De Amstel (naar Aeme-stelle, een Oudnederlands woord voor "waterachtig gebied") is een gekanaliseerde rivier in het zuiden van Noord-Holland, voor een deel op de grens van Noord-Holland met Zuid-Holland en Utrecht.
Het IJ loopt in Noord-Holland van het Markermeer/IJmeer door Amsterdam naar het Noordzeekanaal. Het Buiten-IJ ligt ten oosten van de Oranjesluizen, het Afgesloten IJ ten westen.
Een brede, sterk stromende rivier, die hoog in de bergen ontspringt en dan breed in zee uitmondt. Maar wie gaat kijken ziet dat de Amstel op het Rokin, ter hoogte van het Spui, doodloopt en zich blijkbaar kalmpjes verspreidt over de grachten. Van enige woeste en stuwende stroming is geen sprake.
Amstel wordt gebrouwen sinds 1870.
Schoon water
Tegenwoordig is het water van de Amstel behoorlijk schoon. Dit komt vooral door de aanleg van riolering. Ook worden er minder bestrijdingsmiddelen gebruikt in de landbouw. Omdat het water nogal zout is, vriest het water niet snel dicht.
De diepte is gemiddeld 18 meter. Het meer is in de jaren 70 ontstaan door het winnen van zand ten behoeve van de aanleg van de wi... Aarkanaal = Het aarkanaal vormt een verbinding tussen de Amstel (via het Amstel-Drechtkanaal), Drecht enerzijds en de Oude Rijn anderzijds.
Is 15 meter diep (onder NAP) tot aan de Mercuriushaven en 11 meter diep (onder NAP) tot aan de Passenger Terminal Amsterdam. Loopt vanaf de sluizen in IJmuiden tot aan de Coenhaven.
Amstel, sinds 1870 :: Heineken Collection Foundation.
Ontstaan. Amsterdam verschijnt voor het eerst in de geschreven geschiedenis in 1275 als graaf Floris V de mensen die bij de dam in de Amstel wonen, vrije vaart verleent over de Hollandse wateren. De verlening van dit "tolprivilege" was een zet in een jarenlange strijd om de macht in het gebied.
Het water in de Amsterdamse grachten is schoner dan ooit. Maar de grachten en de Amstel zijn geen officieel zwemwater. Door boten kan het zelfs gevaarlijk zijn om hier te zwemmen. U bent in het water moeilijk te zien.
6. Is het water geschikt om te zwemmen? Het water van het Amsterdamse Bos is van uitstekende kwaliteit. In de Grote Vijver is een apart zwemgedeelte afgezet.
Amsterdam heette vroeger Amstelerdam, maar de inwoners noemen de stad zelf Mokkum. De stad is vernoemd naar een dam in de rivier de Amstel in de 13e eeuw. De stad kreeg in 1300 stadsrechten en ontwikkelde zich al snel tot een welvarende handelsstad.
Rond 2003 werd het bier ook op de Nederlandse markt gebracht. Dit was weinig succesvol, en het bier verdwijnt snel van de Nederlandse markt. Het wordt dan enkel nog voor de Nederlandse Antillen gebrouwen. Dit bleek onvoldoende om De Antilliaanse brouwerij draaiend te houden, en deze ging failliet in 2006.
Het bier wordt gebrouwen op verschillende locaties in Nederland (Zoeterwoude, 's-Hertogenbosch en Wijlre) door Heineken. Het is een goudgeel bier met een alcoholpercentage van 5,0%. De smaak van Amstel pilsener geldt als licht of lichtbitter, met een neutrale nasmaak.
Er zijn slechts een handvol officiële zwemplekken in en om de stad. Op veel andere plekken wordt zwemmen gedoogd, maar geldt altijd: het is op eigen risico. Zo wordt de waterkwaliteit op die plekken bijvoorbeeld niet getest. Let op: bij meren en stilstaand water ligt het gevaar van blauwalg altijd op de loer.
Het is dus niet alleen onverstandig om in de Amstel of het IJ te zwemmen, het is zelfs verboden. Je riskeert een boete van 150 euro als je toch een duik neemt in: in de vaarweg van rivieren.
Gelukkig is er in Amsterdam water genoeg! Niet alleen in de grachten, maar ook in het IJ. Daar is het water aan de oppervlakte zoet en het diepste water zout. Er leven wel 70 soorten vissen in het IJ.
Klinkenbergerplas. Uitsluitend bestemd voor leden met een VISpas van HSV DE " Leede" en hengelaarsbond Leiden en Omstreken. Deze plas leent zich voor zowel recreatie als visserij. In dit water bevinden zich voorn, brasem en karper, snoek, snoekbaars en baars.
Blauwalgen zijn bacteriën die leven in zoet water. Dit zit in sloten, beken en rivieren. Als er veel voedingsstoffen in het water aanwezig zijn en de temperatuur van het water hoog is kan blauwalgenbloei ontstaan. Dit kun je herkennen aan een blauwgroene laag op het water.
Download de zwemwater app
In de Zwemwater app (Android en Apple store) staan actuele gegevens over de zwemlocaties. Check deze app als je wilt weten of een zwemplas schoon is en vrij van bijvoorbeeld blauwalg of botulisme.
Als er veel voedingstoffen in het water zitten en het warm is, kunnen blauwalgen goed groeien. Ze kunnen dan een bloei veroorzaken en een drijflaag vormen. Als de onderkant van deze drijflaag afsterft, kunnen blauwgroene gifstoffen in het water terechtkomen. Door deze kleur komt de blauwalg aan zijn naam.
"Fris, lichtbittere pilsener die makkelijk doordrinkt. Is het mooist in een fluitje, en lekker koud gedronken.