Welke laptop moet je dan kopen? Kies voor minimaal een Intel Core i7 of AMD Ryzen 7 processor, 8 GB RAM of meer en minimaal 512 GB opslagcapaciteit. Let ook goed op de resolutie van het beeldscherm, met een Full HD beeldscherm weet je zeker dat je geen details meer mist.
Je hebt een eigen laptop (Windows, Unix of MacOS) nodig om te kunnen werken met ontwikkelomgevingen en om deel te kunnen nemen aan digitale toetsen. Veel laptops zijn hier tegenwoordig geschikt voor. Je laptop moet aan de volgende configuratie-eisen voldoen: Een werkgeheugen van minimaal 8GB.
256 GB is genoeg voor een collegelaptop, maar het hangt ook af van de opleiding waarin je afstudeert. Zo kan een techniekopleiding extra ruimte nodig hebben. Bovendien, als je niet van plan bent om onnodige bestanden op je laptop te hebben, dan zal deze opslagruimte voldoende zijn tijdens je hele studie.
Ook worden steeds meer bestanden opgeslagen op de cloud, zodat je er altijd bij kan, ongeacht welk apparaat je gebruikt. Ben je een gemiddelde gebruiker, dan heb je tegenwoordig aan 256GB ruim voldoende.
Wat aansluitingen betreft doet de HP het iets beter dan de Acer. De laptop is namelijk ook voorzien van gewone USB-A-aansluitingen links en rechts, maar bij de HP hebben beide een snelheid van 5Gbit/s. Daarnaast zijn links een HDMI 2.0-aansluiting en USB-C aanwezig. Dat laatste is net als bij de Acer multifunctioneel.
Veel laptops voor studie en dagelijks gebruik zijn een stuk goedkoper. De beste prijs-kwaliteitverhouding vind je bij laptops tussen de 400 en 600 euro. Daarom hieronder een selectie van de beste laptops die je op dit moment verkrijgbaar zijn met een prijs onder de 600, 500, en 400 euro.
Over het algemeen is Asus een beter merk dan Acer, dit heeft te maken met de onderdelen die gebruikt worden voor de laptop. Acer notebooks zie je vaak in de aanbieding met een hele mooie prijs en specificaties.
Wanneer je vooral tekstbestanden en foto's bewaart, dan volstaat 512 gigabyte aan opslagruimte. Wil je veel films, games en andere grote bestanden bewaren op je pc? Kies dan voor minimaal 1 terabyte opslagruimte. Zo kan je voorlopig vooruit zonder dat je laptop vol dreigt te raken.
Hangt er een beetje vanaf hoe je er mee omgaat, verwacht je veel data op de laptop zelf te houden of doe je het meeste vanuit de cloud (Dropbox/Onedrive/Googledrive). 128GB is voor gewoon gebruik, internetten/word/excel/mailen mooi zat. Je zal wel een beetje op moeten letten met downloaden/waar zet je het neer.
Dus heb je voor school specifieke programma's nodig en ga je bijvoorbeeld een opleiding doen waarvoor je moet werken in Photoshop of Indesign? Dan is een laptop de beste keuze. Een Chromebook heeft vaak een beperkte interne opslag. Dat komt omdat je op een Chromebook al je bestanden in de cloud kunt bewaren.
Voor school is een refurbished MacBook geschikt om huiswerk op te maken, verslagen mee te typen en onderzoek mee te doen. Daarnaast kan een MacBook natuurlijk ook goed gebruikt worden na schooltijd. Een MacBooks is namelijk ook geschikt om op te Netflixen of gamen.
Lenovo staat dan ook bekend als een goed merk. Het levert laptops van hoge kwaliteit. Haar Lenovo Thinkpad, IdeaPad en chromebooks doen het ontzettend goed. De kwaliteit van deze laptops is ook in 2020 enorm sterk en het merk heeft voor elk type gebruiker een goede laptop op de markt.
Conclusie: In 2021 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat de beste laptop Apple MacBook Pro (2021) is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een zeer goed alternatief voor de Apple MacBook Pro (2021) is de Lenovo IdeaPad Gaming 3 82K200L5MH.
Gemiddelde levensduur van drie jaar
Gemiddeld gesproken zien we dat de levensduur van een laptop circa drie jaar bedraagt. Rond die periode beginnen de stabiliteit en de prestaties er meestal flink op achteruit te gaan. Ook de batterijen gaan vanaf dan een heel stuk minder lang mee.
Lenovo heeft honderden internationale onderscheidingen gewonnen voor zijn progressieve ontwerpen. Onze systemen zijn stil en efficiënt, voor minder belasting van de interne componenten, een lager energieverbruik en optimaal gebruiksgemak.
SSD's zijn nieuwere en snellere apparaten voor gegevensopslag. Net als HDD's kunnen ze terabytes aan gegevens bevatten, maar anders dan bij HDD's zijn alle gegevens op een SSD onmiddellijk toegankelijk. Daardoor kunnen grote bestanden in seconden in plaats van minuten worden geladen.
128 GB: genoeg voor de gemiddelde gebruiker. 256 GB: foto's, video's, series en muziek offline opslaan. 512 GB: je volledige foto-, video- en filmcollectie opslaan.
Werkgeheugen en opslagruimte
Ook hoeveel werkgeheugen je nodig hebt, is helemaal afhankelijk van jouw studierichting. Over het algemeen is een werkgeheugen van 4 GB genoeg als je de laptop voor je studie gebruikt. Alles boven de 8 GB heb je eigenlijk pas nodig als je vaak gamet of veel foto's en video's bewerkt.