Sneeuwkettingen zijn in alle wintersportlanden verplicht tijdens winterse rijomstandigheden als dit met een verkeersbord wordt aangegeven. Dit verkeersbord is blauw en rond. Op het bord staat een afbeelding van een witte band met sneeuwketting.
Wanneer je een berg op moet rijden onder winterse omstandigheden, kan het zijn dat je sneeuwkettingen ook echt nodig hebt. Zorg er daarom altijd voor dat je sneeuwkettingen bij je hebt als je naar Winterberg gaat.
Verplicht bij winterse omstandigheden - Als winterse omstandigheden dat vereisen, is het gebruik van winterbanden verplicht (situative Winterreifenpflicht). Dit wettelijke voorschrift geldt ook voor Nederlandse auto's en campers. Voor motoren geldt de winterbandenplicht niet.
Boetes bij rijden zonder winterbanden
Als je de Duitse wetgeving niet naleeft en wordt aangehouden dan bedraagt de boete €60,- en krijg je 1 strafpunt die geregistreerd wordt in het rijbewijsregister in Flensburg.
Je moet je rijbewijs en het kentekenbewijs van je auto bij je hebben. Verder is het belangrijk om een Europees schadeformulier mee te nemen, omdat je dan direct na een aanrijding het schadeformulier kunt invullen. Een visum is niet nodig in bij onze oosterburen.
– Er is geen vaste periode voor winterbanden. – Winterbanden zijn verplicht in Duitsland bij winterse omstandigheden. – Dus bij sneeuw, ijs of modder. Hou dus de weersverwachting in de gaten wanneer je op zomerbanden rijdt.
Het antwoord is ogenschijnlijk simpel, want in Duitsland zijn winterbanden niet verplicht. Met als uitzondering dat het gebruik van zomerbanden onder winterse omstandigheden wél verboden is. Dat geldt ook voor in het buitenland geregistreerde voertuigen.
De aankoopprijs van sneeuwkettingen is sterk afhankelijk van de bandenmaat. Ze beginnen vanaf ca. € 55,-.
U bent in Nederland niet verplicht om winterbanden te gebruiken. Bij winterse omstandigheden is het wel verstandig om voor winterbanden te kiezen.
In Duitsland zijn winterbanden wel verplicht bij winterse omstandigheden. Winterbanden zorgen namelijk voor een (veel) betere grip met regen en sneeuw dan standaard zomerbanden. Een vuistregel is dat wanneer de temperatuur zakt beneden de 7 graden, winterbanden beter presteren dan zomerbanden.
Reizen naar Winterberg
Met de auto rijd je in ongeveer 3 uur vanuit midden Nederland naar Winterberg. Zorg dat je beschikt over een goede winteruitrusting. Alle auto's in Duitsland moeten beschikken over goede winterbanden, ruitensproeier vloeistof en ruitenwissers.
U vraagt hoeveel sneeuwkettingen u nodig heeft. Aan twee kettingen heeft u voldoende en inderdaad op de aangedreven wielen. Sneeuwkettingen op alle wielen is dus niet verplicht en eigenlijk ook ongebruikelijk. Overigens meldt de handleiding van de auto ook vaak nuttige info over sneeuwkettingen.
Landen in Europa waar het verplicht is om met winterbanden te rijden gedurende de wintermaanden zijn o.a.; Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Finland, Zweden, Noorwegen en Luxemburg. In landen als Frankrijk, Spanje en Italië zijn winterbanden in bepaalde regio's alleen verplicht bij signalisatie.
Kosten. Een week sneeuwkettingen huren kost ongeveer 30 euro. Voor dat geldt kan je zelfs in de uitverkoop geen sneeuwkettingen kopen. Een paar kwalitatief goede sneeuwkettingen kost zelfs in de aanbieding al snel 100 euro.
Sneeuwkettingen kun je kopen of huren. Ze moeten gemonteerd worden op de aangedreven wielen. Op vierwielaangedreven auto's kunnen ze het beste om de voorwielen, maar de dealer weet hier meer over.
Sneeuwkettingen worden gemonteerd op de aangedreven wielen, je hebt dus twee sneeuwkettingen nodig. Afhankelijk van de aandrijving worden deze op de voor- of achterwielen geplaatst.
Bij voertuigen met voorwielaandrijving moeten sneeuwkettingen enkel aan de voorbanden worden aangebracht, terwijl voertuigen met achterwielaandrijving moeten worden uitgerust met kettingen op alle 4 de wielen om zo tractie aan de achterkant en grip aan de voorkant te garanderen.
Sneeuwkettingen zijn verplicht in bergachtige gebieden als dit met een verkeersbord wordt aangegeven. Is de weg bedekt met sneeuw en ijs, maar is er geen bord? Dan is het toegestaan sneeuwkettingen om te leggen. Let wel op: is de weg niet bedekt met sneeuw of ijs, dan is met sneeuwkettingen rijden verboden.
U hoeft geen coronabewijs meer te laten zien als u naar Duitsland reist.
In Duitsland moet uw auto zijn voorzien van banden die geschikt zijn voor de weersomstandigheden. In de winter zijn dat dus winterbanden. Ook all-seasonbanden worden als geschikt beschouwd voor winterse omstandigheden, mits ze zijn voorzien van een sneeuwvloksymbool.
Winterbanden in Oostenrijk zijn bij winterse omstandigheden verplicht tussen 1 november en 15 april. Buiten deze vaste periode kan zeker in de bergen het gebruik van winterbanden ook verplicht zijn. Dat wordt duidelijk gemaakt met een bord. Onder winterse omstandigheden vallen in elk geval sneeuw, ijs en gladheid.
U kunt ook onthouden om naar winterbanden te wisselen wanneer u de klok verzet in oktober. Maar onthoud, zodra temperaturen lager worden dan 7 graden worden uw zomerbanden minder effectief.
In Duitsland is, evenals in Nederland, geen maximale leeftijd voor banden.
Vanaf 1 januari moeten nieuw geproduceerde banden (winterband of all seasonband) voorzien zijn van het Alpine-symbool (berg met sneeuwvlokje). Uw 4x4 wordt niet uitgezonderd en zal dus aan deze verplichting moeten voldoen. In sommige gebieden zijn sneeuwkettingen zelfs verplicht.