Dat betekent niet dat je hem alleen moet laten maar je kunt wel jouw hulp langzaam gaan afbouwen. Probeer je kindje slaperig in zijn bedje te leggen, maar nog niet helemaal slapend. Blijf dan bij hem en help hem een beetje door even te aaien of zachtjes tegen hem te praten. Pas als je kindje slaapt, ga je weg.
Slaapregressie 4 maanden: omrollen. Slaapregressie 8 maanden: zitten en kruipen. Slaapregressie 12 maanden: beginnen met lopen. Slaapregressie 18 maanden: zelfstandig lopen.
De eerste maanden slaapt je pasgeboren baby gemiddeld 14 tot 17 uur per 24 uur. Maar het kan verschillen van 9 tot 20 uur. Het aantal slaapjes overdag wisselt nog veel. Je kindje slaapt in deze fase meestal niet langer dan 2½ tot 4 uur achter elkaar.
Bij jonge baby's kan een tip zijn om met de kinderwagen te gaan lopen, veel baby's vallen dan zelfstandig in slaap door het bewegen van de wagen. Natuurlijk is het niet helemaal zelfstandig maar zo leer je een baby om zonder jouw hulp in slaap te vallen.
Het is niet zo'n goed idee om je kind te lang op te houden. Als kinderen oververmoeid zijn, is het juist moeilijker om in slaap te vallen. Oververmoeidheid en teveel prikkels overdag kunnen er ook voor zorgen dat je baby onrustiger slaapt en 's nachts vaker wakker wordt. Houdt vast aan een bedtijd en bedritueel.
Als je kindje oververmoeid is, is het erg onrustig. De eerste stap is dus om je baby te kalmeren. Baker je kindje bijvoorbeeld in, schommel het zachtjes heen en weer of gebruik je zangtalent door een slaapliedje te zingen. Dat biedt de basis om je kindje uiteindelijk weer te kunnen laten slapen.
Dat is de welbekende '5-10 minuten regel', ook wel de gradual extinction of de gecontroleerde uitdoving genoemd.. Hierbij ga je elke 5 minuten terug om je baby of kind te troosten en het aantal minuten voer je stapsgewijs op. `Je laat je baby gecontroleerd huilen.
Wakker in bed leggen Het is erg belangrijk dat u uw baby wakker in bed legt. Een baby die daaraan gewend is, kent het bed als een vertrouwde plek waar hij mag slapen. Hij zal zich tevreden in bed laten leggen en zich snel overgeven aan de slaap, nadat hij aangaf moe te zijn.
Wakker maken wil je wel doen als je juist geen vroege vogel hebt. De dag start namelijk idealiter tussen 06.00 - 09.00 uur, juist zodat je genoeg licht tot je krijgt (dat vindt je 24-uursritme fijn) en er ruimte op de dag overblijft voor dagslaap.
Tijdens een slaapregressie zal je meestal een aantal veranderingen zien in het gedrag en de gewoontes van je baby, zoals: Meer honger en frequenter eten. Regelmatig wakker worden 's nachts. Korte dutjes of zelfs weigeren om te slapen overdag.
Ons advies is om de ochtenddut niet te lang te laten duren. Met een kort ochtendslaapje zorg je ervoor dat je baby nog voldoende slaap over heeft voor een langer middagdutje. Is het ochtendslaapje te lang? Dan hebben baby's vaak meer moeite met een (langere) middagslaap.
Zorg dat kinderen gedurende de dag lekker kunnen bewegen: sporten, voetballen, dansen. Kinderen die regelmatig bewegen slapen beter dan kindjes die stil achter de TV of iPad blijven zitten; Creëer 's avonds rust: rust en ontspanning (een warm bad) zijn belangrijk om goed te kunnen inslapen.
Slapen zonder speen
Lianne: 'Leg je kind nog wel met de speen in bed, maar haal die uit zijn mond zodra hij slaapt. Doe zijn mond goed dicht en dan slaapt hij vaak gewoon door', weet ze. 'In het begin leg je de speen nog in het bed van je kind, zodat hij 'm kan vinden als hij wakker wordt.
Zorg dat je baby een fijn eigen plekje heeft met een bedje, zodat hij of zij leert dat dat zijn of haar slaapplek is. Zorg voor een helder ritme overdag van wakker worden, voeden, spelen en daarna slapen. Na het slapen meteen weer voeden zodat daar ook genoeg energie voor is en zo begint de cyclus opnieuw.
Je baby alleen laten huilen kan negatieve invloed hebben op veilige hechting. Veilige hechting in in de eerste maanden van het leven vormt de basis voor een goede en gezonde geestelijke gezondheid in het volwassen leven. Stress kan negatieve invloed hebben op de hechting tussen ouder en kind.
Het kan zijn dat je baby een langer slaapje nodig heeft, maar het kan ook goed zijn dat korte slaapjes voor jouw baby voldoende zijn. Hoe weet je dat? Puur door naar je baby te kijken. Als je baby na 30 minuten vrolijk wakker wordt en verder gedurende de dag actief en vrolijk is, dan is er echt niets aan de hand.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Kinderen die gaan huilen als ze in bed worden gelegd zijn meestal kinderen die niet gewend zijn om uit zichzelf in slaap te vallen. Het kortdurende huilen hoort voor hen bij het gewennen aan het zelf in slaap vallen.
Ria Blom beschrijft twee methodes in haar boek Regelmaat en Inbakeren. In beide methoden komt dus het aanbrengen van regelmaat naar voren. Regelmaat wil zeggen dat je dingen iedere keer in dezelfde volgorde goed. Daarnaast is eenduidigheid belangrijk: zorg dat je dingen iedere keer op dezelfde plek doet.
Zo herken je verlatingsangst bij je baby
Nu huilt je kindje tranen met tuiten als je weggaat. Je baby verstijft als er vreemden in de buurt komen. Je baby begint te huilen als je de kamer verlaat. Je baby moet 's nachts ook vaak huilen en wordt rustig zodra jij er weer bent.
Een onrustige en overprikkelde baby kan je herkennen aan verschillende zaken. Vaak valt een gedragsverandering de ouders meteen op: de baby is schrikachtig en extreem alert, hij vindt moeilijk zijn slaap of wordt van elk geluidje terug wakker.
Als kinderen oververmoeid zijn, kan het lijken alsof ze een chronische ziekte zoals Pfeiffer, kinderreuma of kanker hebben. Ze hebben vaak dezelfde klachten en een lage pijngrens. Veel kinderen zijn doodmoe en 's ochtends bijna niet wakker te krijgen aan het eind van het schooljaar.
Je herkent dat je kindje oververmoeid is door de volgende signalen: Je kindje valt in slaap terwijl het nog geen bedtijd is (bijvoorbeeld in de auto) Je kindje raakt van alles gefrustreerd omdat hij/zij eigenlijk te moe is. Het lukt je kindje maar niet om in slaap te komen.