Het is een veiligheidsmaatregel voor als het flesje barst. Dan breekt dat plekje (het is dunner) het eerst, waardoor het bier er uit kan lopen en de fles niet verder barst.
De standaard bruine bierflesjes worden door veel brouwers gebruikt en kunnen gemiddeld (maar) 30 maal worden gerecycled. Nadat de consument het krat leeg heeft gaat het terug naar de supermarkt waar de bierflesjes worden verzameld. Daarna gaan deze terug naar de brouwerij.
Het doorzichtige glas laat UV-stralen toe die de smaak van de alcoholische drank aantasten. Om toch van een verfrissend biertje te kunnen genieten, wordt een donkere kleur gebruikt. Daarom hebben bierflesjes een bruine en groene tint. Wereldwijd zijn er meer groene dan bruine bierflesjes in de omloop.
We maken een grote bak met warm water, paar lepels Puro Oxi erin, en dan boenen met een flessenborstel. Wederom de flesjes ondersteboven laten drogen en ze zijn klaar voor het bottelen. Als je deze flesjes gebruikt, moet je uiteraard wel kroonkurken hebben en een apparaat om ze mee te bevestigen.
De kwaliteit gaat elke keer dat plastic gerecycled wordt sterk achteruit, waardoor het op een gegeven moment niet meer opnieuw gebruikt kan worden. Zo heb je voor nieuwe plastic verpakkingen ook steeds weer nieuwe grondstoffen nodig. Niet echt duurzaam dus.
Sterilisatie door middel van stoom gebeurt in een zogenaamde autoclaaf (vergelijk met snelkookpan). In de autoclaaf wordt het te steriliseren materiaal gedurende 20 minuten bij 1.1 kg/cm stoomdruk (121 °C) verhit. Alle levende organismen worden hierbij gedood.
De grote boosdoener is zonlicht. "De hop in het bier verandert onder invloed van zonlicht van smaak", aldus de meesterbrouwer. "Als je twee biertjes proeft, eentje vers en eentje die vijf minuten in de zon heeft gestaan, dan proef je al verschil." Het bier krijgt een muffig luchtje.
Ruikt het zoals het hoort te ruiken? Dan kun je jouw bier dat over datum is gewoon opdrinken. Krijg je een vermoeden van zwavel of een muffe, duffe geur – dan kún je het drinken, maar zal het waarschijnlijk niet lekker smaken.
De groene fles was aanvankelijk bedoeld voor de export, maar is door de jaren uitgegroeid tot de kleur van het Heinekenmerk. Heineken Nederland heeft maandag in Amsterdam verkopers en de recyclingbranche verteld dat het bruine flesje wordt ingeruild voor het groene model.
Word ik ziek na de houdbaarheidsdatum? Neen, want bier bederft zelden ten gevolge van bacteriën! Maar de kwaliteit kan dus wel verminderen. Het is nog steeds hetzelfde bier, alleen met een licht ander aroma, kleur en/of smaak.
Bruin vs groen flesje
Bruine flesjes blokkeren 98% van al het schadelijke licht, groene flesjes houden slechts 20% van al het schadelijk licht tegen.
De opname van zuurstof in het bier, beslag en de wort kan leiden tot oxidatie. Dit zorgt ervoor dat de smaak minder wordt. Bij oxidatie krijgt het bier een wat muffige smaak en een aroma van karton. Des te minder zuurstof er in het bier wordt opgenomen tijdens het brouwproces, hoe langer de smaak goed blijft.
Het beste antwoord
Die bobbeltjes vormen een herkenningsteken. Elke fles heeft zijn eigen vormnummer. Als het goed is staat er ook een nummer bij naast die puntjes, en een logo van produceerder.
Het is het resultaat van de nagisting op fles, waarbij de brouwer, na de botteling, nog een lepeltje gist en suiker toevoegt. Deze gist maakt dan nog een klein beetje alcohol en koolzuur en dat zorgt ervoor dat het bier een mooie bubbeling heeft. Dit gist is niet, zoals vaak geclaimd, slecht om te drinken.
De vlokken die je ziet drijven in je bier zijn vaak samengeklonterde eiwitdelen. Soms zitten er ook wat hopdeeltjes of gistcellen bij. Gedurende de loop der tijd klonten deze samen en zakken ze naar de bodem.
Voor al pre-gekoeld bier moet u rekenen op een maximum van 20 minuten. Als je dit vergeet, barst het diepvriesbakje kapot in de vriezer. Hoe lang blijft bier houdbaar? Over het algemeen is bier 6 à 9 maanden houdbaar, ongeacht of je dit buiten de koelkast bewaart of in de koelkast.
Wanneer je een bierflesje of blikje hebt geopend, is het aan te raden om het zo snel mogelijk op te drinken. Geopend bier blijft namelijk niet heel lang goed. Als je het echt nog wil bewaren is het aan te raden om dit maximaal 1 dag te doen en het biertje in de koelkast te zetten.
In veel bieren neem je de geur waar van gist of brood. Graanachtige aroma's komen vaak voor, maar ook van planten, bloemen of vruchten. Bepaalde bieren hebben in de geur iets chemisch of rokerigs, of kunnen naar koffie ruiken, laurier of drop.
Waarom en wanneer steriliseren? Vóór het eerste gebruik kan je best alle flessen en toebehoren steriliseren, om zo alle bacteriën te doden. Nadien volstaat het om ze na elk gebruik grondig te reinigen. Sterilisatie is wel nog steeds aanbevolen bij kinderen met een verlaagde weerstand, en bij kinderen die ziek zijn.
Tot voor kort was de algemene regel dat ja flessen, speentjes en toebehoren na elk gebruik steriliseert tot je baby 6 maanden is. Inmiddels heeft men deze richtlijnen versoepeld. Steriliseren doe je nog steeds voor het eerste gebruik. Bij een gezonde baby volstaat het daarna om grondig af te wassen.
Zorg dat alles volledig onder water zit. Verpak ze eventueel in een propere keukendoek om klotsen te vermijden. Laat het water gedurende 10 minuten koken.
Een statiegeldflesje kan wel 40 keer gevuld worden: dat spaart nieuwe grondstoffen, energie en afval. Voor onderweg kun je een blikje kiezen: eenmalige glazen flesjes scoren slechter dan blik. Flessen met statiegeld - zoals plastic PET-flessen en bierflesjes - zijn milieuvriendelijker dan flessen zonder statiegeld.