelingen. Ze groeien bijvoorbeeld hard bij kamertemperatuur.
Snijd de vacuümverpakking open en leg de verpakking op een bord of ondiepe pan om eventuele vloeistof op te vangen en wacht 8-10 uur (voor volledige filets). Het wordt afgeraden om zeevruchten op kamertemperatuur te laten ontdooien of in water te leggen om te ontdooien. Smaak en textuur gaan op deze manier verloren.
Magere vis, zoals kabeljauw en koolvis is in de diepvries (minimaal -18 °C) zo'n zes maanden houdbaar. Vette vis (zoals zalm en makreel) en bereide vis (als kibbeling en gerookte paling) blijven ingevroren drie maanden goed.
Een nacht in de koelkast
Om optimaal van sashimi te genieten, haalt u het uit de verpakking, wikkelt u het in 2-3 lagen keukenpapier en laat u het een nacht ontdooien in de koelkast .
Als u ervoor kiest om rauwe zalm te eten, zorg er dan voor dat deze snel is ingevroren om parasieten te doden en de groei van bacteriën in het vlees te vertragen . Gelukkig is deze methode populair en staat deze duidelijk aangegeven op de verpakking.
Gezond visje
In principe maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, vis uit de diepvries en vis in blik zijn allemaal goed voor je. Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij gezouten vis moet je denken aan gerookte zalm, gerookte paling of ansjovis.
Sneller dan ontdooien in de koelkast: Water geleidt warmte 20 keer sneller dan lucht. Hierdoor ontdooit vlees in water een veel vlugger dan in de koelkast. Zelfs vlees dat in ijskoud water ligt ontdooit veel sneller dan wanneer je het vlees op kamertemperatuur laat ontdooien.
Specialisten zijn het erover eens: langzaam ontdooien in de koelkast (op 4°C) is de beste optie. Door iets langzaam en geleidelijk te ontdooien worden de vitaminen het best behouden. Daarnaast houden bacteriën niet van koude.
Het is verleidelijk om voor warm water te gaan, maar dat verhoogt het risico op bacteriën en de binnenkant van het vlees kan zelfs al wat beginnen garen. Koud water is dus een veiligere keuze.
Zalm drogen voordat je gaat roken
Na het pekelen en afspoelen kan je de zalm gaan drogen. Dat kan in de koelkast onafgedekt. Het vocht zal uit de zalm onttrokken worden. Na een dag zal de zalm genoeg gedroogd zijn.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Zalm kruiden: de lekkerste verse kruiden
Denk aan dille en bieslook, maar ook peterselie, koriander, en tijm. Je kunt ook voor een mix gaan van bijvoorbeeld dille en koriander of peterselie en tijm. Of maak een kruidenolie van verschillende kruiden en breng daar de zalm mee op smaak.