Een voordeel van de heteluchtoven is dat je rekjes en bakplaten niet per sé in het midden van de oven hoeft te schuiven, want de hitte komt overal wel. Deze ovensoort is ook een stuk sneller. Niet alleen in het voorverwarmen, maar ook bij de garing van gerechten. Zet daarom de temperatuur iets lager óf bak 25% korter.
Zoals we al zeiden bakt een heteluchtoven vaak iets warmer dan een conventionele oven. Reken je een recept om van boven- en onderwarmte naar hetelucht, verlaag de temperatuur dan met 20%. Wil je omrekenen van hetelucht naar boven- en onderwarmte, verhoog de temperatuur dan met 25%.
Een heteluchtoven warmt sneller op dan een elektrische oven, dus snel een lekker knapperig korstje of een smeuïge lasagne, dat gaat gemakkelijk met hetelucht. Overal in je oven is de temperatuur hetzelfde, ideaal voor het bakken van meerdere ovenschotels in één keer.
Hete lucht
De oven is op iedere plek even warm, dus je kunt hier veel gerechten in bereiden, zoals broodjes, koekjes, frites, ovenschotels, taarten en quiches. Tip: je kunt gerechten zoals puddings, moelleux au chocolat en crème brûlée ook au bain-marie bereiden in de oven.
Handige vuistregel bij het omrekenen conventionele/elektrische oven naar heteluchtovens: bij hetelucht kan je meestal de temperatuur met 10% verlagen. Daarnaast ook nog de omrekentabel van Fahrenheit naar Celcius (eventueel zie ook hier).
Bak je een cake in een heteluchtoven? Houd dan een baktemperatuur van 150 graden aan. Een elektrische oven zet je op 160 graden. Nu is het écht tijd om je keukenschort om te doen, want je gaat de ingrediënten stuk voor stuk met elkaar mengen.
Boven én onderwarmte
De naam zegt het al: hierbij komt de warmte van zowel onder als boven. Deze stand is perfect voor het bakken van je favoriete ovenschotels, cakes en taarten. Zeker bij gebak dat moet rijzen (waarbij bakpoeder of baking soda in het beslag zit, bijvoorbeeld) is boven- en onderwarmte een slimme keus.
Zet de oven op 200°C, sprenkel een laagje olie naar keuze op een metalen bakplaat en zet ze in de oven. Gebruik de bakplaat en geen keramieken of glazen schaal: het metaal wordt veel warmer dan glas of keramiek, en net dat zorgt voor een krokant korstje.
Heb je alleen een heteluchtoven, dan zet je de temperatuur op 180 graden. Om een afgekoelde ovenschotel vanbinnen door en door te verwarmen en de bovenkant goudbruin te krijgen, bak je de ovenschotel circa 40 tot 45 minuten in de oven.
Bij de heteluchtstand verbruikt de oven zo'n 15 tot 22 procent minder energie. De Jongh legt uit waarom dat zuiniger is. "De heteluchtoven heeft ventilatoren die de warme lucht gelijkmatig door de oven verspreiden. Daardoor kunnen dit soort ovens op een lagere temperatuur hetzelfde resultaat bereiken.
Hiernaast zie je het symbool van een elektrische oven. Heb je een heteluchtoven? Met het boven- en onderwarmte symbool zet je de ventilator uit en heb je in principe gewoon een elektrische oven.
Let bij aanschaf op zowel de buitenmaten als de inbouwmaten (nismaten). Op de productpagina's staan er in de meeste gevallen een maatschets welke u dient aan te houden. Daarnaast kunt u kiezen uit een 90 cm brede oven en een enkele keer 75 cm breed.
De levensduur van keukenapparatuur
Gemiddeld gaan koelkasten of koelvriescombinaties 15 jaar mee, terwijl de vaatwasser vaak al na 11 jaar worden vervangen. Ovens gaan gemiddeld 10 tot 15 jaar mee.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Als je alledrie de cakes tegelijk wilt bakken kun je beter voor de hete-luchtstand van je oven kiezen, want dan kun je meerdere cakes boven elkaar bakken. Je kunt er ook voor kiezen om de cakes na elkaar te bakken.
Hoelang moet je de oven voorverwarmen? Ze zeggen weleens dat 20 minuten dé ideale tijd is om je oven voor te verwarmen. ,,Koken is tijd en temperatuur, daar hangt het eindresultaat van af”, vertelt De Roo. ,,Er wordt inderdaad gezegd dat 20 minuten de ideale tijdspanne is om die optimale temperatuur te bereiken.”
Sommige ovens en combi-magnetrons beschikken over een speciale Pizza-stand. Het symbool hiervoor is de ventilator met een platte streep eronder. Dit komt omdat de Pizza stand een combinatie is van hetelucht en onderwarmte. Deze combinatie zorgt voor een knapperige bodem.
Wie kwaliteit belangrijk vindt, kiest beter voor een steenbakoven. De steenbakovens van Häussler zijn binnenin volledig bekleed met chamottesteen. Deze vuurvaste steen zorgt voor een fantastisch resultaat. Het bakken op de hete steen geldt als de meest authentieke manier om brood, gebak, pizza of vlees te bakken.
Wil jij voornamelijk taarten en broden bakken in je oven? Kies dan voor een oven met alleen boven- en onderwarmte. Dan krijg je een degelijke bakoven zonder toeters en bellen. Dit type oven laat je taarten gelijktijdig verwarmen en rijzen.
Verwarm de oven voor op 175 °C. Bestuif het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een lap van ca. 40 x 40 cm en 3-4 mm dik. Steek met behulp van uitsteekvormpjes of een glas koekjes uit het deeg.
Bij de heteluchtfunctie blaast een ventilator de warme lucht door de oven heen. Zo is de temperatuur overal gelijk in de oven. Met boven- onderwarmte wordt alleen de de boven- en onderwand verhit. Zo kan je heel plaatselijk de temperatuur regelen.
De oven is meestal het warmst in het midden: Zet je gerecht daar zo goed mogelijk neer. Het gerecht is binnenin nog niet gaar, maar aan de buitenzijde wel: Iedere oven is anders, soms is het bij een nieuwe oven even zoeken naar de juiste stand en baktijd.
Bakken met boven- en onderwarmte
Met deze stand komt de elektrische warmte tegelijk van boven en onder. Deze stand is ideaal voor het bereiden van ovenschotels, taarten en vlees. Ook brood bakken kan uitstekend met deze stand. Boven- en onderwarmte is sowieso handig voor alle deegwaren die rijzen.
Zet de lasagne 45 minuten in de oven op 200 °C (boven- en onderwarmte).