Zelfborende schroeven hebben geen geleidegat nodig, wat de installatietijd versnelt en de kosten en behoefte aan extra boren verlaagt. Deze extra functionaliteit en kostenbesparende functie maken zelfborende schroeven de duidelijke keuze voor metalen constructies.
De bijzondere functie van RVS zelftappers of zelftappende schroeven is vrij gemakkelijk af te leiden uit de naam: de schroef is zo ontworpen dat deze door de draaibeweging zelf een schroefgat tapt in het metaal of de kunststof waar u mee werkt. U dient wel voor te boren.
SPAX glaslatschroeven
Voordelen van de schroeven zijn dat kop van de schroef moeiteloos verzinkt in de glaslat, daarom is voorboren ook niet nodig. De schroeven worden lichter en sneller ingedraaid door de freesribben onder de kop en de extra diepe bitaansluiting.
Bij elke uitsparing hoort een aparte schroevendraaier of schroefbit. Een eenvoudige richtlijn is: hoe meer hoeken de uitsparing in de kop heeft, hoe meer grip je met je gereedschap hebt op de schroef en hoe meer kracht je kan zetten! Schroefweetje: Hoe meer schroefdraad hoe beter de schroeven verbinden.
Bij montage op metaal verdienen schroeven met een fijne draad de voorkeur, bij montage op hout kunt u beter een schroef met een grovere schroefdraad gebruiken. Let erop dat als je pluggen voor een gipsplaat nodig hebt je hier de speciale gipsplaatpluggen voor kiest.
Wil je gaten van 10 millimeter of groter, boor dan eerst voor met een 4 of 5 millimeter boor. Ook bij schroeven boor je idealiter voor. Hierbij houd je een iets kleinere boordiameter dan de binnenmaat van de schroef aan. Heb je bijvoorbeeld 3,5 millimeter schroeven, boor dan voor met een 3 millimeter boortje.
Als vuistregel houden wij, bij GYZS, aan dat de schroeflengte 2,5x de dikte van het te schroeven materiaal moet zijn. Om een voorbeeld te geven: om een plank van 20mm vast te schroeven gebruik je het beste een schroef van 50mm lang.
Een boorschroef is niets anders dan een zelftappende schroef. Een boorschroef heeft een boorkop die zonder voorboren in metaal zoals aluminium of verzinkt staal geschroefd kan worden. Een boorschroef wordt ook wel een zelftapper genoemd.
Wilt u het liefst de sterkste schroeven die er bestaan voor uw trap of hekwerk? Dan gaat u voor verzinkte schroeven. Deze schroeven zijn echter minder geschikt voor gebruik buitenshuis omdat ze sneller gaan roesten. RVS schroeven zijn gemaakt van roestvrij staal.
De gipsplaatschroeven met een grove draad zijn uitstekend geschikt bij een houten onder constructie.
Vlonderschroeven zijn grote, stevige schroeven. Bedoeld voor buitengebruik. Door de speciale hardheid en de speciale eigenschappen van deze schroef, is hij uitermate geschikt voor veelvuldig buitengebruik bij allerlei harde houtsoorten. Natuurlijk heb je verschillende maten vlonderschroeven.
Bij voldraad loopt het schroefdraad van de punt tot aan de kop, terwijl het bij deeldraad halverwege stopt. Dit is belangrijk omdat een deeldraadschroef meer aantrekt. Daardoor worden bij houtconstructies de constructiedelen strakker tegen elkaar aangetrokken en komt er geen ruimte tussen.
Wirox is de nieuwe coating van Spax die niet alleen een betere corrosiebescherming biedt; een stuk beter dan vereist is voor de conventionele zinken coating. Daarnaast heeft deze coating een aanzienlijk hogere oppervlaktehardheid. Dit zorgt ervoor dat de Spax Wirox extreem geschikt is voor buitengebruik.
Deze zelftappers worden voornamelijk gebruikt om houten planken aan ijzeren of metaal te bevestigen. De verzinkte boorpuntschroef heeft een platte kop en verzinkt mooi in het hout. Ook is de schroef voorzien van schroefdraad onder de kop, waardoor deze de houtverbinding aantrekt.
De bolkop houtschroef is geschikt voor hout en blijft op het materiaal liggen. De schroefdraad loopt niet helemaal door tot aan de kop. De bolkop houtschroef heeft meestal een gleufkop.
Nadat het hout is doorboord gaat de boorpunt in het metaal boren. Zodra de vleugels het metaal raken breken ze af zodat in het metaal een gat ontstaat van de kern- diameter van de schroef. Dan kan de schroef zelf draad gaan vormen in het staal en de schroef verbindt dan het hout met het staal.
RVS schroeven zijn goed bestand tegen corrosie, al zijn ze niet helemaal vrij van roest. Dit ligt vooral aan de kwaliteit van de schroeven. Zo kunnen A2 schroeven nog wel roesten als ze te maken krijgen met zure regen of zout water. Bij de A4 schroeven is dit niet het geval, deze zijn echter wel duurder.
Het grote voordeel van torx schroeven ten opzichte van pozidrive schroeven is dat er bij torx schroeven een betere overdracht van de kracht van de schroevendraaier of boormachine op de schroef is. Hierdoor is de kans veel kleiner dat het bitje uit de schroefkop schiet. Monteren wordt hierdoor aanzienlijk makkelijker.
Verzinkte (VZ) Schroeven
Toch is deze schroef ook bestand tegen vocht en voorzien van een beschermende zinklaag. Ondanks deze laag kan een verzinkte schroef toch gaan roesten. Daarnaast zullen verzinkte schroeven eerder gaan oxideren in omgevingen waar bijvoorbeeld veel ammoniak in de lucht zit.
Aluminium onderdelen kunnen worden verbonden met schroeven die zelf ook zijn gemaakt van aluminium, met schroeven die zijn gemaakt van bekleed staal of van roestvast staal. Schroeven die zijn gemaakt van koperlegeringen moeten worden vermeden vanwege het risico van galvanische corrosie van het aluminium.
Wanneer je iets wilt bevestigen aan metaal, kun je daarvoor verschillende soorten bouten en schroeven gebruiken, zoals: zeskantbouten, zeskanttapbouten, binnenzeskantbouten, stelschroeven, slotbouten, metaalschroeven en plaatschroeven.
Boor op een laag toerental
De meest gemaakte fout is boren op een te hoog toerental. Boren in metaal doe je het best langzaam. Hoe harder het materiaal en hoe groter het gat, hoe lager de boorsnelheid moet zijn. Een voorbeeld: boor je met een 5 mm boortje in aluminium, dan kun je het toerental instellen op 1.500.
Het verschil tussen schroeven en spijkers is dat schroeven een grotere treksterkte hebben, terwijl spijkers een grotere afschuifsterkte hebben.