Rijpe kiwi's kun je het beste in de koelkast bewaren. Zo blijven ze enkele dagen houdbaar. Heb je een kiwi gekocht die nog niet helemaal rijp is? Bewaar deze dan buiten de koelkast op de fruitschaal.
Bewaren. Bewaar onrijpe kiwi's op de fruitschaal zodat ze kunnen narijpen. Rijpe kiwi's zijn enkele dagen houdbaar in de koelkast. Onrijpe kiwi's kun je in de koelkast wel 1-3 weken bewaren.
Wil je een rijpere gele kiwi en daardoor een nog zoetere smaak? Doe de gele kiwi's dan samen met peren, appels, sinaasappels of bananen in een papieren zak. Eetrijpe gele kiwi's kun je 2 dagen op de fruitschaal bewaren. Gele kiwi's blijven in de koelkast zeker nog 1 week goed.
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
In de schil zitten de meeste vezels en vitaminen, maar dit is in vergelijking met de vrucht zelf weinig en daardoor zal het voor je gezondheid niet uitmaken of je een kiwi met of zonder schil eet.
Boordevol vitamines
Een kiwi is gezond, supergezond zelfs. Kiwi's zijn rijk aan vitamine C, B en E. Door de vele vitamine C draagt het eten van een kiwi bij aan een goede weerstand. Groene kiwi's bevatten zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel of wel drie citroenen.
Er is één fruitsoort dat niet handig is om op de fruitschaal te leggen en dat zijn onze favoriet: appels. Ander fruit en groente kun je gerust samen op een plek leggen, maar appels zijn niet handig. Dit komt omdat appels ethyleengas produceren. Dit gas is niet schadelijk, maar rijpt andere fruitsoorten sneller.
Zacht fruit
Fruit uit warme landen, zoals ananas, mango en citrusfruit kun je meestal prima buiten de koelkast bewaren. Bananen leg je ook niet in de koelkast, ze worden dan van buiten bruin.
GELE ZESPRI
Deze “ zespri Gold” is door veredeling tot stand gekomen. Qua gezonde eigenschappen is deze Gold variant ietsje gezonder dan de groene. Zespri kiwi's zijn iets zoeter van smaak dan de groene, en hebben een wat gladder velletje.
Zespri Gold is wel zo'n vijfendertig procent duurder dan kiwi's, vooral omdat het productieproces veel arbeidsintensiever is. Zo worden de vruchten volledig met de hand geplukt. Dat geldt ook wel voor kiwi's, maar een Zespri Gold is veel kwetsbaarder en vereist een voorzichtiger behandeling.
Hoe weet ik of een kiwi niet goed meer is? De kiwi gaat dan schimmelen, heeft smaak verloren of is uitgedroogd. Je kunt dit bederf herkennen door te kijken, ruiken of zelfs proeven. Je kunt een kiwi halveren en uitlepelen of schillen en in plakjes snijden.
In de koelkast: Ja, wie bananen op de goede manier wil bewaren, kan ze rustig in de koelkast leggen. Dat moeten dan wel rijpe vruchten zijn omdat ze in zo'n koele omgeving niet meer verder rijpen.
Een kiwi wordt niet slecht bij kamertemperatuur, maar blijft wel langer vers in de koelkast. Zeker als ze al rijp zijn, kan je ze 2 à 3 dagen langer laten meegaan door ze koel te bewaren. Schijfjes of een halve kiwi bewaren doe je ook met plasticfolie.
Als je twijfelt of de kiwi nog goed is, gebruik dan vooral je zintuigen om te controleren of het niet beter is hem weg te gooien. Kiwi's zijn bij bederf vaak beschimmeld, droog en hun smaak is verloren. Kijk, ruik en proef (ene klein stukje) dus goed!
Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging. Laat de komkommer in zijn folie zitten.
Tomaten bewaren, dat doe je best niet in de koelkast. Volgens onderzoek van de Nederlandse universiteit Wageningen UR leidt tomaten bewaren bij koelkasttemperaturen tot een afname van belangrijke aromastoffen. Ze worden dus minder lekker. Bewaar je tomaten eerder op een koele plek (12°C).
Sinaasappelen en mandarijnen kun je eventueel in de koelkast bewaren.
Bananen, kiwi's, avocado's, tomaten en gele appels produceren veel ethyleen. Sla, broccoli, kool, spruiten en zachte kruidensoorten als peterselie en basilicum zijn heel gevoelig voor ethyleen. De schade die ethyleen veroorzaakt is goed zichtbaar.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit. Van mandarijnen moet je er 2 eten voor één portie.
De kiwi zit boordevol vitamine C. Met 2 kiwi's kom je dus snel aan je dagelijkse dosis vitamine C. In de kiwi zitten ook nog enkele hulpstoffen die de werking van de vitamine versterken. Het is niet enkel goed voor je weerstand, maar ook voor je tanden, je botten en je huid.
Nooit doen: yoghurt en vers fruit mengen
Yoghurt en verse kiwi of ananas. Combinaties die je beter niet kunt maken. Natuurlijk zijn ze allemaal gezond maar eenmaal gemengd met elkaar kan je ze niet lang laten staan. Na een tijdje gaat de yoghurt schiften en ontstaat een bittere smaak.