Recent uitgestorven dieren zijn onder andere: de Tasmaanse tijger, de Berberleeuw, de Gouden pad, de Caribische Monniksrob en de Balinese tijger.
Nog zo'n gigant: de Gigantoraptor. Deze dinosaurus leefde 85 miljoen jaar geleden in het huidige Mongolië. Met een hoogte van vijf meter torende de Gigantoraptor boven veel andere dieren uit. De kuikens hadden veren voor isolatie, maar die hadden de volwassen dieren waarschijnlijk niet meer nodig.
De Bramble Cay-mozaïekstaartrat is verdwenen van het eiland in het Great Barrier Reef waar de soort leefde. Deze soort melomys is verwant aan een soort die volgens wetenschappers is uitgestorven in het gebied van het Great Barrier Reef.
Het zeldzaamste en meest bedreigde dier ter wereld is de amoerluipaard. Van deze soort leven er nog maar tientallen in het wild. Veel mensen jagen op deze soort omdat ze geloven dat de vacht en botten ziektes kunnen genezen. Gelukkig worden er de laatste tijd steeds meer jonge amoerluipaarden welpjes soort gespot.
In Nederland wordt de eikelmuis uitsluitend aangetroffen in Zuid-Limburg en voorheen sporadisch in Zeeuws-Vlaanderen. Rond 1950 kwam de eikelmuis algemeen voor in Zuid-Limburg, maar het aantal waarnemingen is sinds begin jaren 70 sterk afgenomen. Rond 2005 kwam het dier alleen nog voor in het Savelsbos.
De eikelmuis is de meest bedreigde diersoort van Nederland (en Artis wil daar wat aan doen) Ze eten geen eikels en het zijn geen muizen. Wel is de eikelmuis de meest bedreigde diersoort van het land.
Dit keer veroveren enkele foto's van een Australische quokka de harten van alle dierenliefhebbers. Zij doopten het dier al om tot "gelukkigste dier ter wereld."
Het grootste gevaar: de mens
Habitatverlies is een grotere bedreiging voor de meeste diersoorten dan de jacht of visserij. De hoofdoorzaak is uitbreiding van menselijke activiteit: woning- en landbouw, handel. Ook al gaat habitat niet geheel verloren, deze kan zo veranderen dat dieren zich niet meer kunnen aanpassen.
Een uitgestorven diersoort terughalen is kansrijk als die kortgeleden is verdwenen of nog net niet. Want dan ligt er tenminste compleet DNA of soms een levensvatbare cel in de vriezer. Daar valt mee te klonen, en dat is iets wat wetenschappers aardig kunnen.
Het is dus erg moeilijk om onderzoek te doen naar zijn leefwijze. Wat wel bekend is, is dat de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier ter wereld is! Schattingen tonen aan dat de haai soms wel 500 jaar oud kan worden. De leeftijd van de Groenlandse haai wordt bepaald door zijn ogen.
Dodo: uitgestorven door de mens
Een van de dieren die we nooit meer gaan zien is de dodo; deze grote lopende vogel werd aan het einde van de 17e eeuw voor het laatst gezien.
Megalodon leefde tijdens het Mioceen en Plioceen. Dit betekent dat deze haai vanaf 23 miljoen jaar geleden tot 2,6 miljoen jaar geleden in de zeeën voorkwam. Waarschijnlijk is hij uitgestorven door het kouder worden van de oceanen in het Pleistoceen, de periode van de ijstijden.
In een woestijn in Peru hebben wetenschappers resten gevonden van mogelijk het zwaarste dier dat ooit heeft geleefd. Het gaat om een zogenoemde oerwalvis. De Perucetus Colossus, zoals zijn officiële naam luidt, zou maximaal 340.000 kilo zwaar geweest zijn.
De vis heeft een ingezakt "gezicht" met een dikke neus. De blobvis is bedreigd omwille van de intensieve sleepvisserij. Het dier is nu verkozen tot lelijkste dier ter wereld en krijgt daardoor de eer om voortaan als logo van de Ugly Animal Preservation Society door het leven te gaan.
De blobvis mag zich officieel het lelijkste beest op aarde te noemen. De vis is in een verkiezing verkozen tot meest afzichtelijke diersoort. Met zijn slijmerige uiterlijk en droevige gezichtsuitdrukking is de blobvis inderdaad niet moeders mooiste.
Hij krijgt het predicaat 'vrolijkste dier ter wereld' toegedicht: de quokka. Deze wallaby – een klein soort kangoeroe – lacht namelijk altijd.
"Er zijn op de wereld maar twee diersoorten die de mens als prooi zien: een tijger en een ijsbeer.
De landen met de grootste veiligheidsrisico's zijn Libië, Mali, Zuid-Soedan, Somalië, Syrië, Afghanistan, Irak en Jemen. De minst veilige landen op medisch vlak zijn Niger, Burkina Faso, Sierra Leone, Liberia en Venezuela.
De ijsbeer is een bedreigde diersoort. Op dit moment zijn er nog ongeveer 26.000 ijsberen in het wild. Dit aantal kan in de komende jaren snel achteruitgaan als we niets doen. Dit is vooral het gevolg van klimaatverandering.
De wolf wordt door IUCN wereldwijd als “niet-bedreigd” geclassificeerd, maar in grote delen van zijn verspreidingsgebied zijn er wel degelijk bedreigingen.
De wolf staat sindsdien op de lijst met bedreigde diersoorten die bescherming nodig hebben. In 1992 is dat via de Habitatrichtlijn verankerd in Europese wetgeving. Nederland was destijds een van de voorvechters van deze regels.