Cafeïne, zout en alcohol verergeren mogelijks de klachten, en kan u beter vermijden.
Omdat de oorzaak van Ménière niet bekend is, bestaat er ook geen afdoende behandeling. De behandeling is per patiënt verschillend. Soms schrijft de specialist medicijnen voor, soms kan een gehoortoestel uitkomst bieden. Een hulpmiddel tegen de duizeligheid dat bij sommige patiënten baat biedt is de prismabril.
Neem contact op met uw huisarts: wanneer u voor het eerst verschijnselen krijgt die passen bij de ziekte van Ménière (aanval van draaiduizeligheid, minder horen en oorsuizen) als de klachten regelmatig terugkomen en het moeilijk is hiermee om te gaan. bij plotselinge doofheid of als de doofheid snel erger wordt.
De ziekte van Menière is een ziekte van het gehoor- en evenwichtsorgaan. Deze ziekte kenmerkt zich door aanvallen van (draai)duizeligheid met klachten van het gehoor, zoals oorsuizen, gehoorverlies en/of een vol gevoel in het oor. Aanvallen treden vaak plotseling op, maar kunnen aangekondigd worden door oorklachten.
Gehoorverlies en oorsuizen zijn eerst tijdelijk, op den duur vaak blijvend. Een aanval duurt 20 minuten tot 12 uren, en komt zelden tot wekelijks terug. Probeer na een aanval uw bezigheden weer op te pakken.
Er zijn geen medicijnen om de duizeligheid te voorkomen of te bestrijden. Soms is met een hoortoestel mogelijk het gehoorverlies te verhelpen of het oorsuizen te maskeren. Acceptatie dat u de ziekte van Ménière hebt, door uzelf, maar ook door uw omgeving, is belangrijk.
Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest. Door te leren omgaan met oorsuizen kunnen de klachten wel minder erg worden. Eventueel kan een psycholoog daarbij helpen. Soms komt oorsuizen door een verkoudheid.
Oorzaken van de ziekte van Ménière
Het evenwichtsorgaan is een deel van het slakkenhuis en ook gevuld met endolymfe. Bij de ziekte van Ménière zit er teveel endolymfe in het slakkenhuis en het evenwichtsorgaan. De druk is daardoor te hoog. Dit veroorzaakt de symptomen van Ménière.
Draaiduizeligheid wordt meestal omschreven als een ronddraaiend gevoel, terwijl duizeligheid wordt omschreven als “licht in het hoofd”. Draaiduizeligheid heeft verschillende oorzaken en wordt op verschillende manieren behandeld.
Er zijn sterke aanwijzingen dat het probleem van de tinnitus vaak niet in de oren zit, maar in de hersenen, in de zogenaamde auditieve cortex. Dit is het gebied in de hersenen dat verantwoordelijk is voor het horen van geluiden. Als dit gebied verkeerd wordt aangestuurd, ontstaat er tinnitus.
Meestal gaan de aanvallen van draaiduizeligheid bij positieduizeligheid binnen 4 weken vanzelf over, ook als u de Epley-beweging niet doet. Houdt u na 4 weken toch nog klachten? Of komen de klachten terug? Bespreek het dan met uw huisarts.
Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen) U kunt lichte maagklachten krijgen. In dat geval kunt u dit medicijn beter tijdens of vlak na het eten innemen. Als u last heeft (gehad) van een maagzweer is het mogelijk dat deze verergert of terugkeert.
Heb ik een recept nodig? Betahistine is sinds 1962 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Betaserc en als het merkloze Betahistine in tabletten.
Gun je oren rust! Ook al heb je oordoppen in, blijf niet de hele avond in een luide omgeving hangen. Neem af en toe een pauze en laat je oren tot rust komen. Een 'oorpauze' zal de kans op gehoorschade en oorsuizen aanzienlijk doen verminderen.
Tinnitus of oorsuizen door nekklachten, is het horen van niet extern aanwezige geluiden in één of twee oren of het hoofd. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord tinnire: rinkelen. Tinnitus ontstaat niet alleen door geluid, maar kan ook ontstaan bij nekletsel en/of hoofdletsel.
Een ander woord voor oorsuizen is tinnitus. Als u een geluid hoort zonder dat dat geluid er werkelijk is, noemen we dat tinnitus. Het kan gaan om allerlei geluiden: ruisen, geluid als van de zee, fluiten, suizen, muzikale geluiden, hoog of laag, continu of afwisselend, hard of zacht.
Als iemand veel te maken heeft gehad met harde geluiden, kan de tinnitus tijdelijk erger worden. Ook als iemand erg druk is geweest, veel stress heeft, vermoeid is of veel emoties heeft, kan de piep in het oor tijdelijk toenemen. De ruis in het oor kan ook toenemen door tandenknarsen of chronische nekklachten.
De oorsteentjes kunnen losraken door een infectie in het oor, een ongeval waarbij u uw hoofd stoot of door het ouder worden. Het probleem kan in één of in beide oren ontstaan. De oorsteentjes komen dan in het halfcirkelvormig kanaal terecht (zie afbeelding 3).
De 'kristallen' zijn afkomstig uit een ander deel van het slakkenhuis en kunnen zich verplaatsen, bijvoorbeeld na het stoten van uw hoofd, na een langdurige operatie of een periode van bedrust of griep.
Bij het inslapen bij tinnitus kan een rustig muziekje of ontspannende geluiden zoals geluiden van de zee, goed helpen. Hiervoor kan een tinnituskussen worden gebruikt met ingebouwde luidsprekers of een telefoon met oortjes of met een klein luidsprekertje.
Tinnitus kan gezien worden als een symptoom van mentale overbelasting en komt voort uit een alsmaar aanhoudende overactiviteit van de hersenen. De oorzaak van de overbelasting kan op het gebied van gehoorverlies, lichamelijk conditie verlies of psychische overbelasting liggen.