Behandeling. De meeste breuken in de hand kunnen zonder operatie behandeld worden.Afhankelijk van de precieze aard wordt een spalk of gipsverband aangelegd. Naast het skelet is de hand een complex geheel van gewrichtsbanden, pezen, spieren, bloedvaten en zenuwen.
De vingers die niet in de spalk zitten kunt u het beste gewoon blijven bewegen. U moet uw gebroken hand goed omhoog houden. Afhankelijk van het genezingsproces kan het zijn dat uw arts een controle afspraak maakt om te kijken of de hand niet verstijft en / of samentrekt (contractuur) tijdens het herstel.
Deze symptomen kunnen onder andere zijn dat de vinger pijnlijk is, een zwelling optreed en er kan een bloeduitstorting te zien zijn. De symptomen lijken in beide gevallen veel op elkaar, juist door het kleurverschil van buitenaf te zien of er sprake is van een gebroken pink of een gekneusde pink.
Na ongeveer een week of twee is de ergste pijn meestal voorbij. Wat er vervolgens gebeurt, is dat het gebroken bot en het omliggende zachte weefsel beginnen te genezen. Dit duurt een aantal weken en de pijn die u tijdens deze fase kunt ervaren, wordt subacute pijn genoemd. De laatste fase van pijn is chronische pijn.
Hoe herken je een botbreuk? Het doet pijn als je het lichaamsdeel stilhoudt, en vaak nog meer pijn bij bewegen. Het slachtoffer kan het lichaamsdeel niet normaal bewegen of erop steunen. Soms kan het lichaamsdeel op een gekke manier bewogen worden of is er een krakend geluid bij bewegen.
Bij sommige botbreuken is helemaal geen gips nodig.Deze breuken genezen vanzelf. Dit geldt bijvoorbeeld voor een breuk van het sleutelbeen.
Een vertraagde genezing zal veelal leiden tot nieuwe ingrepen. Tegenwoordig is als alternatief stimulatie van de botgroei mogelijk met schokgolven of elektromagnetische velden. Mocht ook dit niet leiden tot genezing van het bot, dan zal operatief ingegrepen moeten worden, waarbij vaak bottransplantatie nodig is.
De meeste botbreuken genezen vanzelf waarbij een periode van rust en tijdelijke immobilisatie van de breuk door bijvoorbeeld het aanleggen van gips / spalk voldoende is. De breukgenezing wordt gecontroleerd met röntgenfoto's en meestal is de pijn al weg voordat de breuk helemaal genezen is.
Er is aanzienlijke kracht voor nodig om een normaal dijbeen te breken – het is het langste en sterkste bot in het lichaam. De gebruikelijke behandeling voor deze breuk is een operatie. Af en toe wordt tractie gebruikt om de breuk te stabiliseren tot de operatie kan worden uitgevoerd.
Afhankelijk van waar de breuk zit en de stand van de breuk, bepaalt uw traumachirurg hoe lang de gipsbehandeling moet duren. Bij vingers is dit over het algemeen vrij kort (soms zelfs slechts 1 week, daarna tape). Bij de middenhand of bij de handwortelbeentjes is dit meestal wat langer (circa 3-4 weken).
Bij een botbreuk is er vaak sprake van verkleuring van de huid. Meestal wordt de huid rondom de breuk rood, maar er kunnen ook blauwe of paarse bloeduitstortingen optreden.
Bij een botbreuk, ook wel fractuur genoemd, is je bot kapot. Dit kan betekenen dat er een klein scheurtje in zit, dat het bot doormidden is gebroken of zelfs volledig verbrijzeld is. Hierdoor heb je pijn en zijn normale bewegingen vaak niet meer mogelijk.
De klachten van een kneuzing of verstuiking lijken soms erg op die van een botbreuk. Bij twijfel kan een röntgenfoto in het ziekenhuis uitsluitsel geven.
U voelt pijn op de plaats van de breuk, simpele bewegingen worden opeens moeilijk uitvoerbaar en er ontwikkelt zich een zwelling. Deze zwelling is het gevolg van een bloeduitstorting, die ontstaat bij een breuk. Soms kunt u een fractuur herkennen aan een krakend geluid, net nadat het bot gebroken is.
+ De eerste dagen kan de enkel flink pijnlijk en gezwollen zijn. Het lopen gaat dan moeilijk. Na 3 of 4 dagen wordt de pijn minder en kunt u de voet weer wat meer gaan gebruiken.
Het proces van breukgenezing (herstel van een botbreuk) duurt over het algemeen, onder normale omstandigheden ongeveer 6 tot 8 weken. Dit kan langer duren als het om een bot gaat dat een zwaar gewicht moet dragen. Ook bij oudere mensen duurt dit proces langer. Bij kinderen genezen botten juist vaak sneller.
Een kneuzing kan ook erg veel pijn doen, maar vaak zie je dat een kneuzing in een groter gebied pijnlijker is en bij een breuk de pijn met één vinger is aan te wijzen.
Een botbreuk kan uiteenlopen van een scheurtje in het bot tot een volledige verbrijzeling ervan. In alle gevallen is er sprake van pijn, ontstaat er een zwelling door de bloeduitstorting bij de breuk en zijn normale bewegingen vaak niet meer mogelijk.
Rust is het belangrijkste in het herstel
Rust is echt het allerbelangrijkste bij een botbreuk. Je lichaam heeft de tijd gewoon nodig om dit proces te kunnen uitvoeren. Als je te snel weer te veel van je lichaam vraagt, zal het dit proces alleen maar in de weg staan. Waardoor het herstel juist langer duurt.
Bij de meeste botbreuken is de noodzaak om met spoed te opereren niet aanwezig. De patiënt wordt opgenomen, krijgt goede pijnstilling en wordt op een later tijdstip geopereerd. Voordeel daarvan is dat 's nachts niet met spoed een operatieteam opgeroepen hoeft te worden.
Een breuk wordt gevaarlijk als de breukinhoud blijvend beklemd raakt bij een nauwe breukpoort. Heeft u last van een blijvende beklemming, waarbij u ook pijn heeft, ga dan direct naar de huisarts of het ziekenhuis. U moet dan worden behandeld. De kans op een aanhoudende beklemming is klein.
Omdat het botje gebroken kan zijn terwijl er niets te zien is op de röntgenfoto's, gebeurt dat gipsen uit voorzorg.
Vaak is te zien dat iemand die iets breekt veel pijn heeft en er sprake is van serieus letsel. De gesloten botbreuk is niet per se minder ernstig, maar hij is van buiten alleen minder goed te zien. Bij een open botbreuk is de kans op een infectie groter en loopt u meer risico op beschadiging van een bloedvat of zenuw.
Een gebroken middenhandsbeentje kan pijnlijk zijn. Uw arts adviseert welke pijnstilling u kunt gebruiken. Als het nodig is, krijgt u medicijnen of een recept voor medicijnen mee naar huis. De pijn wordt meestal na 1 tot 2 dagen minder.
Het bot kan gemakkelijk opnieuw breken wanneer er kracht gezet wordt. Het is belangrijk om de vingers en gewrichten voorzichtig in beweging te houden, zonder ze te belasten, om stijfheid van de vinger(s)te voorkomen.