Vanaf welke leeftijd kunt u starten met de pil? De verschillende soorten anticonceptiepillen kunnen vrouwen gebruiken vanaf de eerste menstruatie. Dit betekent dat de fabrikant de pil bij deze vrouwen uitgebreid heeft onderzocht. Hieruit blijkt dat de pil vanaf de eerste menstruatie veilig is en werkt.
Stel je bent een meisje van 14 jaar en wilt aan de pil. Volgens de wet moeten je ouders daarvoor toestemming geven, maar jij wilt niet dat ze het te weten komen. Is de dokter verplicht hun iets te vertellen? Nee, dat hoeft niet.
In Nederland ligt de leeftijd dat meiden voor het eerst seks hebben op ongeveer 18 jaar. Hormonale anticonceptie, zoals de pil, wordt lang niet altijd alleen maar gebruikt om de zwangerschap te voorkomen. Een hormonale anticonceptie kan ook gebruikt worden om heftige bloedingen of buikkrampen te verminderen.
Je kunt het beste starten met de pil op de eerste dag van je menstruatie. Zo ben je direct beschermt tegen zwangerschap. Een anticonceptiepil neem je iedere dag op een vast tijdstip in. Na elke pilstrip slik je gedurende één week geen pillen.
Behandeling. Anticonceptiepillen zijn weinig gevaarlijk, zelfs als ze in grote hoeveelheid (bijvoorbeeld een volledige strip) worden ingenomen. Het Antigifcentrum krijgt regelmatig oproepen over dergelijke incidenten. Als een kind 1 of 2 pillen inneemt zal het hoogstwaarschijnlijk geen symptomen krijgen.
De morning-afterpil werkt het best als je hem zo snel mogelijk na de onveilige seks gebruikt. Afhankelijk van het type pil kan je dochter hem tot 120 uur (5 dagen) na de onveilige seks innemen. Je dochter kan de morning-afterpil zonder recept van de huisarts kopen bij de drogist of apotheek. Hij kost ongeveer 13 euro.
Is de pil gevaarlijk voor kinderen? Anticonceptiepillen zijn weinig gevaarlijk, zelfs als ze in grote hoeveelheid (bv.een volledige strip) worden ingenomen. Als een kind 1 of 2 pillen inneemt zal het hoogstwaarschijnlijk geen symptomen krijgen.
Je arts zal wel vragen stellen over je medische en seksuele voorgeschiedenis, die belangrijk zijn om uit te zoeken wat voor jou een goede vorm van anticonceptie is. Die vragen kunnen gaan over geneesmiddelen die je neemt, je seksuele voorgeschiedenis en levensgewoonten zoals roken en voeding.
Bijwerkingen
Hoofdpijn. Gespannen borsten. Bloedingen tussendoor of 'doorbraakbloedingen'
Tot je 21e krijg je de anticonceptiepil vergoed vanuit de basisverzekering. Daarna moet je het zelf betalen of verzekeren. De kosten van de anticonceptie pil verschillen, de goedkoopste kost rond de € 37,-.Wanneer je kiest voor een verzekering met aanvullende dekking voor anticonceptie betaal je al snel € 75,-.
Wanneer je je pil doorslikt, heb je vooral in de eerste maanden meer kans op tussentijds bloedverlies (doorbraakbloedingen). Bij deze doorbraakbloedingen kun je het beste de pil gewoon doorslikken. De meeste pillen kun je ongeveer een jaar lang doorslikken zonder te stoppen.
Als je de combinatiepil, de ring of de pleister gebruikt, dan heb je een kleine kans op een bloedstolsel (trombose). Gebruikt je anticonceptie met 1 hormoon (progestageen) dan heb je geen verhoogde kans op trombose.
De eigen bijdrage geldt voor alle vrouwen, ongeacht de leeftijd. De kosten van de eigen bijdrage worden soms afgedekt met een aanvullende verzekering (zie hieronder). Je herkent verzekeraars die de eigen bijdrage vergoeden als er bij staat: “inclusief eigen bijdrage”.
Inname van oestrogenen door pilgebruik zal het proces van sluiting van de groeikraakbeenschijven via het hoger beschreven mechanisme versnellen. Indien de groeikraakbeenschijven bijna gesloten zijn, zal het effect op de eindlengte minimaal zijn.
Je kunt kiezen uit een hormoonspiraaltje of een koperspiraaltje (zonder hormonen). Het hormoonspiraaltje en koperspiraaltje helpen even goed om zwangerschap te voorkomen.
Er is is geen onderzoek dat aantoont dat vrouwen blijvend aankomen door het slikken van de pil. De moderne anticonceptiepil bevat namelijk zo'n lage dosis aan oestrogeen, dat dit in principe niet kan zorgen voor gewichtstoename.
De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten). Om je te beschermen tegen SOA, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.
Je bent ook in de stopweek beschermd tegen zwangerschap. Ook al ben je maar 4 van de 7 dagen ongesteld, de pil beïnvloedt de hele cyclus. Je kunt de pil dus niet met een aspirientje vergelijken, dat alleen werkt vlak nadat je het hebt geslikt. Daarom ben je ook in de stopweek beschermd tegen zwangerschap.
Combinatiepillen die het progestageen drospirenon bevatten zouden minder gewichtstoename veroorzaken. Bij drospirenon bevattende pillen wordt er minder vocht vastgehouden en is er minder kans op gewichtstoename en bloeddrukstijging, al is dit nog niet overduidelijk aangetoond.
De pil is de meest gebruikte anticonceptiemethode in Nederland. In de pil zitten hormonen die voorkomen dat je zwanger wordt. De hormonen zorgen ervoor dat er geen eicel vrijkomt. Daarnaast maken de pillen het slijm in de baarmoederhals dikker waardoor zaadcellen hier minder goed doorheen kunnen.
Sindsdien krijgen meisjes hun anticonceptie nog wel vergoed vanuit de basisverzekering. Tussen de 18 en 21 jaar is dat ook zo, maar vallen de kosten onder het eigen risico. Vanaf 21 jaar moeten vrouwen zelf betalen of zich aanvullend verzekeren. Gemiddeld kost de anticonceptiepil tientallen euro's per jaar.
De prikpil is niet of minder geschikt in deze gevallen: Als je geen prik wilt. Als het je niet lukt om steeds op tijd een nieuwe prik te halen (dat moet om de 12 of 13 weken). Als je jonger dan 18 bent.