De meest voorkomende oorzaak van chronische spanningshoofdpijn is overgebruik van triptanen (tegen migraine) en pijnstillers. Tweederde van de patiënten met deze vorm van hoofdpijn hebben ook een andere vorm van hoofdpijn die niet goed behandeld is, bijvoorbeeld migraine of spanningshoofdpijn.
De duur van hoofdpijn verschilt per persoon, maar ook zeker per soort hoofdpijn. Zo duurt een 'normale' spanningshoofdpijn ongeveer enkele dagen, maar kan clusterhoofdpijn telkens terugkomen in een periode van 8 tot 12 weken met een paar pauzes tussendoor.
Wat te doen bij aanhoudende hoofdpijn? Als je regelmatig terugkerende hoofdpijn hebt, vaak pijnstillers nodig hebt, en last blijft houden van hoofdpijn ondanks het opvolgen van de adviezen of het slikken van medicijnen, neem dan opnieuw contact op met de huisarts.
Vaak wordt hoofdpijn veroorzaakt door levensstijl of omgevingsfactoren, zoals stress, weersveranderingen, cafeïnegebruik of slaapgebrek. Overmatig gebruik van pijnstillers kan ook leiden tot constante hoofdpijn. Dit wordt hoofdpijn door medicijngebruik of rebound hoofdpijn genoemd.
Ook als de hoofdpijn enkele dagen aanhoudt, kunt u beter de huisarts bezoeken. Bij 'gewone' hoofdpijn kan een pijnstiller helpen om uw klachten te verminderen. Uw apotheker kan u adviseren bij de keuze van de juiste pijnstiller.
De pijn zit meestal aan beide kanten van het hoofd en voelt soms als een knellende band. Ernstige spanningshoofdpijn kan op migraine lijken door de misselijkheid en de overgevoeligheid voor prikkels. Het kan veel last veroorzaken in het dagelijks leven.
Je voelt je niet helder, suffig, vergeetachtig, verstrooid of wat verward en kan moeite hebben met je te concentreren of met het oplossen van problemen. Het lukt misschien niet (of moeizaam) om op woorden te komen en wat je wil zeggen. Het lijkt alsof je wartaal uitspreekt. Je kan je intens moe voelen en wazig zien.
Bij ernstige migraine is een gewone pijnstiller vaak niet voldoende. Je huisarts zal je waarschijnlijk een medicijn op basis van triptanen voorschrijven. Dat kan een (zet)pil, een injectie of een neusspray zijn. Daarmee kun je de aanval onderdrukken zodra je 'm voelt opkomen.
Het perfecte medicijn tegen hoofdpijn is natuurlijk in eerste instantie water. Het verhoogt namelijk de bloedstroom en het zuurstofgehalte in de hersenen. Kies je voor water, drink het dan wel altijd lauw of warm; ijskoud water verergert juist de pijn (brain freeze!).
Bel op werkdagen uw huisarts voor een afspraak als 1 of meer van de volgende dingen voor u klopt: U heeft vaak hoofdpijn en vaak pijnstillers nodig. U blijft last van hoofdpijn houden, terwijl u de adviezen wel opvolgt. U heeft medicijnen van uw huisarts gehad tegen uw hoofdpijn, maar de pijn wordt niet minder.
Hoofdpijn vanuit de nek. Cervicogene hoofdpijn is een vorm van secundaire pijn. Dat betekent in dit geval dat de pijn niet ontstaat in je hoofd, maar in je nek. De pijn zit meestal aan één kant van je hoofd en kan verergeren bij bepaalde bewegingen of juist door lang in dezelfde houding te zitten of staan.
Sommige mensen hebben er enkele dagen per maand last van, anderen elke dag. Spanningshoofdpijn komt vooral bij volwassenen voor, maar ook kinderen kunnen spanningshoofdpijn hebben.
Hoofdpijn kan in het voorhoofd, het achterhoofd of boven op het hoofd gevoeld worden. Sommige vormen worden juist altijd links of rechts in het hoofd gevoeld. Soms is de oorzaak van hoofdpijn gemakkelijk aan te wijzen: een slechte nachtrust, verkoudheid, een concert met harde muziek of een kater.
Een warm of koud kompres kan direct je hoofdpijn verlichten. Ook een warme douche kan helpen. Een koud kompres, kun je makkelijk zelf maken door ijsblokjes in een washandje te doen.
Het lastige van hoofdpijn achter het oog is dat het verschillende oorzaken kan hebben. De meest voorkomende oorzaken van hoofdpijn achter het oog zijn een te hoge spanning van de oogspieren, migraine, griep of een voorhoofdholteontsteking, maar er bestaan ook andere oorzaken voor deze vorm van hoofdpijn.
paracetamol. Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.
Indien paracetamol onvoldoende werkt, kunnen ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID's genoemd, uitkomst bieden. Deze middelen werken pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. Hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn in en rond gewrichten.
Sinushoofdpijn ontstaat wanneer de sinusgangen achter uw ogen, neus, wangen en voorhoofd verstopt zijn. Deze hoofdpijn kan gevoeld worden aan één of beide zijden van het hoofd. De pijn of druk wordt niet alleen in je hoofd gevoeld, maar overal in het gebied van de sinussen.
Soms kunnen de klachten van zware hoofdpijn lijken op die van migraine. Je voelt je misselijk, en hebt een kloppende pijn in je hoofd. Het is goed om te achterhalen waardoor de hoofdpijn ontstaat.
Heel wat hersentumoren worden ontdekt naar aanleiding van aanhoudende, met de tijd erger wordende hoofdpijn die al dan niet gepaard gaat met misselijkheid, braken, slechter zien en bewustzijnsdalingen. Die symptomen komen hoofdzakelijk voor door een drukstijging in het hoofd.
Hersenvermoeidheid, organische vermoeidheid, chronisch moe zijn, onbelastbaarheid na hersenletsel. Neurofatigue is een extreme vermoeidheid waardoor iemand met een hersenaandoening de dagelijkse activiteiten niet of nauwelijks kan uitvoeren.
Clusterhoofdpijn is een vrij zeldzame maar zeer ernstige vorm van hoofdpijn die in aanvallen komt. Een andere term voor clusterhoofdpijn is neuralgie van Horton. Clusterhoofdpijn staat ook bekend als 'suicide headache' (zelfmoordhoofdpijn), vanwege de bijna ondraaglijke pijn. Clusterhoofdpijn komt in aanvallen.
Vaak gaat het om een doffe en zeurende pijn die doet denken aan de klachten bij migraine. Dit staat ook wel bekend als spanningshoofdpijn. De gevoelens van spanning bouwen zich bij een burn-out doorgaans op in de nek of schouders en trekken vervolgens door naar het hoofd, met soms misselijkheid tot gevolg.
Deze kenmerken komen vaak voor bij vermoeidheid: Je hebt last van hoofdpijn, vaak voelt het als een knellende band rondom je (voor)hoofd. Je bent sneller boos of geïrriteerd, of je huilt eerder.