BIG staat voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. Iedereen kan het register raadplegen.
Welke beroepen staan in het BIG-register? In de Wet BIG (artikel 3) worden 11 beroepsgroepen genoemd: apotheker, arts, fysiotherapeut, gezondheidszorgpsycholoog, klinisch technoloog, orthopedagoog-generalist, physician assistant, psychotherapeut, tandarts, verloskundige en verpleegkundige.
De Wet BIG is bedoeld om de kwaliteit van de beroepsuitoefening te bevorderen en te bewaken. En de cliënt te beschermen tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen van zorgprofessionals. Als verzorgende IG ben je zelf verantwoordelijk voor het verlenen van verantwoorde zorg.
Het doel van de Wet BIG is te zorgen dat de kwaliteit van onze gezondheidszorg hoog is en blijft. Ook beschermt de Wet BIG patiënten tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen van zorgverleners.
BIG staat voor: Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. De Wet BIG geeft regels voor beroepen in de gezondheidszorg en beschermt patiënten tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen.
Herregistratie in het BIG-register is sinds 1 januari 2018 verplicht voor basis- en profielartsen. Herregistratie is mogelijk op grond van relevante werkervaring of op basis van scholing. Welke werkervaring mag meetellen is uitgewerkt in het zogenoemde beoordelingskader voor artsen.
Na het ontvangen van een Erkenning van uw beroepskwalificaties is het aanvragen van BIG-registratie mogelijk. De kosten van een BIG-registratie zijn € 85,-. Voor uw BIG-registratie moet u ook bewijzen dat er geen sprake is van buitenlandse bevoegdheidsbeperkingen of strafrechtelijke veroordelingen.
Verzorgende IG valt wel onder de wet BIG, maar is geen artikel 3-beroep (zoals bijvoorbeeld arts en verpleegkundige). Dit betekent dat je geen BIG-registratie nodig hebt om jezelf Verzorgende IG te mogen (blijven) noemen.
BIG staat voor: Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. De Wet BIG geeft regels voor beroepen in de gezondheidszorg en beschermt patiënten tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen. Het BIG-register is een onderdeel van de Wet BIG.
Als verzorgende IG heb je niveau 3. Je kunt en mag verpleegtechnische handelingen uitvoeren, zoals injecteren, katheteriseren en een maagsonde inbrengen. Verzorgenden zonder deze opleiding zijn hiertoe niet bevoegd.
Beroepen in het lichte regime (waarover later meer) kennen een beschermde opleidingstitel (dit zijn o.a. diëtisten, apothekersassistenten en de verzorgende IG (individuele gezondheidszorg). Deze titel mag gevoerd worden als een wettelijk vastgelegde opleiding afgerond is.
Hoe lang duurt een aanvraag ? Wettelijk gezien mag de behandeling van de registratieaanvraag met een Nederlands diploma 8 weken duren. Vaak gaat het veel sneller. In de meeste gevallen worden registraties met een Nederlands diploma binnen 3 weken afgerond.
Voorwaarden voor een BIG-registratie
U heeft een erkend diploma voor een van de artikel 3 of 36a-beroepen; Met een Erkenning van beroepskwalificaties voor een van deze beroepen voldoet u aan deze eis. U beheerst de Nederlandse taal; U moet hiervoor een Bewijs van Nederlandse taalvaardigheid aanleveren.
Zolang u nog niet in het BIG-register staat ingeschreven, mag u in Nederland werken onder begeleiding en verantwoordelijkheid van een BIG-geregistreerde zorgverlener of een zorgverlener die de opleidingstitel mag voeren. Zonder BIG-registratie bent u niet bevoegd om zelfstandig uw beroep uit te oefenen in Nederland.
Onder artikel 34-beroepen vallen onder andere diëtisten, ergotherapeuten en de logopedisten. In tegenstelling tot de artikel 3-beroepen geldt er voor deze beroepsbeoefenaren geen verplichting tot registratie in het BIG-register en zijn ze ook niet onderworpen aan het wettelijk tuchtrecht.
) De opleiding Ziekenverzorgende betreft een voorloper van de huidige opleiding Verzorgende IG, maar een ziekenverzorgende zonder applicatiecursus staat niet gelijk aan de Verzorgende IG. De opleiding vóór 1986 zonder applicatiecursus staat wel gelijk met verzorgende AG. De titel VIG mag dus niet gevoerd worden.
In het algemeen geldt: heb je langer dan 5 jaar een handeling niet meer verricht dan ben je niet meer bekwaam. Je zult je dan onder begeleiding van bijvoorbeeld een docent of collega eerst weer de handeling eigen moeten maken. Daarna ben je weer bekwaam.
U kunt zich als verpleegkundige herregisteren als u voldoet aan de werkervaringseis (ook wel urennorm). Hiervoor moet u in 5 jaar 2.080 uur als verpleegkundige hebben gewerkt. Dit is ongeveer 8 uur per week.
Van den Bergh: 'Bespreek dit dan met je werkgever. Deze heeft er baat bij dat je de herregistratie haalt en kan er misschien nu nog iets aan doen. Hij betaalt de aanvraag, maar ook de eventuele scholing die je moet volgen. En tijdens je bijscholing moet hij je een andere passende functie aanbieden.
Een BIG-registratie is beperkt geldig. U moet elke 5 jaar aantonen dat u aan de gestelde eisen voldoet. U ontvangt hiervoor een oproep van het BIG-register.
Controleren BIG-registratie zorgverleners
U kunt zoeken in het BIG-register. U zoekt dan op de naam van de zorgverlener of op BIG-nummer.
Beschermde titels in de wet
In het BIG-register zijn de titels arts, apothekers, fysiotherapeut, gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut, tandarts, verloskundigen, physician assistant en verpleegkundige opgenomen: alleen wie in het register is ingeschreven, is door de wet bevoegd deze beschermde titel te voeren.
Deze meerjarige opleidingen zijn vervolgtrajecten voor academisch afgestudeerde psychologen, pedagogen en geestelijk gezondheidkundigen. Naast cursorisch onderwijs volgen deelnemers een praktijkdeel binnen een erkende praktijkinstelling.